Paluchy z kruchego piwnego ciasta to doskonała przekąska i dodatek do zup, sałatek i…piwa.
Paluchy z kruchego piwnego ciasta to smaczna przekąska do pochrupania. Piwo dodane do kruchego ciasta nadaje mu lekkości i delikatności. Nie odnajdziecie smaku piwa, bo nie jest go aż tak dużo. Jednak piwo, a raczej zawarte w nim drożdże, spulchnia delikatnie i podkreśla kruchość. Przepis ten pojawiał się już na blogu dwa razy, ale tym razem jest w innej formie. Wykorzystać go możecie także do upieczenia kruchych babeczek, które potem można uzupełnić dowolnym dodatkiem na słodko lub wytrawnie. Bez wątpienia jest to ciasto, które daje sporo możliwości na przygotowanie czegoś pysznego.
Przepis na paluchy z kruchego piwnego ciasta
- ok. 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 1/4 szklanki piwa (użyłam ciemnego)
- duża szczypta soli
- jajko do posmarowania paluchów przed pieczeniem
Jak zrobić paluchy z kruchego piwnego ciasta
- Mąkę przesiać, dodać masło, piwo i i sól – zagnieść szybko elastyczne, dość miękkie ciasto. Powinno mieć mniej więcej konsystencję miękkiej plasteliny.
- Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut, a po wyjęciu z lodówki odkrawać małe kawałki wielkości piłeczki do ping ponga, dłońmi formować wałki o grubości około 1 cm.
- Wałki spłaszczać lekko i zakręcać w spiralę i układać na blasze wyłożonej papierem, smarować rozmąconym jajkiem i posypywać dowolnymi dodatkami: grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, sezamem, czarnuszką, drobno startym serem, etc.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut do lekkiego zrumienienia.
Moje paluchy upiekłam z grubo mielonym pieprzem, serem i sezamem. Ciasto z dodatkiem piwa jest kruche lecz delikatne, a piwo nadało puszystości, zadziałało jak spulchniacz. Po przełamaniu palucha widać, że ciasto nie jest zbite jak klasyczne kruche, a charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście.
Polecam Wam taką przekąskę, bo robi się szybko, znika błyskawicznie. Pasuje nie tylko do piwa, ale również jako dodatek do zup: od czystego barszczu po gęste kremy.
Jak jeszcze można wykorzystać kruche piwne ciasto
Pieczone, kruche pierożki ze szpinakiem można podawać a zimno lub na gorąco.
Kruche miseczki z kruchego piwnego ciasta z dodatkiem sałatki z tuńczykiem – prosto, szybko i bardzo smacznie.
Kruche obwarzanki z dodatkiem sezamu – trudno im się oprzeć…
Idealne paluchy na imprezę 🙂
oj tak, masz rację 🙂 tylko z podwójnej lub potrójnej porcji ;)))
Świetny pomysł! 🙂
dziękuję 🙂
Jaki fajny przepis, spróbuję zrobić takie 🙂
zrób, nie zawiedziesz się 🙂
Piwa nie lubię, ale paluszki takie owszem. Świetne zdjęcia. Pozdrawiam Cię Małgosiu ciepło!
Basiu, muszę je upiec specjalnie dla Ciebie i wysłać :***
Paluszki z piwem do piwa biorę w ciemno!!!
wyglądają wspaniale, 🙂
bierz kochana, zaraz dopiekę więcej :***
Wyglądają wspaniale, a zdjęcia… są po prostu zachęcającym mistrzostwem świata.
Zapraszamy też do nas, do kuchni matki i córki,
http://www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com
dziękuję za ciepłe słowa 🙂 ale u Was jest równie fajnie 🙂
Uwielbiam takie paluchy, !;)
my też 🙂
Wpadłam tu na chwile i już Obserwuję – fajno gotujesz;). Muszę teraz na spokojnie przejrzeć Twoje przepisy. Uwielbiam gotować;).
witaj w moich skromnych progach i rozgość się 🙂 na pewno znajdziesz coś smacznego dla siebie 🙂
no to paluchy prezentują się doskonale 🙂 musiały być pyszne! 🙂
niestety, szybko "gdzieś" zniknęły ;)))))
Swietne sa te paluszki, sama czesto tez je pieke, tez posypuje serem, sesamem lub kminkiem lub gruba sola, znikaja w u mnie tez w szybkim tepmpie. Nie dodawalam natomiast nigdy piwa…zreszta go nie lubie, ale ta 1/4 szklanki nie zaszkodzi,a z pewnoscia doda im troszke pikanterii, tak sadze. Musze wyprobowac:) Dziekuje bardzo za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:):)
Elu, w tym cieście zupełnie nie czuć piwa, a dzięki niemu paluchy mają wspaniałą kruchą strukturę 🙂
Mmm, Kochana, ale świetne te paluchy! Muszę wypróbować je koniecznie 🙂
Piękne zdjęcia 🙂
spróbuj, jestem pewna że zasmakujecie w nich 🙂
Oj ja dla tych paluchów Małgosiu mogę nawet piwo polubić 🙂 Wspaniałe, a jakie zdjęcia – pełen profesjonalizm 🙂 Pozdrawiam 🙂
pięknie dziękuję za miłe słowa 🙂 staram się, aby zdjęcia były coraz lepsze, ale jeszcze daleko mi do profesjonalizmu :****
Przyznam, że paluszków jeszcze nigdy nie robiłam ale jak kruche, chyba kiedyś spróbuję 🙂
a może nie kiedyś tylko od razu? 😉
Piękne zdjęcia Małgosiu:) Paluchy wyglądają super, mojemu M też by posmakowały:)
dzięki, Madziu 🙂
To by była idealna przekąska dla mojego męża! On kocha wszystkie paluszki jakie tylko można wymyśleć 🙂
Muszę przygotować Mu , kiedy będzie wracal do Nas 🙂
zrób od razu ze dwie porcje ;))))