3,7K
Pieczone kruche pierożki z ciasta piwnego – doskonała przekąska lub danie, które smakuje i na gorąco, i na zimno.
Pieczone kruche pierożki z ciasta piwnego, dokładnie tego samego, jakiego użyłam robiąc tartaletki z kruchego piwnego ciasta z owocami. Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem i wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne, a nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak – mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią.
Przepis na pieczone kruche pierożki z ciasta piwnego
Składniki ciasta piwnego:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 1/4 szklanki piwa
- pół łyżeczki soli
- 1 białko jaja do posmarowania ciasta przed pieczeniem
- odrobina drobno startego sera – ja użyłam parmezanu
Jak zrobić kruche ciasto z piwem
- Mąkę przesiej na stolnicę lub blat, dodaj masło i sól. Posiekaj nożem do jak najbardziej dokładnego rozdrobnienia masła.
- Następnie utwórz kopczyk i wgłębieniem, do którego wlej piwo. Połączy wszystko razem dokładnie, ale szybko zagniatając. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny.
- Piwo nada ciastu lekkości, gdyż zadziała jak delikatny środek spulchniający. Natomiast charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście, wiec nie musisz sie obawiać, ze ciasto wyjdzie gorzkawe.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na kilkanaście minut.
- Następnie rozwałkuj na średnią grubość i wycinaj duże koła, które (podobnie jak tradycyjne pierogi) faszeruj ulubionym nadzieniem – tym razem jest to szpinak. Farsz powinien być zimny.
- Na koniec po nałożeniu farszu i zaklejeniu ciasta, posmaruj pierożek białkiem i posyp serem.
- Piecz w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (kilkanaście minut).
Jak zrobić farsz szpinakowy do kruchych pierożków
Składniki:
- ok. 400 g mrożonego szpinaku
- 2 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła
- Szpinak przełóż do garnka, rozmroź, dodaj masło i uduś do miękkości. Nie przykrywaj garnka pokrywką, żeby odparowała woda.
- Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę (lub starty na średniej tarce) czosnek).
- Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
- Zdejmij z ognia i dodaj roztrzepane surowe żółtko, dobrze wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Farsz do takich pierogów można dowolnie modyfikować i wymyślać. Ogranicza nas tylko Wasza wyobraźnia. Smacznego!
Powiem tak,robiłam tylko do szpinaku dodałam pokruszonej fety .Zniknęły błyskawicznie z talerza
Beata, super! Z fetą są jeszcze pyszniejsze ?
Bardzo lubie szpinak i takie pierozki, a z piwnego ciasta chetnie zrobie, bo do tej pory robilam z ciastem francuskim. Dziekuje pieknie za przeis i milo pozdrawiam ::)
Elu, daj znać czy robiłaś i jak smakowało 🙂
bardzo ciekawy pomysł na ciasto!
Wspaniałe danie, nic dodać, nic ująć! 🙂
Już od dawna myślałam o jakiejś potrawie ze szpinakiem, a tu proszę takie smakowitości! Na pewno wypróbuję!
Pozdrawiam cieplutko:-)
http://mamablogujepl.blogspot.com/
u nas szpinak pod każdą postacią znika w mig 😉
Mogę się zaczepić Małgosiu na te pierożki? Wyglądają przepysznie, a szpinak bardzo lubię. Pozdrawiam Cię ciepło!
Basiu, czekam na Ciebie 🙂
Kurczę nie przepadam za szpinakiem chyba nie umiem go przyprawić ale te pierożki tak wyglądają , że chyba wypróbuję 🙂
do szpinaku obowiązkowo (według mnie) świeży pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek – jak jest gorzkawy to można go ratować odrobiną cukru 🙂
muszą być wyśmienite, niestety sama takich cudów nie zrobię 😀
oj tam, to naprawdę proste 🙂 spróbuj 🙂
Ale bym zjadla !!!!mmmm
Jeśli jakiś przepis zawiera w swym składzie szpinak to z góry jest u mnie zdany na wypróbowanie, a nawet polubienie…takie założenie; uwielbiam szpinak pod każdą postacią, moi domownicy również…najchętniej zjadamy go na świeżo w sałatkach do obiadu ale genialnie smakuje w postaci farszu, np. do naleśników:)
bardzo fajny przepis Małgosiu i niezbyt trudny do wykonania:)
Dziękuję za inspirację, pozdrawiam:)
Słońce moje, pofatygowałam się raz jeszcze:)
wiesz, że masz weryfikację obrazkową? jeśli sama ją ustawiłaś to ok ale jeśli o niej nie wiesz, to taka informacja może Ci się przydać:)
smacznego Iwonko 🙂
weryfikacji obrazkowej nie lubię, ale jest chwilowo włączona, bo zalewa mnie idiotyczny spam
w ten sposób ograniczam go 😉
lada moment wyłączę, wybaczcie to utrudnienie 🙂
Wyglądają doskonale! Mniam, mniam 🙂
uwielbiam takie smaki!
Uwielbiam szpinak:) A te pierożki to pewnie palce lizać
Pozdrawiam
Małgosia no wiesz ?! tak kusić mnie na noc 😉
wyglądają cudownie i ten szpinak, mmm 🙂
nawet szpinak siedzi w zamrażarce 🙂
to niech z niej wyjdzie ;)))
Ale bombastyczne 🙂 Małgosiu uwielbiam pierogi i szpinak 🙂 Dziękuje, ze zrobiłaś je z myślą o mnie 🙂 🙂
wygląda świetnie:)
Jadłam kiedyś takie, ale kupione. A własnoręcznie przygotowane muszę być pyszne 🙂
Jestem początkująca w pieczeniu ale namówiłaś mnie:)
prezentują się wyśmienicie, chętnie skosztowałabym jednego 🙂
częstuj się 🙂
przepis jest świetny – wypróbuję i to koniecznie!!!
Małgosiu wyślij mi kilka 🙂 Głodna się zrobiłam po tym co zobaczyłam 🙂 O mniam mniam …
najlepszy jest szpinak z własnego ogródka 🙂
staram się kupować świeży, ale nie zawsze jest, tym razem byłam zmuszona użyć mrożonego 🙂
Wygladaja obłędnie! Szpinak lubię. Tylko nie kupowałam jeszcze do domu 🙂