1,1K
Zupy to najprostszy i najszybszy pomysł na obiad. Najczęściej nie wymagają zbyt wiele czasu, nie są pracochłonne, a do ich zrobienia nie trzeba wielkich umiejętności. Co najważniejsze: zupy są bardzo zdrowe, gdyż dostarczają bardzo dużo cennych składników odżywczych. Przy takiej pogodzie, jaką ostatnio mamy, doskonale potrafią w krótkim czasie rozgrzać. Kochani, gotujmy zupy!
Składniki na 4 porcje:
2 średnie brokuły
1 większa cebula
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka oleju + odrobina do opieczenia kurczaka (użyłam słonecznikowego)
50 g masła
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
750 ml wody
2 średnie piersi z kurczaka
sól, ostra papryka do smaku
czarnuszka
Piersi z kurczaka przyprawić solą i ostrą papryką. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno.
Brokuły dokładnie wypłukać pod bieżąca wodą. Odkroić zdrewniałe części, resztę rozdrobnić na mniejsze części.
W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Mieszając zeszklić. Dodać brokuły, wlać wodę i pod przykryciem ugotować do miękkości. W połowie gotowania wsypać cukier i sól.
Do ugotowanych brokułów dodać masło i zmiksować całość lekko blenderem. Przyprawić pieprzem i sokiem z cytryny.
Piersi z kurczaka opiec na lekko natłuszczonej patelni lub zgrillować. Odstawić na kilka minut pod przykryciem, żeby mięso “odpoczęło”. Wtedy podczas krojenia nie wyciekają soki.
Na talerze lub do miseczek wlewać zupę. Dodać pokrojone w plastry lub większą kostkę mięso. Obsypać czarnuszką. Podawać z grzankami lub tostami.
Lubisz zupy, ale nie zawsze Ci wychodzą tak, jak tego chcesz? Przeczytaj wpis poradnikowy na temat zup: jak je gotować, na co zwracać uwagę, jak przyprawiać? Może i Ty polubisz nie tylko zupy, ale ich gotowanie ?