Sałatka z kaszą bulgur, z ogórkiem, papryką i pomidorkami koktajlowymi sprawdzi się idealnie podczas upalnych dni. Z pewnością jest to dobry pomysł na posiłek do zabrania ze sobą do pracy, w plener lub podróż.
Sałatka z kaszą bulgur gości u mnie dość często. Komponuję ją z najróżniejszych składników, a latem z tego, co akurat przyniosę z ogródka. Nie jest jakoś szczególnie udziwniona, nie zawiera długiej listy składników. Można zrobić ją w większej ilości i spokojnie przechować w lodówce kilka dni. Cóż więcej chcieć od posiłku na upalne lato? Ponieważ składniki tej sałatki są do zdobycia praktycznie cały rok, to można ją przygotować także jesienią czy zimą. O właściwościach kaszy bulgur przeczytaj poniżej przepisu, a tymczasem zapraszam na sałatkę.

Sałatka z kaszą bulgur, ogórkiem, papryką i pomidorkami koktajlowymi – przepis
Składniki sałatki:
- 200 g kaszy bulgur
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 średnie świeże ogórki
- 1 świeża zielona papryka
- 20-25 pomidorków koktajlowych
- 1/2 świeżej ostrej papryczki – wielbiciele ostrych smaków mogą dodać całą
- mały pęczek szczypiorku
Sposób wykonania:
- Kaszę bulgur ugotuj w lekko osolonej wodzie i odstaw do wystudzenia.
- Ogórki przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie pokrój w średniej grubości plasterki.
- Pomidorki przekrój na pół.
- Paprykę przekrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój w niewielkie kawałki, zbliżone wielkością do wielkości ogórków.
- Z ostrej papryczki usuń gniazdo nasienne i posiekaj ją, ale niezbyt grubo.
- Szczypiorek i natkę pietruszki posiekaj na średnią grubość.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie przypraw sosem i ponownie wymieszaj.
Składniki sosu:
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki drobnej soli
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu – drobnego można dodać mniej
- 4-5 łyżek łagodnej w smaku oliwy lub oleju
- 2-3 łyżki drobno posiekanych listków świeżej mięty
Do niewielkiego słoiczka wlej sok z cytryny, dodaj sól, pieprz i posiekaną miętę. Wszystko razem wymieszaj do rozpuszczenia się soli. Na koniec wlej oliwę, zakręć słoiczek i energicznie potrząśnij do połączenia się wszystkich składników.

Sałatki z kaszą bulgur to jeden ze zdrowych, smacznych i sycących zamienników dla klasycznych kanapek. Można je komponować z wieloma składnikami i przyprawiać według własnego gustu. Kasza bulgur sama w sobie jest bogata w wartości odżywcze, a przy tym ma niski indeks glikemiczny.

Warto jeść kaszę bulgur
Kasza bulgur powstaje z pszenicy (przede wszystkim z odmian Triticum durum), nie jest więc wbrew pozorom niczym egzotycznym. W Polsce mniej popularna niż pęczak, gryczana czy zwykła jęczmienna, zyskuje jednak coraz więcej zwolenników. Bulgur ma ziarna w kolorze jasnobrązowym, a smakuje i pachnie delikatnie orzechowo. Najdrobniejsza kasza bulgur jest stosowana zamiennie do kaszy kuskus.
Kasza bulgur ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bezpiecznie może być spożywana przez diabetyków. Dzięki dużej zawartości błonnika wspiera perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom, a przy tym daje poczucie sytości przez dłuższy czas.
Dania z kaszami – zdrowe, sycące i pyszne
Wypróbuj także inne dania z kaszami w roli głównej. Kasze to naprawdę pyszna i zdrowa podstawa do wielu dań, a finalnie udaje się skomponować pożywny posiłek. Do kasz pasują mięsa pieczone i w ciemnym sosie, delikatne podroby czy surowe warzywa. W sałatkach sprawdzają się rewelacyjnie na każdą porę roku.


