2,2K
Andrzejki już niebawem. Dla tych, którzy poszukują prostych, ale smacznych przekąsek właśnie na ten dzień, mam coś wyjątkowego: kruche i delikatne miseczki z piwnego ciasta wypełnione sałatką z tuńczyka. Sałatka jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy…otworzyć puszkę ?
Rio Mare to nie tylko tuńczyk w oliwie, to także sałatki gotowe do zjedzenia. Jest ich kilka rodzajów, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Nie przepadam za gotowymi daniami, ale te sałatki polecam z czystym sumieniem. Szukajcie ich w swoich sklepach, warto.
Składniki na 12 sztuk:
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
120 g miękkiego masła
30 ml piwa (o temperaturze pokojowej)
1/4 łyżeczki soli
dodatkowo:
2 puszki sałatek Insalatissime Rio Mare (każda po 160 g) – ja wykorzystałam:
Messicana e Tonno (tuńczyk z czerwoną fasolą, kukurydzą, marchewką i papryką)
oraz Cous Cous e Tonno (tuńczyk z kaszą kuskus, ciecierzyca, marchewką, groszkiem i pomidorkami koktajlowymi)
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło. Rozetrzeć wszystko razem do połączenia. Można użyć do tego celu widelca, całkiem sprawnie to idzie. Na końcu wlać piwo i ponownie połączyć wszystko na jednolita masę. Powinno wyjść ciasto o konsystencji dość miękkiej plasteliny. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.
Do upieczenia tych kruchych miseczek wykorzystałam metalową formę do muffinek. Możecie jednak wykorzystać dowolne babeczkowe foremki.
Metalową formę do muffinek (lub foremki do babeczek) lekko natłuścić i obsypać mąką. (W przypadku teflonowych foremek nie jest to potrzebne.) Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich cieniutko rozwałkować (niemal tak jak na makaron) i wykrawać duże kółka (większe niż standardowa szklanka), kwadraty lub dowolne kształty. Ważne, żeby włożone do foremki zachodziły na brzegi.
Wykrojonymi kawałkami ciasta wykładać foremki. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut – do lekkiego zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie wyjmować, gdyż są bardzo kruche, niemal tak jak ciasto francuskie. Przestudzone kruche miseczki napełniać sałatkami.
Do upieczenia tych kruchych miseczek wykorzystałam metalową formę do muffinek. Możecie jednak wykorzystać dowolne babeczkowe foremki.
Metalową formę do muffinek (lub foremki do babeczek) lekko natłuścić i obsypać mąką. (W przypadku teflonowych foremek nie jest to potrzebne.) Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich cieniutko rozwałkować (niemal tak jak na makaron) i wykrawać duże kółka (większe niż standardowa szklanka), kwadraty lub dowolne kształty. Ważne, żeby włożone do foremki zachodziły na brzegi.
Wykrojonymi kawałkami ciasta wykładać foremki. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut – do lekkiego zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie wyjmować, gdyż są bardzo kruche, niemal tak jak ciasto francuskie. Przestudzone kruche miseczki napełniać sałatkami.