1,4K
Czy ja nie mam dość śledzi? nie, nie mam dość. Śledzie uwielbiam po prostu, bo można je przygotowywać na tak wiele sposobów, że nie znudzą się nigdy. Boże Narodzenie to święta pod znakiem między innymi własnie śledzi. Na naszym stole zjawią się pod postacią sałatki z czerwoną papryką, w śmietanie z bazylią i cytryną oraz w sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki. Kolorystycznie ta trójca prezentuje się pięknie, nie uważacie? ?
Składniki:
4-5 płatów solonych śledzi
2 średnie cebule
1 większa pomarańczowa papryka
1 szklanka soku pomidorowego
1 łyżka cukru
3-4 łyżki oleju
ostra mielona papryka – do smaku
Solone śledzie lekko wymoczyć, ale nie do końca, nie powinny być całkiem “odsolone”. Pokroić w paseczki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, żeby puściła sok, a następnie wymieszać ze śledziami.
Paprykę opłukać i wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w średniej wielkości kawałeczki – powinny być o połowę mniejsze niż kawałki śledzi.
Olej rozgrzać w garnku lub na głębszej patelni, podsmażyć paprykę. Jak zacznie się rumienić, zalać sokiem pomidorowym i przez chwilę poddusić. Papryka powinna być al dente, nie powinna całkowicie zmięknąć. Sos doprawić ostrą papryką i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Do zimnego sosu przełożyć śledzie z cebulą, wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
Taka sałatka postoi spokojnie w lodówce przez przynajmniej kilka dni, więc można przygotować jej więcej i podjadać po świętach.
Smacznego!
Bardzo apetycznie wyglądają 🙂 Mniam 🙂
i są bardzo smaczne 🙂
Jakie piękne podanie 🙂 Tak na stole będą prezentować się znakomicie 🙂
w takich kieliszkach będą jakby drugim piętrem na stole, więc więcej się na nim zmieści 🙂
apetyczne śledziki :)))) mniam
taka niepozorna ryba, a tyle smacznych rzeczy można z niej zrobić 🙂