Jamar BIO to ekologiczna seria produktów marki Jamar: passata pomidorowa Jamar BIO, mus jabłkowy Jamar BIO, ciecierzyca konserwowa Jamar BIO, ocet jabłkowy Jamar BIO.
27. maja miałam okazję wziąć udział w warsztatach zorganizowanych przez Jamar BIO, które prowadził Jan Kuroń. Podczas warsztatów mieliśmy okazję wykorzystać te produkty do przygotowania pysznych (i zdrowych) dań: flaczki z boczniaka z dodatkiem pulpecików z ciecierzycy i soczewicy, pierś z kurczaka w sosie parmezanowym z ciecierzycą oraz batoniki z musem jabłkowym. Wspólne gotowanie to nie tylko radocha dla lubiących gary, ale także okazja do spotkania ze znajomymi blogerami, często dawno nie widzianymi. Jan Kuroń, nazywany przez nas Jaśkiem, to niesamowicie sympatyczny człowiek. Muszę to przyznać: gotowaliśmy razem, a nie pod wodzą Jaśka. To nie zdarza się często, bo przeważnie to szefowie prowadzący warsztaty są głównodowodzącymi. Podczas tych warsztatów Jasiek był jednym z nas, chętnie dzielił się wskazówkami i po prostu z nami wspólnie szykował ucztę.
Przepis na flaczki z boczniaka z pulpecikami z ciecierzycy i soczewicy
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 3 większe ząbki czosnku
- 1/2 małego selera
- 5 średnich liści laurowych
- 500 g boczniaków ostrygowatych
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- około 2 litry bulionu warzywnego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka octu jabłkowego Jamar BIO
Jak zrobić flaczki z boczniaka
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz i posiekaj drobno.
- Marchewkę i seler obierz, opłucz i zetrzyj na grubej jarzynowej tarce.
- Oczyszczone boczniaki pokrój w średniej wielkości paski.
- W garnku rozgrzej olej i na średnim ogniu zeszklij cebulę. Dodaj liście laurowe, marchew, seler i czosnek. Smaż mieszając przez około 5 minut.
- Następnie dodaj pokrojone boczniaki – podsmaż około 1 minutę.
- Do garnka dolej bulion warzywny, wsyp przyprawy i gotuj do miękkości.
- Na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem.
Przepis na pulpeciki z ciecierzycy i soczewicy do flaczków z boczniaka
Składniki:
- 200 g soczewicy żółtej, ugotowanej
- 200 g ciecierzycy Jamar BIO w zalewie
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy
- 1 duża cebula obrana i pokrojona w kostkę
- 1 łyżka suszonego cząbru
- 2 większe ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 jajko
- około 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pulpeciki z ciecierzycy i soczewicy
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek i cząber – smaż mieszając przez około 2-3 minuty. Odstaw na bok do lekkiego przestudzenia.
- Soczewicę i ciecierzycę rozgnieć lub zblenduj. Ja zrobiłam to ręką w jednorazowej rękawiczce, szybko i bez mycia sprzętu.
- Do soczewicy i ciecierzycy dodaj cebulę z czosnkiem i cząbrem, jajko oraz bułkę tartą i przyprawy. Wymieszaj dokładnie, formuj nieduże pulpeciki i wkładaj je do wrzącej zupy, czyli flaczków z boczniaka. Gotuj na niedużym ogniu przez około 3 minuty.
Przepis na pierś z kurczaka w sosie parmezanowym
Składniki:
- 4 średnie piersi z kurczaka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 czubata łyżeczka tymianku – świeżego posiekanego lub suszonego
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula obrana i posiekana w drobną kostkę
- 3 większe ząbki czosnku
- kilka suszonych pomidorów w oliwie – pokrojonych
- 200 g słodkiej śmietanki 30%
- 250 ml bulionu
- 2 łyżki passaty Jamar BIO
- 1 płaska łyżka otartego świeżego oregano
- 1 puszka ciecierzycy Jamar BIO w zalewie
- 2 spore garście świeżego szpinaku
- 60 g startego parmezanu lub dowolnego twardego i pikantnego sera
Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie parmezanowym
- Pierś z kurczaka natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem – odstaw na przynajmniej kilkanaście minut.
- Na głębszej patelni lub w szerokim garnku rozgrzej olej i obsmaż mięso z obu stron, aby się lekko zrumieniło. Następnie zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
- Na patelnię dodaj cebulę i czosnek, smaż mieszając przez około 2 minuty.
- Następnie wlej śmietanę, bulion i passatę. Dodaj także oregano i listki szpinaku. Całość wymieszaj do połączenia, a kiedy szpinak się zeszkli, dodaj pierś z kurczaka i ciecierzycę. Patelnie przykryj i duś wszystko razem około 20 minut na niewielkim ogniu.
- Następnie odkryj patelnię, posyp wszystko startym parmezanem i duś wszystko jeszcze przez kilka minut, aż sos odparuje i zredukuje się o około 1/3 objętości.
Przepis na batoniki z musem jabłkowym
Składniki:
- około 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- około 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 2 łyżki nasion chia
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 30 g stopionego masła lub oleju kokosowego
- 250 ml musu jabłkowego Jamar BIO
- 1-2 łyżki miodu lub syropu klonowego – opcjonalnie
Jak zrobić batoniki z musem jabłkowym
- Do miski wsyp płatki owsiane, nasiona chia i mielony cynamon.
- Dodaj stopione i ostudzone masło (lub olej kokosowy), mus jabłkowy oraz opcjonalnie miód lub syrop klonowy.
- Wszystko razem dobrze wymieszaj do połączenia składników.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a na nim rozłóż równomiernie warstwę masy batonikowej. Powinna mieć grubość mniej więcej 1,5 – 2 cm.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 25 minut.
- Po upieczeniu ostudź i pokrój w dowolne kształty.
Te warsztaty były dla nas wszystkich wręcz radosnym wydarzeniem. Przez miniony rok nie spotykaliśmy się, nie gotowaliśmy razem i po takim czasie zatęskniliśmy za takimi imprezami. Firmie Jamar dziękuje za zaproszenie 🙂