Awokado jest egzotycznym owocem pochodzącym z krajów Ameryki Południowej. Ze względu na właściwości zdrowotne warto umieścić go na stałe w swojej diecie. Świetnie sprawdza się jako przystawka, ale pasuje również do wielu dań głównych, a także śniadań. Przekonaj się, co można przygotować z jego pomocą.
Co to jest awokado i jakie ma właściwości?
Owoce awokado rosną na wiecznie zielonych drzewach. Kształtem przypominają gruszki i są też nazywane gruszkami smaczliwkami lub gruszkami aligatora, ponieważ wyróżniają się zieloną skórką, której struktura staje się bardziej chropowata w miarę dojrzewania. Awokado jest cenionym afrodyzjakiem, który stanowił stały składnik diety Azteków. Warto włączyć go również do swojej, ponieważ dostarcza witaminy z grupy B oraz witaminy: A, C, E, K i H. Obfituje w kwas foliowy, a także składniki mineralne takie jak: magnez, cynk, miedź, wapń, potas, fosfor i mangan. Zawiera antyoksydanty, fitosterole oraz błonnik pokarmowy. Mniej więcej jedną trzecią składu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Awokado wspiera płodność i jest zalecane kobietom w ciąży. Sprzyja obniżeniu cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi, a także cukru. Ogranicza ryzyko chorób serca i udarów. Wykazuje właściwości przeciwzapalne. Wpływa korzystnie na działanie układu immunologicznego oraz pracę mózgu. To świetny neutralizator wolnych rodników. Nie tylko powoduje poprawę wyglądu skóry, ale te wspiera wzrok. Regularne spożywanie awokado to również dobry sposób na utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej organizmu.
Awokado i jajka – ponadczasowy duet
Zdrowe i pożywne śniadanie to podstawa, żeby dobrze zacząć dzień i zachować odpowiedni poziom energii do kolejnego posiłku. Chociaż jajka mogą przyczyniać się do podwyższenia cholesterolu, spożywane w odpowiedniej ilości sprzyjają dobremu samopoczuciu. Warto zacząć od nich dzień, ponieważ stanowią źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Są również pełne witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak: fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, wapń, selen i miedź. Jajka warto łączyć z awokado na różne sposoby, ponieważ ich smaki doskonale ze sobą współgrają. Zobacz nasz przepis na oryginalną sałatkę z awokado i jajkiem w koszulce: https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-z-awokado-i-jajkiem-w-koszulce. Dodaliśmy do nich kaszę gryczaną, dzięki czemu wartość odżywcza śniadania jest jeszcze większa.
Awokado na ciepło – prosty przepis
Na śniadanie lub lunch polecamy zapiekane awokado: https://uwielbiam.pl/przepis/zapiekane-awokado. Rano potrawa przyjemnie rozgrzeje i pobudzi do pracy organizm. Ponownie sięgamy po jajko, ale tym razem wyłącznie po żółtko. Bekon nadaje całości wyjątkowy aromat, który pobudza apetyt. To prosta i dość szybka w przygotowaniu opcja, gdy chcesz zjeść coś naprawdę sycącego, a na dodatek sprawiającego przyjemność podniebieniu.
Makaron z awokado – propozycja na zdrowy i oryginalny posiłek
Makaron jest jedną z najpopularniejszych potraw na świecie, ponieważ oferuje mnóstwo możliwości kulinarnych. Smakuje wybornie zarówno podawany z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi. Kojarzy się przede wszystkim ze słonecznymi Włochami, sosem pomidorowym oraz aromatycznymi ziołami, ale można go komponować również z egzotycznymi owocami, do których zalicza się awokado. Przetestuj nasz przepis: https://uwielbiam.pl/przepis/tagliatelle-ze-szpinakiem-awokado-i-prazonymi-migdalami-w-sosie-serowym, a odkryjesz inne oblicze makaronu.
Placuszki z awokado – przekąska dla każdego
Placki ziemniaczane, z jabłek lub dyni, to dania, które cieszą się dużą popularnością, ale placki można wykonać również z wielu innych produktów. Podpowiadamy, jak wykonać placki z awokado: https://uwielbiam.pl/przepis/placuszki-z-awokado. To idealna przekąska na ciepło lub zimno, gdy tylko dopadnie Cię głód. Spakowane do pojemnika świetnie uzupełnią energię podczas wycieczek. Warto podawać je z pomidorkami koktajlowymi.
*Materiał zewnętrzny – artykuł powstał we współpracy z Grupą Maspex Sp. z o.o.