2,1K
Dzisiaj piątek, a do tego przedświąteczny, więc wypada podać na stół śledzia. Tym razem w śmietanie, ale trochę inaczej, bo z dodatkiem świeżej bazylii. Przepis dostałam od koleżanki, “poprawiłam” go lekko po swojemu i oto jest. Zapraszam do stołu, jeśli Wam zasmakuje, to może przygotujecie go na święta?
Składniki:
4 płaty solonych śledzi
3 średnie cebule
1 łyżka cukru
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
100 ml dobrej gęstej śmietany
Płaty śledziowe niezbyt mocno wymoczone (powinny być słonawe, gdyż śmietany nie solimy już) osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski lub kliniki – jak kto lubi. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Dodać sok z cytryny, pokrojone śledzie, bazylię i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny.
Podawać podobnie jak tradycyjne śledzie w śmietanie, czyli z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Można też podać jako klasyczną przekąskę.
Smacznego!
moja Mama bedzie zachwycona, bo uwielbia bazylie ;))) Super! tylko dlaczego cebule przesypuje sie cukrem? Nigdy o tym nie wiedzialam!
cebula przesypana wcześniej cukrem zmięknie odrobinę, stanie się delikatniejsza
niektórzy parzą ją, ja wolę zasypać lekko cukrem 🙂
cukier również smakowo dobrze się komponuje 🙂
nie wiem, czy mogę to tak napisać, ale bazylia chyba trochę uszlachetniła ich smak?
Zapowiadają się bardzo kusząco! 🙂
własnie tak: uszlachetniła smak 🙂 miałam małe opory przed takim połączeniem, ale okazało się że wyszło pysznie 🙂
Idealne na święta! Mniam 🙂
idealne 🙂 niby tylko w śmietanie, ale jednak inaczej 🙂
Lubię, nawet mamy teraz w domu, ale bez bazylii 🙂
spróbujcie z bazylią 🙂
Śledziki w śmetanie omomom, już niedlugo. 🙂
ja mogę cały rok je jeść 🙂
Uwielbiam śledzie w każdej postaci, mogłabym jej jeść nawet na śniadanie 🙂
no to witam w klubie śledziożerców 😉
niebawem kolejna sałatka 😉
O mniam uwielbiam śledzie 🙂 W takim wydaniu jeszcze ich nie próbowałam więc czas najwyższy.
są troszkę inne, słodkawe i z delikatnym posmakiem bazylii 🙂 pewnie Ci zasmakują 🙂