Krokiety z pieczarkami są dość popularnym daniem. Ja do pieczarek dołożyłam jeszcze ser – wyszło pysznie.
Krokiety z pieczarkami i serem są bardzo sycące, choć niepozornie wyglądają. Smakują na gorąco, kiedy są chwilę wcześniej zdjęte z patelni i lekko chrupią. Są też jednak pyszne nawet na zimno. Z takich przestudzonych można nawet zrobić coś w rodzaju koreczków. Pokrojone w nieduże kawałki i nadziane na wykałaczkę i szpadkę do koreczków stają się pyszną zimną przekąską lub zakąską 😉
Krokiety z pieczarkami i serem – zrób je prosto i szybko
W moich krokietach farsz pieczarkowy wymieszany jest z mozzarellą. Ty możesz jednak użyć dowolnego, ulubionego sera lub mieszanki kilku z nich. Taki farsz to doskonała okazja do wykorzystania końcówek serów, jakie czasami błąkają się po lodówce i nikt ich nie chce 😉

Na skróty
Jak zrobić farsz pieczarkowo-serowy
Z podanych poniżej proporcji wyjdzie Ci farsz na 8-10 krokietów.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 50 g masła
- 1 średnia cebula
- 100 g żółtego sera – u mnie mozzarella w kawałku, nie taka w zalewie
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- sól do smaku
Pieczarki oczyść i pokrój drobno. Możesz je pokroić w cienkie plasterki lub kostkę, jak tylko wolisz.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Ser zetrzyj na grubej, jarzynowej tarce.
Rozgrzej większą patelnię lub szerszy garnek z grubszym dnem. Dodaj masło, a kiedy stopi się, przełóż cebulę i mieszając podsmaż ją na lekko złoty kolor. Smaż na średnim ogniu, aby masło nie przypaliło się. Możesz użyć masła klarowanego, wtedy nie będzie obaw o przypalenie.
Kiedy cebula będzie już lekko złota, dodaj pokrojone pieczarki. Mieszając często smaż wszystko razem tak długo aż pieczarki zaczną się lekko rumienić. Dopiero wtedy dodaj sól i świeżo mielony pieprz – ja polecam grubo zmielony, ale Ty użyj takiego, jaki masz pod ręką. Chwilę jeszcze smaż mieszając, wystarczy 10-15 sekund – i zdejmij z ognia. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Kiedy pieczarki przestygną, dodaj do nich starty ser i wymieszaj wszystko razem. Możesz jeszcze doprawić po swojemu, ale pamiętaj, że ser także jest słony 🙂
Wskazówka. Dlaczego zalecam smażenie na większej patelni lub szerszym garnku z grubym dnem? Chodzi o to, aby składniki smażyły się, a nie gotowały we własnym soku. Pieczarki zawierają dużo wody w swoim składzie i włożone do garnka o niewielkiej średnicy mogą po prostu zacząć się gotować. Kiedy smażą się równomiernie rozłożone niezbyt grubo na większej powierzchni, wtedy zamykają się szybko i nie puszczają takiej ilości wody.
Przepis na naleśniki do krokietów z pieczarkami i serem
Z podanych poniżej proporcji wyjdzie Ci około 10 sztuk średniej wielkości naleśników.
Składniki:
- 350 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki drobnej soli
- opcjonalnie odrobina tłuszczu do smażenia – ja korzystam z oleju rzepakowego
Skorzystaj z poniższego kalkulatora i przelicz swoje składniki, jeśli korzystasz z innych miar
Jak wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
Do naczynia wlej mleko, dodaj mąkę pszenną i sól. Wszystko razem połącz przy pomocy trzepaczki rózgowej, miksera lub innego blendera.
Wbij jajka i jeszcze raz wszystko połącz aż otrzymasz gładkie ciasto. Odstaw je na kilkanaście minut, aby “odpoczęło”.
Wskazówka. Ciasto naleśnikowe powinno odstać przed smażeniem kilkanaście, do nawet 30 minut. Przez ten czas w mące rozwija się glutem, który sprawia, że finalnie naleśniki są bardziej sprężyste i gładkie. Taka cecha jest pożądana zwłaszcza w przypadku naleśników na krokiety. Dodatkowo sypkie składniki lepiej łączą się z płynem, co zapobiega nieapetycznym grudkom.
Naleśniki możesz smażyć na suchej patelni lub natłuszczonej. Ja natłuszczam patelnię olejem rzepakowym używając do tego celu pędzelka.
Ciasto wlewaj na mocno rozgrzaną patelnię i smaż krótko z obu stron. Zbyt mocno usmażone naleśniki staną się twardsze i mniej elastyczne, więc do zawijania warto smażyć je “na blado”.

Krokiety z pieczarkami i serem – zawijanie
Na naleśniki nakładaj farsz pieczarkowo-serowy po łyżce lub więcej, jak wolisz. Możesz farsz rozłożyć w miarę równomiernie na całym naleśniku lub nałożyć go na środku.
Brzegi załóż lekko do środka, tworząc margines o szerokości3-4 cm.
Następnie zwiń naleśnik w rulonik.
Krokiety z pieczarkami i serem – smażenie
Zwinięty naleśnik z farszem w środku możesz obsmażyć na dwa sposoby.
- Najprostszy to podsmażenie ich na średnio nagrzanej patelni, uprzednio natłuszczając ją olejem.
- Możesz jednak przed smażeniem zanurzyć je w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej lub panko. Takiego krokieta smaży się w większej ilości tłuszczu lub po prostu w głębokim, jak frytki.
Jeśli takie krokiety z pieczarkami i serem zainteresowały Cię, to sprawdź jak smakują 🙂 Spróbuj przy okazji jak smakują krokiety z kaszą owsianą, pieczarkami i serem. Jestem niemal pewna, że ten smak Cię zaskoczy 🙂

…a może nieco tradycyjnej? Krokiety z kapustą pasują i smakują nie tylko przy okazji Bożego Narodzenia 😉

Od jakiegoś czasu marzą mi się krokiety z grzybami, dokładnie takie, jak Twoje 😊, postaram się je przygotować.
Aniu, grzyby są idealne na jesień 🙂
Z serem też mogą być 🙂 lubię krokiety i muszę je w końcu zrobić 🙂
Krokiety są bardzo uniwersalne i można je robić niemal ze wszystkim 🙂
No takich nie jadłam. Tutaj tradycyjnie z kapustą. Ja uwielbiam krokiety! Prezentują się niezwykle smakowicie i zachęcają do zrobienia.
Muszę je mieć!
A wiesz…zjadłabym teraz takiego z kapustą…
Pyszne I pachnące danie, nie tylko na jesienne posiłki 🙂 Bardzo lubię krokiety, a dawno nie robiłam. Dziękuję za inspiracje 🙂
Edyta, częstuj się 🙂
Uwielbiam ! Myślałam właśnie o zrobieniu. Moje ulubione nadzienie to pieczarki, jajko na twardo i zielenina…Ale Twoje smaki bardzo do mnie przemawiają.
Ooooo, takiego połaązenia nie próbowałam! Zrobię 🙂
U nas się je z kapustą i grzybami 🙂 takich z serem nie jadłam 🙂 ale narobiłaś mi ochoty na nie 🙂
Z kapustą i grzybami to klasyka 🙂
Świetny przepis! Krokiety z pieczarkami to takie jesienne danie, które nigdy się nie nudzi 🙂 Często robię, ale nigdy nie próbowałam z mozzarella. Muszę to nadronić 😊
Mnie krokiety z pieczarkami kojarzą się z kubkiem gorącego barszczu 😉
Uwielbiam pieczarkowe krokiety. Mogłabym je jeść codziennie! Lubię takie dania, bo są uosobieniem domowego ciepła. No i chyba szybko je zrobię, patrząc na Twoje.
Anno, nie ma sensu męczyć się w kuchni 😉 Najlepsze to, co jest proste i szybkie 😉 Przynajmniej na co dzień.
Wdzięczna Ci jestem bardzo za podpowiedz, bo miałam pustke w głowie co zrobić na obiad. Pyszności.
Maria, dziękuję 🙂 Smacznego 🙂
Od bardzo dawna nie jadlam krokietow. Jak tylko bede w Polsce, nadrobie to. Dziekuje za przepis 🙂
Smacznego w takim razie 🙂