Czekoladowe ciasteczka z melasą, miękkie, puszyste, przepyszne. Łatwo można z nich zrobić pierniczki dodając przyprawy piernikowej.
Czekoladowe ciasteczka z melasą piekę głównie na bożonarodzeniowe święta. Jednak ten przepis jest tak dobry, a ciastka pyszne, że szkoda ograniczać się tylko do świąt. Przepis można dowolnie modyfikować jeśli chodzi o smak i gdybyście dodali spora łyżkę przyprawy piernikowej, wtedy wyjdą Wam mięciutkie pierniczki. Rozwałkowując cieniutko uzyskujemy kruche, delikatne ciastka. Wystarczy jednak rozwałkować grubiej, a po upieczeniu będziemy mieć puszyste i miękkie. Niewątpliwie jest to przepis wart przynajmniej wypróbowania. Melasę można kupić w większości większych sklepów, w działach z tak zwaną zdrową żywnością lub z dodatkami do pieczenia.
Przepis na miękkie czekoladowe ciasteczka z melasą
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (użyłam typu 750)
- 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki melasy
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
- 1 lekko czubata łyżka sody
Jak zrobić czekoladowe ciasteczka z melasą – krok po kroku
- Masło roztopić w garnuszku wraz z kakao, połową cukru i melasą. Przestudzić. Jajka ubić lekko z resztą cukru, wymieszać ze śmietaną.
- Połączyć ze stopionym masłem i dodatkami.
- Wsypać przesianą mąkę wraz z sodą i zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. W razie potrzeby dosypać mąki, ale nie za dużo, żeby ciasteczka nie były twarde.
- Ciasto przełożyć do miski, przesypać od góry mąką i przykryte czystą ściereczka. Odstawić w chłodne miejsce na około pół godziny. Ciasto podzielić na kilka części.
- Każdą z nich rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm.
- Wykrawać ciastka o dowolnych kształtach.
- Przed pieczeniem można je posmarować roztrzepanym białkiem, wtedy będą lekko błyszczące.
- Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180℃ przez 6-8 minut.
Jak zrobić kruche piernikowe ciastka z melasą
Zanim zagnieciesz ciasto wsyp do mąki 1 łyżkę przyprawy do piernika. Wymieszaj i zrób ciasteczka według powyższego przepisu. Tych pierniczków nie trzeba robić wcześniej, są od razu delikatne i miękkie.
Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to zapraszam Was również na kruche ciastka makowe z landrynkowymi witrażykami. Poza tym, że są pyszne, to idealnie nadają się do zawieszenia na choince.
Zrobię takie ciasteczka na święta, dzięki za pyszny pomysł Gosiu ❤️