2,2K
Przepis na domowy likier kawowy – naprawdę prosty, szybki i najlepszy.
Do świątecznego ciasta idealnie pasuje kieliszeczek dobrego wina lub domowego likieru. Dobrze dobrane potrafią podkreślić smak deseru. O ile na wino czasami skuszą się i panowie, to jeśli chodzi o likiery, są one raczej lubiane przez panie. Rzadko który mężczyzna lubi słodkie alkohole.
Własnoręcznie przygotowany likier, przelany do ozdobnej butelki i pięknie opakowany, może też być oryginalnym prezentem. Na pewno smakosze docenią go.
Zapraszam dzisiaj na kawowy likier z nutą wanilii. Smak kawy jest mocno wyczuwalny, wanilia nadaje pięknego posmaku i zapachu. Nie jest za bardzo słodki. I, co bardzo ważne, zdążycie go przygotować na święta.
Jak zrobić domowy likier kawowy?
Składniki:
500 ml wódki
1 szklanka wody
1 laska wanilii
6 lekko czubatych łyżeczek mielonej kawy
1 szklanka cukru
Kawę zaparzyć, wystudzić, przecedzić przez filtr do kawy. (Można użyć kawy zaparzonej w ekspresie, odradzam rozpuszczalne.) Dodać wanilię pokrojoną na mniejsze kawałki i przekrojoną wzdłuż. Wsypać cukier, wlać wódkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Przelać do butelki i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej kilka dni. W tym czasie potrząsać butelką co jakiś czas.
Likier jest bardzo kawowy i nie za mocno słodki. Idealnie będzie pasował do świątecznego ciasta.
Likier jest bardzo kawowy i nie za mocno słodki. Idealnie będzie pasował do świątecznego ciasta.
Nie jest to alkohol, którego można sporo wypić, ale na pewno można się nim delektować.
Wielbicielom domowych alkoholi polecam również likier kajmakowy lub nalewkę z mrożonych malin.