Awanturka – pasta kanapkowa z wędzonej makreli i twarogu – była dość popularna za kryzysowych czasów PRL-u. Doskonała do codziennych kanapek lub do przygotowania imprezowych przekąsek.
Awanturka to pasta kanapkowa z twarogu i ryby. Nazwa wydaje się nieco dziwna i chyba nie wszystkim jest czy była znana, nawet w tamtych czasach. Właściwie nie wiadomo jak powstała, choć są opinie, że połączenie twarożku z rybą może wywołać żołądkową…awanturkę. To na szczęście mit, a sama pasta jest pyszna. Możesz ją zrobić prosto i szybko, a co najważniejsze: nie ma jedynego i słusznego przepisu.

Awanturka pasta kanapkowa z twarogu i wędzonej makreli
Awanturkę przygotujesz na wiele sposobów, a podstawami są biały ser i ryba. Chociaż na pierwszy rzut oka może to wyglądać na szokujące połączenie, finalnie wychodzi pysznie. Możesz wykorzystać bryndzę lub najzwyklejszy twaróg, ważne żeby nie był tzw. wiaderkowy, a do tego wędzoną makrelę lub rybę z puszki: szprotki, sardynki lub śledź w pomidorach. Dodatki dodaj takie, jakie Tobie odpowiadają najbardziej, a więc: majonez, odrobina musztardy, kiszony ogórek, cebulka, natka pietruszki, szczypiorek itp. Poniżej znajdziesz przepis na moją pastę kanapkową nazywaną awanturką.
Przepis na awanturkę, czyli pastę kanapkową z twarogu i wędzonej makreli
Składniki:
- 1 średnia wędzona makrela
- 250 g twarogu – u mnie półtłusty
- 1 średnia cebula
- mały pęczek zielonej pietruszki
- świeżo mielony pieprz
- duża szczypta ostrej mielonej papryki
- 1 lekko czubata łyżeczka musztardy – u mnie Dijon
- opcjonalnie majonez – u mnie 2 łyżki
- opcjonalnie 1 średni ogórek kiszony
Sposób wykonania pasty z makreli twarogu
- Makrelę obierz ze skóry i usuń dokładnie wszystkie ości – przełóż do miski.
- Twaróg pokrusz i dodaj do makreli.
- Cebulę obierz i posiekaj drobno w kostkę.
- Ogórek kiszony pokrój w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki wypłucz dokładnie, osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj drobno.
- Do makreli i twarogu dołóż, pokrojony ogórek kiszony, posiekaną cebulkę i natkę pietruszki, dodaj majonez, musztardę, pieprz i paprykę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj łyżką.
- Gdyby pasta była zbyt “sucha” możesz dodać więcej majonezu.

Awanturka – pasta kanapkowa nie tylko na kanapki
Awanturkę możesz wykorzystać nie tylko jako klasyczną pastę kanapkową. Z pewnością zachwyci w połączeniu z krakersami na tacy z drobnymi przekąskami. Jeszcze bardziej efektownie będzie wyglądać, kiedy nafaszerujesz nią kruche (wytrawne) babeczki. Dodaj do niej mniej majonezu, aby otrzymać bardziej zbitą masę. Następnie delikatnie formuj niewielkie kuleczki – palcami lub przy użyciu dwóch łyżeczek. Tymi kuleczkami zwieńczaj koreczki, na przykład z sera, wędlin czy innych produktów.
Awanturka chyba jednak najpyszniej smakuje na kromce swojskiego chleba. Na zdjęciu poniżej chleb żytni na zakwasie, z dodatkiem ziaren. W oryginalnym przepisie są tylko pestki z dyni, ale w chlebie, jaki widzisz na zdjęciu oprócz nich są: siemię lniane, słonecznik i sezam. Wypróbuj ten przepis razem z przepisem na awanturkę – polecam.

Pasta z wędzonej makreli i twarogu to klasyczny dodatek do kanapek i nie tylko. Świetny przepis, dzięki któremu wiele osób sobie o niej przypomni.
CookUp, dokładnie tak, pasta jest pyszna. Klasyka zawsze się obroni 🙂