Warsztaty kulinarne, które organizuje firma Sokołów odbywają się w uroczym dworku w Woli Suchożebrskiej niedaleko Siedlec. Samo miejsce jest niezwykle ciekawe. Dworek powstał w XVIII wieku, a w roku 2014 stał się własnością firmy Sokołów, która odrestaurowała go łącząc nowoczesność z tradycją. Więcej na temat historii tego miejsca możecie znaleźć na stronie internetowej Akademii Smaku.
Warsztaty “Z gruntu dobre” były podzielone na dwie części. Na początek zaprezentowano nam produkty, które miały wchodzić w skład tej nowej linii. Każdy z nas otrzymał formularz, gdzie można było zapisywać uwagi dotyczące smaku, zapachu, konsystencji i proponowanego opakowania. Możemy chyba śmiało powiedzieć, że nasze uwagi przyczyniły się do tego jak te produkty teraz finalnie smakują i wyglądają. Wybieraliśmy również nazwę linii.
Gościem warsztatów była Monika Mrozowska, którą zapewne większość z nas kojarzy z kultowego serialu “Rodzina zastępcza”. Monika jest także orędowniczką zdrowego i racjonalnego odżywiania. Opowiedziała nam o tym jak to się stało, że przestała jeść mięso i jaki rodzaj kuchni jest w jej domu. Fleksitarianizm (bo o nim mowa) to inaczej elastyczność i różnorodność. Jemy różne produkty i nie nastawiamy się na ortodoksyjną dietę. W jednym domu mogą obok siebie spokojnie funkcjonować zwolennicy weganizmu, wegetarianizmu i jedzący wszystko.
Po degustacji, dyskusji i kilku prostych ćwiczeniach gimnastycznych poprowadzonych przez Monikę Mrozowską, przeszliśmy do kuchni. Pod okiem szefa kuchni Dominika Moskalenko i Moniki Mrozowskiej przygotowaliśmy kilka pysznych potraw. Monika pracowała razem z nami, co – nie ukrywam – było dla nas frajdą. Fajnie było pogadać chwilę “przy garach”.
Po jedzeniu, które wspólnie przygotowaliśmy, i które było pyszne, przyszła pora na zdjęcia i – niestety – powrót do domu. Ten dzień minął zdecydowanie zbyt szybko. Poniżej możecie zobaczyć krótki film, który powstał podczas tych warsztatów.
Firmie Sokołów dziękuję za zaproszenie na tak ciekawe warsztaty.