Sałatka z rukoli, sałatą rzymską i selerem naciowym w towarzystwie chrupiącego prażonego słonecznika. Błyskawiczny dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska. Sałatkę możesz podać z ulubionym sosem winegret.
Sałatkę z rukoli, którą widzisz na zdjęciach, zrobiłam wieczorem. To dla mnie taka pora, kiedy – niestety – lubię coś przekąsić. Żeby jednak nie zapychać się kanapką czy ciastkiem, postanowiłam zrobić szybko miskę zielonej sałatki. Okazało się, że zielenina w połączeniu z prażonym słonecznikiem i ziołowym sosem, była strzałem w dziesiątkę! Od razu zrobiłam zdjęcia i zapisałam orientacyjne proporcje. Następnego dnia tę sałatkę podałam jako dodatek do obiadu. (Bez dodatku sosu spokojnie może postać nawet 2-3 dni.) Pycha! Rukola nadaje sałatce lekkiej ostrości, co w połączeniu z delikatnością rzymskiej sałaty daje pyszny efekt. Aromatyczny seler naciowy i pachnące, chrupiące ziarenka słonecznika dopełniają efekt. Bez wątpienia taką sałatkę z rukoli można podjadać bez żadnych sosów! Ponieważ sosy dość szybko “zmiękczają” zieleninę, ja podaję je przeważnie osobno. W rezultacie sałatka nie traci nic na swojej świeżości.
Przepis na sałatkę z rukoli, sałaty rzymskiej i selera naciowego
Składniki:
- 2 spore garście rukoli
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 sałata rzymska
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika
Jak szybko zrobić zieloną sałatkę z rukoli
- Na początek rozgrzej patelnię (suchą, bez żadnego tłuszczu) i wsyp na nią ziarna słonecznika. Oczywiście łuskanego, bez łupinek 😉 Upraż słonecznik potrząsając patelnią lub mieszając aż zacznie delikatnie “strzelać” , a ziarenka zaczną się delikatnie przypiekać. Uważaj jednak, aby go nie przypalić.
- Uprażony słonecznik odstaw do wystudzenia – możesz go przesypać do miseczki lub na talerz.
- Rukolę, sałatę rzymską i łodygi selera naciowego wypłucz dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Odsącz – najlepiej przy pomocy suszarki (osączarki) do zieleniny lub na ręczniku papierowym.
- Rukolę przesyp do miski.
- Sałatę rzymską porwij palcami na mniejsze kawałki.
- Selera naciowego pokrój w plasterki.
- Do rukoli dołóż sałatę i seler. Następnie wsyp wystudzony uprażony słonecznik i wymieszaj wszystko razem. Twoja sałatka z rukoli jest już prawie gotowa.
Przykładowy sos winegret, którym możesz polać swoja sałatkę
Składniki:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 lekko czubata łyżeczka musztardy – u mnie dijon
- spora szczypta soli
- spora szczypta drobno mielonego pieprzu
- drobno posiekane zioła: u mnie 1 łyżeczka suszonej pietruszki i 1 łyżeczka suszonego koperku
- około 80-90 ml oliwy z oliwek
Do niewielkiego słoiczka dodaj sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, a także zioła. Wszystko razem wymieszaj dokładnie. Następnie wlej oliwę, zakręć słoik i potrząsając nim energicznie połącz wszystkie składniki. Spróbuj czy sos jest odpowiednio dla Ciebie doprawiony i ewentualnie przypraw według własnego smaku.
Lekkie sałatki sprawdzają się jako zamienniki tradycyjnych przekąsek
Zamiast podjadać ciasteczka, chrupki czy inne kuszące przekąski, zrób sobie szybką sałatkę. W rezultacie zjesz coś smacznego, a przy okazji zdrowego 😉 Może sałatka z brukselką, pomidorkami i parmezanem przypadnie Ci do gustu?
…albo sałatka z rzodkiewką, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i orzechami nerkowca?