Zapiekanka makaronowa z sosem serowym to kultowe kanadyjskie danie. Do sosu serowego koniecznie należy dodać ser cheddar, a makaron to obowiązkowo nieduże kolanka. Zróbmy jednak to danie nieco inaczej – obiecuję, że też będzie pysznie.
Zapiekanka makaronowa z sosem serowym to świetny pomysł na szybkie danie, które można zrobić na dwa-trzy dni, a potem tylko odgrzewać. To też dobra alternatywa dla kanapek zabieranych ze sobą do pracy. Ponieważ w większość firm jest możliwość skorzystania z kuchenki, warto to wykorzystać.
Moja zapiekanka makaronowa jest w dwóch wersjach: z sosem serowym i brokułami oraz z sosem serowym z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Nie podawałam jakiego sera należy użyć – użyjcie swoich ulubionych lub wykorzystajcie resztki, jakie macie w lodówce. Mój przepis jest tylko bazą, którą możecie swobodnie modyfikować. Niech Was ogranicza tylko Wasza smakowa wyobraźnia. Bez wątpienia stworzycie wtedy prawdziwe smakowe cuda.

Zapiekanka makaronowa z sosem serowym – przepis krok po kroku
Składniki na 4 porcje:
- 400 g makaronu – u mnie drobne świderki
- 1 średni brokuł
- 8 połówek suszonych pomidorów
sos serowy:
- 25 g masła + masło do wysmarowania formy
- 400 g sera topionego
- 100-120 g twardego żółtego sera
- 300 ml mleka
- mały kubeczek (200 g) słodkiej śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- ewentualnie sol do smaku
- 3 większe ząbki czosnku
Jak ugotować brokuł do zapiekanki
- Brokuł podzielić na mniejsze kawałki.
- W garnku zagotować wodę z solą i cukrem – na 1 litr wody dodać 2 płaskie łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę cukru.
- Następnie do gotującej wody włożyć kawałki brokułu i pod przykryciem i na niewielkim ogniu ugotować je na pół miękko. W zależności od wielkości wystarczą 2-3 minuty.
- Po ugotowaniu odcedzić i na krótko przełożyć do miski wypełnionej kostkami lodu. To pomoże zachować brokułowi ładny kolor i zatrzymać gotowanie. Można ten krok pominąć, ale brokuł zanim sam wystygnie, to jeszcze dogotuje się nieco, a także może stracić swój kolor.
- Przestudzone kawałki brokułu odcedzić dokładnie i przełożyć do miski.
Jak zrobić sos serowy do zapiekanki – krok po kroku
- Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać.
- Suszone pomidory pokroić w dowolnej grubości paseczki.
- Ser topiony pokroić na mniejsze kawałki – czym mniejsze, tym szybciej roztopią się w garnku.
- Żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej z grubymi oczkami.
- Do garnka wlać mleko – podgrzać je mocno, ale nie gotować.
- Do mleka dodać pokrojone topione serki i na niewielkim ogniu mieszając doprowadzić do ich roztopienia.
- Dodać masło i 2/3 startego żółtego sera – nadal na niewielkim ogniu mieszać aż do roztopienia sera.
- Następnie wlać śmietankę, dodać biały pieprz i ewentualnie dosolić do smaku – sos powinien być aksamitny i lekko ciągnący.
- W osobnym garnuszku roztopić resztę masła, zmniejszyć ogień do minimum i dodać posiekany czosnek. Zeszklić go na maśle – ani masło, ani czosnek nie powinny się przysmażyć – zdjąć z ognia.
- Połowę sosu serowego przelać do masła z czosnkiem, dodać pokrojone suszone pomidory, dobrze wymieszać. Nie trzeba już sosu gotować.

Jak ugotować makaron do zapiekanki
- W garnku zagotować wodę, dodać sól według smaku, wsypać makaron i ugotować go al dente. Makaron nie powinien być całkowicie miękki, gdyż jeszcze będzie się zapiekać w piekarniku.
- Ugotowany makaron odcedzić.
- Następnie połowę makaronu przesypać do jednego sosu, a połowę do drugiego – wymieszać.
- Makaron z sosem serowym przełożyć do wysmarowanej masłem formy, powtykać kawałki brokułu i całość obsypać połową pozostałego startego sera.
- Makaron z sosem serowym z pomidorami i czosnkiem przełożyć do drugiej formy, posypać go resztą startego żółtego sera.
- Zapiekanki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
180℃ (u mnie grzanie góra-dół) i zapiekać przez około 20-25 minut. Ser
na wierzchu zapiekanek powinien się zarumienić.
Zapiekanka makaronowa z sosem serowym – wskazówki
Makaron można zapiekać w większych formach lub podzielić od razu na pojedyncze porcje. W jednej foremce może znaleźć się z jednej strony makaron z brokułem, a w drugiej z pomidorami i czosnkiem. Wszystko zależy od naszej fantazji.
Takie makaronowe zapiekanki to doskonały pomysł na wykorzystanie makaronu, jaki pozostał po poprzednim posiłku.

Jeśli lubisz zapiekanki, to spróbuj także innych
[kliknij w nazwę lub zdjęcie żeby otworzyć przepis] Prosta zapiekanka z ziemniaków, szynki, cebuli i jajek

Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa

Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i jajkiem

Brokuł to bardzo zdrowe warzywo, ale zauważyłam,że nie wszyscy go lubią. Ja nawet wolę od kalafiora, do tego suszone pomidory, pyszności. Właśnie szykuje jadłospis na najbliższe dni i już znalazłam coś dobrego dla rodzinki, dziękuję 🙂