8,4K
Ta nieduża, podłużna kapusta, o luźnych liściach, to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Zawiera antyutleniacze, kwas foliowy, żelazo, wapń, potas, witaminy z grupy B i C. Jest niskokaloryczna, działa przeciwzapalnie i regulująco ciśnienie.
Nazywana jest także pakczoj, bok choi lub kapustą chińską. Pochodzi z Azji, gdzie do dzisiaj jest ważnym składnikiem azjatyckich dań. Od pewnego czasu doceniana jest także i u nas, gdyż ma bardzo różnorodne zastosowanie. Można jej użyć do przygotowania zupy, jarzynek, sałatek, a także do grillowania. Jadalna jest w całości: zarówno zielone liście jak i białe końcówki są pyszne. Im mniejsza jest kapusta, tym delikatniejsza w smaku.
Zapraszam na kapustę pak choi z patelni: lekko słodka, pikantna i aromatyczna. Danie proste i szybkie do zrobienia, które można podać na obiad lub ciepłą kolację.
Zapraszam na kapustę pak choi z patelni: lekko słodka, pikantna i aromatyczna. Danie proste i szybkie do zrobienia, które można podać na obiad lub ciepłą kolację.
Przepis na kapustę pak choi smażoną z miodem, imbirem, czosnkiem, chilli i słonecznikiem
Składniki:
4 kapusty pak choi
1 większa papryczka chilli
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru
2-3 łyżki oleju
1 łyżka miodu
sól do smaku
łuskane pestki słonecznika
łuskane pestki słonecznika
Kapusty opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół.
Papryczkę chilli i czosnek posiekać razem z imbirem.
Patelnię rozgrzać, dodać czosnek, imbir i chilli – zeszklić mieszając. Dodać miód, wymieszać i włożyć połówki kapusty pak choi. Na średnim ogniu obsmażyć z obu stron do odpowiedniej miękkości. Kapusta jest smaczna zarówno tylko lekko obsmażona dla smaku, jak i uduszona do miękkości. Jeśli zależy nam, aby była całkowicie miękka, wtedy dobrze jest ją podlać odrobiną wody podczas duszenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem.