Skrzydełka pieczone w marynacie z ketchupu i miodu to pyszne danie na każdą porę roku. Można je opiekać na piknikowym grillu lub w domowym piekarniku.
Pogoda sprzyja wyjazdom za miasto, piknikom i grillowaniu. Czasami jednak nie można nigdzie wyjechać, a chciałoby się zjeść coś, co klimatem przybliży do pikniku czy grilla. Jest na to sposób: można w domu przygotować takie jedzenie, które będzie piknikową namiastką. Ja przygotowałam skrzydełka pieczone w marynacie ketchupowo-miodowej i upiekłam je w piekarniku. Do tego chrupiące łódeczki z ziemniaków i sos czosnkowy. Jestem pewna, że takie skrzydełka będą pyszne także z grilla. Ponieważ jednak taka marynata może kapać na palenisko, dobrze jest piec na specjalnych tackach.
Przepis na pikantną marynatę pomidorowo-miodową do skrzydełek
Składniki marynaty na koło 1 kg skrzydełek:
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oleju
- 6 łyżek ulubionego ketchupu
- 2 lekko czubate łyżeczki soli
- 2 lekko czubate łyżki mielonej ostrej papryki
- 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Jak zrobić skrzydełka pieczone w marynacie
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.
- Skrzydełka opłukać pod zimną, bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Następnie każde skrzydełko dokładnie pokryć na całej powierzchni marynatą.
- Przełożyć do naczynia, przykryć szczelnie i wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
- Skrzydełka piec do miękkości, na blasze lub i odkrytej brytfance w temperaturze 180 stopni C.
Jak zrobić pieczone ziemniaczki – idealne do pikantnych skrzydełek?
- Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod zimną, bieżącą wodą.
- Osuszyć papierowym ręcznikiem i przekrawać na ćwiartki lub mniejsze kawałki, jeśli ziemniaki są duże. Nie należy jednak kroić ich tak drobno jak na frytki, bo z założenia mają być większe.
- W rondlu z grubym dnem (głębszej patelni lub frytownicy) rozgrzać tłuszcz i smażyć ziemniaczki na złoty kolor. Podawać z grubą solą, ketchupem lub sosem czosnkowym.
Ziemniaczki w wersji mniej kalorycznej
Zamiast smażenia w głębokim tłuszczy, trzeba przekrojone ziemniaki lekko natłuścić olejem i rozłożyć na blasze do pieczenia. Zapiekać w temperaturze 200-210 stopni C, najlepiej z termoobiegiem.
Sos czosnkowy do pieczonych ziemniaków lub frytek
Składniki:
- około 150 ml dobrej kwaśnej śmietany
- 3-4 łyżki majonezu
- 3-4 średnie ząbki czosnku
- sól do smaku
Jak zrobić sos czosnkowy – krok po kroku
- Śmietanę połączyć z majonezem.
- Czosnek obrać, drobno posiekać, a potem rozetrzeć czubkiem noża z solą.
- Do śmietany z majonezem dodać roztarty czosnek, przyprawić pieprzem i ewentualnie dodać jeszcze trochę soli.
- Sos dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na kilkanaście minut, aby smaki dobrze połączyły się.
Sos czosnkowy w wersji dietetycznej: śmietanę zastąpić naturalnym jogurtem (najlepiej greckim) i zrezygnować z majonezu.
Skończył Ci się majonez?
Nie musisz biec do sklepu, zrób majonez samodzielnie w domu, to proste!