Śledzie w śmietanowym sosie curry z rodzynkami to bardzo oryginalne połączenie smaków – sprawdź jak pysznie smakują.
Śledzie w śmietanowym sosie curry z rodzynkami to jedno z dań ze śledziami, jakie pojawia się na moim świątecznym stole. Boże Narodzenie to czas ryb, a śledzie wręcz królują wtedy na naszych stołach. Mnogość przepisów może przyprawić o zawrót głowy. W naszym domu potraw ze śledzi jest kilka rodzajów, a i tak zawsze ktoś zapyta dlaczego nie ma jeszcze innych. Nie sposób przecież podać wszystkich podczas jednych świąt. Najczęściej wybieramy 3-4 rodzaje. W tym roku moim odkryciem jest śledź z śmietanowym sosem curry. Prosty i szybki, a tak pyszny, że w mig znika ze stołu. Ilość przyprawy curry podałam orientacyjnie. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, wtedy śmiało możecie dosypać jej więcej.
Śledzie w śmietanowym sosie curry z rodzynkami – przepisy na oryginalne śledzie
Składniki:
- około 300 ml gęstej, kwaśnej śmietany
- około 6 łyżek majonezu
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 szklanki dobrych rodzynek
- śledzie – użyłam gotowych filetów w oleju
- sól do smaku
- szczypiorek do dekoracji
Jak zrobić śledzie w śmietanowym sosie curry z rodzynkami
- Cebulę obrać, posiekać w drobna kostkę, zasypać cukrem. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby stała się szklista i puściła sok.
- Następnie dodać do śmietany wraz majonezem, octem winnym i przyprawą curry – wymieszać.
- Sos doprawić ewentualnie solą, ale trzeba uważać z jej ilością, gdyż śledzie są słone.
- Rodzynki sparzyć, jeśli są zbyt suche i odcedzić dokładnie z wody.
- Śledzie pokroić w średniej wielkości paski.
- Wszystko razem połączyć i odstawić na chwilę, żeby smaki się przegryzły.
- Można również zwinąć płaty śledziowe i podać je z sosem bez wcześniejszego mieszania. Wszystko zależy od naszej fantazji.
- Udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Śledzie na wiele smacznych sposobów – sprawdź inne przepisy na śledzie
Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z pomarańczową papryką to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią łączyć wytrawność śledzi ze słodyczą pomidorowego sosu ze świeżą papryką.
Pozornie proste śledzie w śmietanie, z dodatkiem bazylii i cytryny – to zestawienie zaskakuje świeżością – bazylia naprawdę pasuje do śledzi.
Śledzie z papryką i gorczycą, czyli prosto, szybko i bardzo smacznie.
Popularna od lat sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami, zachwyca kolorami i smakiem. Niewątpliwie jest także ozdobą stołu, więc warto ją podawać w przeźroczystej misce.
Myślę, że mi posmakują. Wypróbuję przepis przed wigilią Bożego Narodzenia :*