Sałatka z makaronem, papryką, czerwoną fasolą, selerem naciowym, pomidorem i czerwoną cebulką. Lekko chrupiąca i pyszna. Doskonała na upalne dni lub jako posiłek na wynos. Sprawdź jak prosto i szybko ją zrobisz.
Sałatka z makaronem zawsze szybko znika. Makaron jest świetną bazą do sałatek i zapiekanek. Obok warzyw stanowi “węglowodanową podstawę”, co gwarantuje nam, że nie zgłodniejemy szybko. Zdarzają się sytuacje, kiedy ilość gotowanego makronu na obiad nieco wymknie się spod kontroli. I, o ile nie są to cieniutkie nitki, taki makaron można wykorzystać własnie do sałatek lub zapiekanek. W ten sposób z jednej strony nie marnujemy jedzenia, a z drugiej za każdym razem możemy wymyśleć coś pysznego na przykład na kolację lub jako drugie śniadanie a wynos.
Moja dzisiejsza sałatka powstała właśnie przy okazji nadprogramowego makaronu. Przygotowałam ją w dwóch wersjach: z sosem majonezowo-chrzanowym i sosem vinaigrette. Obie wersje były pyszne, choć nieco inne w smaku. Przy okazji zdradzę Ci mój sprytny patent na długo świeżą sałatkę: po skrojeniu jej i wymieszaniu nie przyprawiam od razu. Przygotowuję sos lub sosy, które dodaję bezpośrednio przed podaniem lub po prostu obok miski z sałatką. Z drugiej strony, jeden lubi jak sałatka pływa w sosie, inny wręcz przeciwnie. W takiej sytuacji każdy ma odpowiednią dla siebie wersję. A sama sałatka, jeśli musi postać w lodówce 2-3 dni, jest cały czas świeża i chrupiąca.
Przepis na sałatkę z makaronem, papryką i czerwoną fasolą
Składniki:
- 1 szklanka makaronu – użyłam niedużych kolanek
- 1 papryka – ja użyłam po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 średnia czerwona cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 średnie pomidory
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 3-5 łyżek majonezu (według upodobań)
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sałatka z makaronem, papryką i czerwoną fasolą – sposób wykonania
- Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Możesz użyć dowolnego makaronu, nie muszą to być kolanka. Makaron powinien być ugotowany al dente.
- Z papryki usuń gniazdo nasienne i dokładnie ją wypłucz pod zimną wodą. Następnie pokrój ją w średniej wielkości kawałki. Ja pokroiłam ją w niezbyt grube paski, a każdy pasek przekroiłam na 3-4 części.
- Cebulę obierz, przekrój ją wzdłuż, a następnie w niezbyt grube piórka.
- Fasolę odsącz z zalewy i lekko przepłucz na sicie.
- Natkę pietruszki wypłucz pod zimną wodą, dobrze osusz i posiekaj, ale niezbyt drobno.
- Pomidory pokrój w średnią kostkę.
- Seler naciowy pokrój w średniej grubości plasterki.
- Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie ze sobą.
- Na koniec dodaj majonez, chrzan i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj i ewentualnie (po spróbowaniu) dopraw solą.
- Sałatkę możesz również podać bez majonezu, a z sosem vinaigrette. Bez wątpienia będzie równie smaczna, ale mniej kaloryczna.
Makaron doskonale sprawdza się także w zapiekankach
Makaron, który pozostał Ci z obiadu, możesz wykorzystać do przygotowania pysznych i sycących zapiekanek. Sprawdź, jakie są proste zrobienia i jak pysznie smakują. Na przykład Marózkowa zapiekanka makaronowa, do przygotowania której wykorzystałam rewelacyjną kiełbasę z Wędzarni Marózek.
Natomiast zapiekanka makaronowa z sosem serowym – z brokułem i suszonymi pomidorami, to idealna kombinacja dla tych, którzy nie mogą się zdecydować co lubią bardziej 😉