Kremowa zupa dyniowa z ziemniakami to must have jesiennej kuchni. Jest prosta do przygotowania, ale sycąca i smaczna.
Kremowa zupa dyniowa z ziemniakami często gości w mojej kuchni, bo dynia to obowiązkowy element jesiennej spiżarni. Zrobić z niej można wiele potraw, a ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia: od najprostszych zup, przez curry, zapiekanki i placki po dżemy i smoothie.
Jakiś czas temu kupiłam sporą dynię muszkatołową (zwaną dynią muscat lub Muscat de Provance), która jest chyba najsłodszą odmianą dyni i ma intensywniejszy kolor.
Z tej dyni zrobiłam kremową zupę, którą Wam dzisiaj pokazuję, a także dżem z pomarańczą, na który przepis pojawi się lada dzień na blogu.

Kremowa zupa dyniowa z ziemniakami – przepis
Składniki:
- 1 kg dyni – użyłam muszkatołowej
- 400-500 g ziemniaków
- 1 większa cebula
- 4-5 większych ząbków czosnku
- ok. 3 cm średniej grubości imbiru
- 1 papryczka chilli
- 200 ml słodkiej śmietanki minimum 30%
- 50 g masła
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju
Kremowa zupa dyniowa z ziemniakami – jak zrobić
- Dynię przekroić na pół i przy pomocy dużej łyżki wydrążyć środek z pestkami.
- Połówki dyni pokroić na kilka mniejszych “pasków”, obrać ze skóry i pokroić w mniejsze kawałki. Czym mniejsze, tym szybciej dynia się ugotuje.
- Ziemniaki obrać i pokroić w średnia kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka lub średnia kostkę.
- W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i na średnim ogniu zeszklić ją mieszając.
- Do cebuli dodać pokrojoną dynię, mieszając poddusić na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
- Dodać pokrojone ziemniaki, wlać wodę w ilości takiej, aby zakryła warzywa – zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i gotować całość przez około 10 minut.
- W czasie gotowania dyni i ziemniaków opłukać imbir, oskrobać ze skórki, pokroić drobno, a następnie posiekać nożem.
- Papryczkę chilli przekroić, usunąć pesteczki pokroić i drobno posiekać.
- Czosnek również obrać i posiekać jak najdrobniej.
- Do dyni i ziemniaków dołożyć imbir, chilli, czosnek i przyprawić solą. Gotować przez 15-20 minut. Warzywa powinny być bardzo miękkie.
- Kiedy warzywa zmiękną, dodać masło i śmietankę.
- Zupę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito – jeśli będzie zbyt gęsta, można dolać wody lub śmietanki. Przyprawić finalnie solą do smaku.
- Zupę można podawać z grzankami lub tostami.

Jeśli lubisz naprawdę ostre smaki, przed podaniem posyp zupę dodatkową porcją posiekanej lub pokrojonej w cienkie plasterki papryczki chilli.
Dynia w kuchni jest nieoceniona. Można z niej przygotować wiele pysznych potraw.
[aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub zdjęcie] Krem dyniowy z grillowaną gruszką

Pikantne risotto z dynią i rodzynkami


Zupa dyniowa to jedno z moich ukochanych dań!
Ja też ją bardzo lubię. dodaj do niej kawałki grillowanej gruszki, jeśli nie próbowałaś do tej pory 🙂