6,K
Jeszcze niedawno kapary były kojarzone z luksusem, z czymś drogim i trudno dostępnym. Obecnie w sklepach można kupić bez większych problemów słoiczek tych pysznych oliwkowo-zielonych kuleczek. Kapary to nic innego jak marynowane lub solone pączki kwiatu (lub owoce) kapara ciernistego, rośliny występującej między innymi w klimacie śródziemnomorskim.
Mają zdecydowany, lekko pikantny, porównywany do musztardowego, smak. Zastosowanie znajdują do sosów na zimno, sałatek, jako dodatek do mięs, wędlin, jajek. Zawierają antyoksydanty (antyutleniacze), które zapobiegają się starzeniu organizmu i działają antynowotworowo. Wspierają właściwe funkcjonowanie układu krążenia i układu pokarmowego.
Ja kaparów używam do przygotowywania sosów do makaronu, do sałatek i sosów majonezowych. Dzisiaj zapraszam na jedną z sałatek, gdzie kapary pysznie harmonizują z fetą, pomidorkami i oliwkami. Dopełnieniem jest sos vinaigrette, który jednak należy dodawać dopiero bezpośrednio przed jedzeniem.
Mają zdecydowany, lekko pikantny, porównywany do musztardowego, smak. Zastosowanie znajdują do sosów na zimno, sałatek, jako dodatek do mięs, wędlin, jajek. Zawierają antyoksydanty (antyutleniacze), które zapobiegają się starzeniu organizmu i działają antynowotworowo. Wspierają właściwe funkcjonowanie układu krążenia i układu pokarmowego.
Ja kaparów używam do przygotowywania sosów do makaronu, do sałatek i sosów majonezowych. Dzisiaj zapraszam na jedną z sałatek, gdzie kapary pysznie harmonizują z fetą, pomidorkami i oliwkami. Dopełnieniem jest sos vinaigrette, który jednak należy dodawać dopiero bezpośrednio przed jedzeniem.
Składniki:
dowolna sałata – u mnie miks różnych
około 1/2 szklanki kaparów w zalewie
około 1/3 szklanki oliwek – u mnie czarne
150 g sera feta
1 mała czerwona cebula
1 papryczka chilli
garść pomidorków koktajlowych
Sałatę porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. Papryczkę i oliwki pokroić w plasterki. Kapary dokładnie odsączyć z zalewy.
Ser feta pokroić w kostkę dowolnej wielkości lub pokruszyć. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Pomidorki przekroić na pół.
Wszystkie składniki wymieszać razem. Podawać z sosem vinaigrette. Sałatkę polewać nim bezpośrednio przed jedzeniem, w przeciwnym razie szybko straci swoją chrupkość.
Składniki sosu:
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu winnego
duża szczypta soli
1 łyżka miodu
1 łyżka łagodnej musztardy
Miód (płynny) wymieszać z musztardą, solą, sokiem cytrynowym i octem winnym. Na końcu dodać oliwę i wszystko razem połączyć. (Sos można przechowywać w lodówce, zamkniętym słoiczku nawet do 14 dni.)