Zupa krem z pietruszki – wygląda niepozornie, a ile w niej smaku. Sprawdź czy i Tobie zasmakuje.
Zupa krem z pietruszki – robisz? Ja takie zupy uwielbiam, bo po zmiksowaniu nabierają nieco innego smaku. Zauważyliście? Najsmaczniejsze są te najprostsze, z niewielkiej ilości składników. Dzisiaj padło na pietruszkową, bo udało mi się kupić prawdziwą pietruszkę. Tak, UDAŁO MI SIĘ. Ostatnio mam wrażenie, że w sklepach mają nas za kompletnych ignorantów. Zamiast pietruszki wciskają nam pasternak. Podobny, ale jednak to nie pietruszka. Nie mam nic przeciwko niemu, ale – O RANY! – nienawidzę oszukiwania! Pasternak jest większy i pachnie odrobinę inaczej. Ma sporo wartości odżywczych, ale nie jest pietruszką i nie będzie nawet jeśli ktoś na skrzynce napisze inaczej. Drodzy sprzedawcy, nie róbcie nas w konia. Upss…raczej w pasternak. A skoro już udało mi się kupić piękną i świeżutką pietruszkę, to zrobiłam z niej zupę krem. Pyszną, pachnącą i pietruszkową. Jeśli dodacie mniej wody, wtedy może być dodatkiem do drugiego dania, zamiast ziemniaków czy ryżu.
Zupa krem z pietruszki – przepis
Składniki:
- 500 g pietruszki
- około 10 cm białej części średniej grubości pora
- około 1 litr wody
- 50 g masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 200 ml słodkiej śmietanki
- dodatkowo: groszek ptysiowy lub drobne grzanki
Zupa krem z pietruszki – jak zrobić
- Pietruszkę obrać lub oskrobać. Następnie opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Pora przekroić wzdłuż, wypłukać pod bieżącą zimną wodą i pokroić w cienkie plasterki.
- W garnku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić pora.
- Dodać pietruszkę i mieszając poddusić przez około 2 minuty.
- Wlać wodę, dodać sól, przykryć garnek i na małym ogniu ugotować całość do miękkości.
- Po ugotowaniu zdjąć z ognia i zmiksować blenderem.
- Jeśli będzie zbyt gęste, wtedy można wlać śmietankę lub wodę.
- Dodać masło, doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z drobnymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Pietruszka jest rewelacyjna w zupie
Jeśli lubicie pietruszkę, to spróbujcie także kremu z pietruszki, selera i jabłek, z dodatkiem listków szałwii przysmażonych na maśle.