1,2K
Zapraszam Was na bardzo prostą sałatkę. Do jej przygotowania wykorzystałam fioletowe ziemniaki, ale możecie użyć takich zwyczajnych. Też będzie pysznie. Taką sałatkę można zrobić także z resztek ziemniaków, jakie czasem pozostają z obiady, czy też z warzyw z rosołu. Wystarczą dwa lub trzy składniki, jajka na twardo i sos o zdecydowanym smaku. Ja proponuję pikantny sos musztardowy. Zapraszam do stołu ?
Składniki:
4 średnie fioletowe ziemniaki
4 średnie marchewki
3 jajka
mały pęczek szczypiorku
sos:
4 lekko czubate łyżki dobrej kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
spora szczypta soli
świeżo mielony pieprz do smaku
opcjonalnie 1 mała papryczka chilli
Ziemniaki i marchewkę ugotować do miękkości. Wystudzić i obrać ze skórek. Pokroić w średniej wielkości kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w cząstki lub plasterki. Szczypiorek posiekać drobno.
Na półmisku lub w miseczce ułożyć marchewkę i ziemniaki. Na nich rozsypać posiekany szczypiorek, a na szczypiorku ułożyć jajka. Sos podać osobno.
Sos:
Śmietanę lub jogurt wymieszać z majonezem. Dodać musztardę i opcjonalnie drobno posiekaną papryczkę. Przyprawić solą i, jeśli nie dodawaliśmy chilli, świeżo zmielonym pieprzem. Sos odstawić do lodówki na kilkanaście minut, aby smaki przegryzły się.
Spotkaliście się już z fioletowymi ziemniakami?