1,5K
Dzisiaj w roli głównej, obok ryżu pełnoziarnistego, świeży szpinak i truskawki. Pyszne zielone naleśniki z…waniliowym ryżem w towarzystwie musu ze świeżych truskawek. To danie sprawdzi się na obiad podczas upalnego dnia lub na słodką kolację czy podwieczorek.
Składniki na 6-8 sztuk:
naleśniki:
2-3 spore garście młodego szpinaku
2 jajka
200 ml mleka
100 ml wody
spora szczypta soli
1 łyżeczka cukru
mąka – ilość taka, aby uzyskać konsystencję średnio gęstej śmietany
olej do smażenia
Szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do malaksera razem z jajkami – zmiksować. Dodać wodę, mleko, sól, cukier i kilka łyżek mąki (ilość mąki powinna być taka, aby ciasto nabrało konsystencji średnio gęstej śmietany). Zmiksować wszystko razem. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto “odpoczęło”.
Smażyć z obu stron na patelni lekko przesmarowanej olejem. Naleśniki nie powinny być zbyt mocno wysmażone. Na lekko przestudzone nakładać ryż i zwijać.
ryż:
200 g lub 2 saszetki ryżu pełnoziarnistego dobrej jakości
1/2 laski wanilii
sól
4-5 łyżek dobrej kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Wystudzić.
Wanilię przekroić wzdłuż, końcem noża zeskrobać nasionka. Dodać do śmietany i cukru, wymieszać. Połączyć z ugotowanym ryżem.
mus truskawkowy:
garść truskawek
opcjonalnie odrobina cukru
Truskawki opłukać, odszypułkować. Zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Jeśli są zbyt kwaśne, można dodać trochę cukru. Ja nie dodawałam, gdyż naleśniki są słodkie, a to smacznie harmonizuje z lekką kwaskowatością truskawek.