Opiekane śledzie marynowane w delikatnej zalewie z octem – zawsze się udają. Wystarczy dobry sprawdzony przepis.
Opiekane śledzie marynowane to danie na każdą okazję. Święta Bożego Narodzenia to święta głównie pod znakiem ryb, przynajmniej w moim domu. Oprócz obowiązkowego karpia przygotowuję śledzie na różne sposoby, a jednym z nich jest opiekany śledź marynowany w octowej zalewie. Przeważnie podczas świąt zjadamy go dość symbolicznie, ale za to na Sylwestra jest rewelacyjna przekąską. Lubią go zwłaszcza panowie. Dzisiejsza marynata jest dość łagodna i delikatnie słodkawa, ale wystarczająco kwaśna, aby zmiękczyć drobne ości. Jeśli jednak lubicie kwaśniejsze ryby, to wystarczy zwiększyć nieco ilość octu.
Przepis na opiekane śledzie marynowane w zalewie z octem
Składniki:
- około 1,5 kg surowych tuszek śledzia (bez głów i wypatroszonych)
- mąka pszenna do oprószenia śledzi
- olej rzepakowy do smażenia
- sól
- świeżo mielony pieprz
zalewa:
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 5-6 większych liści laurowych
- 1 łyżka ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżki ziarenek gorczycy
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżeczki soli
- 4 średnie cebule
Jak zrobić opiekane śledzie marynowane z octem – krok po kroku
Zaczynamy od przyprawienie śledzi
- Śledzie dokładnie wypłukać i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem.
- Przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Przygotowanie słoików
- Słoiki oraz pokrywki należy dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem.
Kiedy śledzie będą już gotowe, należy zrobić marynatę z octem
- Cebule obrać i pokroić w talarki.
- Wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem zagotować w garnku na niewielkim ogniu, dołożyć cebulę i gotować jeszcze przez 1 minutę.
- Garnek przykryć pokrywką i zdjąć z ognia.
- Śledzie oprószyć mąką i na średnio rozgrzanym oleju obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
- Układać je w umytych i wyparzonych słoikach, zalewać wrzącą zalewą, a na wierzchu układać cebulę z zalewy.
- Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia.
- Przechowywać w lodówce – po kilku dniach śledzie są gotowe do zjedzenia.
Spróbuj także śledzi w sosie ze świeżych pomidorów
Jeśli nie masz pod ręką świeżych pomidorów, użyj dobrej jakości gęstej passaty pomidorowej. Ten sos jest kwaskowaty, ale jednocześnie dzięki pomidorom słodkawy i aromatyczny. Bez wątpienia to jedna z lepszych marynat do ryb i kotlecików z ryb mielonych.
Smażone śledzie w sosie z pomidorów
Śledzie bardzo dobre polecam ten przepis.Powodzenia!
Pani Zofio, bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 Serdecznie pozdrawiam 🙂