Pieczone kruche pierożki z ciasta piwnego – doskonała przekąska lub danie, które smakuje i na gorąco, i na zimno.
Pieczone kruche pierożki z ciasta piwnego, dokładnie tego samego, jakiego użyłam robiąc tartaletki z kruchego piwnego ciasta z owocami. Ciasto bazowe wykorzystałam tym razem do pieczonych pierożków ze szpinakiem i wyszło niesamowicie smacznie. Można takie pierogi przygotować na obiad lub ciepłą kolację, na zimno też są pyszne, a nadzienie można przygotować takie, jakie lubicie. Ja wykorzystałam szpinak – mój ukochany, który mogłabym jeść codziennie i pod każda postacią.
Przepis na pieczone kruche pierożki z ciasta piwnego
Składniki ciasta piwnego:
2 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła
1/4 szklanki piwa
pół łyżeczki soli
1 białko jaja do posmarowania ciasta przed pieczeniem
odrobina drobno startego sera – ja użyłam parmezanu
Jak zrobić kruche ciasto z piwem
Mąkę przesiej na stolnicę lub blat, dodaj masło i sól. Posiekaj nożem do jak najbardziej dokładnego rozdrobnienia masła.
Następnie utwórz kopczyk i wgłębieniem, do którego wlej piwo. Połączy wszystko razem dokładnie, ale szybko zagniatając. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny.
Piwo nada ciastu lekkości, gdyż zadziała jak delikatny środek spulchniający. Natomiast charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście, wiec nie musisz sie obawiać, ze ciasto wyjdzie gorzkawe.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na kilkanaście minut.
Następnie rozwałkuj na średnią grubość i wycinaj duże koła, które (podobnie jak tradycyjne pierogi) faszeruj ulubionym nadzieniem – tym razem jest to szpinak. Farsz powinien być zimny.
Na koniec po nałożeniu farszu i zaklejeniu ciasta, posmaruj pierożek białkiem i posyp serem.
Piecz w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (kilkanaście minut).
Jak zrobić farsz szpinakowy do kruchych pierożków
Składniki:
ok.400 g mrożonego szpinaku
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
1 żółtko
2 łyżki masła
Szpinak przełóż do garnka, rozmroź, dodaj masło i uduś do miękkości. Nie przykrywaj garnka pokrywką, żeby odparowała woda.
Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę (lub starty na średniej tarce) czosnek).
Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Zdejmij z ognia i dodaj roztrzepane surowe żółtko, dobrze wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Farsz do takich pierogów można dowolnie modyfikować i wymyślać. Ogranicza nas tylko Wasza wyobraźnia. Smacznego!
Bardzo lubie szpinak i takie pierozki, a z piwnego ciasta chetnie zrobie, bo do tej pory robilam z ciastem francuskim. Dziekuje pieknie za przeis i milo pozdrawiam ::)
Jeśli jakiś przepis zawiera w swym składzie szpinak to z góry jest u mnie zdany na wypróbowanie, a nawet polubienie…takie założenie; uwielbiam szpinak pod każdą postacią, moi domownicy również…najchętniej zjadamy go na świeżo w sałatkach do obiadu ale genialnie smakuje w postaci farszu, np. do naleśników:) bardzo fajny przepis Małgosiu i niezbyt trudny do wykonania:) Dziękuję za inspirację, pozdrawiam:)
Słońce moje, pofatygowałam się raz jeszcze:) wiesz, że masz weryfikację obrazkową? jeśli sama ją ustawiłaś to ok ale jeśli o niej nie wiesz, to taka informacja może Ci się przydać:)
weryfikacji obrazkowej nie lubię, ale jest chwilowo włączona, bo zalewa mnie idiotyczny spam w ten sposób ograniczam go 😉 lada moment wyłączę, wybaczcie to utrudnienie 🙂
Wygladaja obłędnie! Szpinak lubię. Tylko nie kupowałam jeszcze do domu 🙂
error: Treść chroniona przed kopiowaniem
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Powiem tak,robiłam tylko do szpinaku dodałam pokruszonej fety .Zniknęły błyskawicznie z talerza
Beata, super! Z fetą są jeszcze pyszniejsze ?
Bardzo lubie szpinak i takie pierozki, a z piwnego ciasta chetnie zrobie, bo do tej pory robilam z ciastem francuskim. Dziekuje pieknie za przeis i milo pozdrawiam ::)
Elu, daj znać czy robiłaś i jak smakowało 🙂
bardzo ciekawy pomysł na ciasto!
Wspaniałe danie, nic dodać, nic ująć! 🙂
Już od dawna myślałam o jakiejś potrawie ze szpinakiem, a tu proszę takie smakowitości! Na pewno wypróbuję!
Pozdrawiam cieplutko:-)
http://mamablogujepl.blogspot.com/
u nas szpinak pod każdą postacią znika w mig 😉
Mogę się zaczepić Małgosiu na te pierożki? Wyglądają przepysznie, a szpinak bardzo lubię. Pozdrawiam Cię ciepło!
Basiu, czekam na Ciebie 🙂
Kurczę nie przepadam za szpinakiem chyba nie umiem go przyprawić ale te pierożki tak wyglądają , że chyba wypróbuję 🙂
do szpinaku obowiązkowo (według mnie) świeży pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek – jak jest gorzkawy to można go ratować odrobiną cukru 🙂
muszą być wyśmienite, niestety sama takich cudów nie zrobię 😀
oj tam, to naprawdę proste 🙂 spróbuj 🙂
Ale bym zjadla !!!!mmmm
Jeśli jakiś przepis zawiera w swym składzie szpinak to z góry jest u mnie zdany na wypróbowanie, a nawet polubienie…takie założenie; uwielbiam szpinak pod każdą postacią, moi domownicy również…najchętniej zjadamy go na świeżo w sałatkach do obiadu ale genialnie smakuje w postaci farszu, np. do naleśników:)
bardzo fajny przepis Małgosiu i niezbyt trudny do wykonania:)
Dziękuję za inspirację, pozdrawiam:)
Słońce moje, pofatygowałam się raz jeszcze:)
wiesz, że masz weryfikację obrazkową? jeśli sama ją ustawiłaś to ok ale jeśli o niej nie wiesz, to taka informacja może Ci się przydać:)
smacznego Iwonko 🙂
weryfikacji obrazkowej nie lubię, ale jest chwilowo włączona, bo zalewa mnie idiotyczny spam
w ten sposób ograniczam go 😉
lada moment wyłączę, wybaczcie to utrudnienie 🙂
Wyglądają doskonale! Mniam, mniam 🙂
uwielbiam takie smaki!
Uwielbiam szpinak:) A te pierożki to pewnie palce lizać
Pozdrawiam
Małgosia no wiesz ?! tak kusić mnie na noc 😉
wyglądają cudownie i ten szpinak, mmm 🙂
nawet szpinak siedzi w zamrażarce 🙂
to niech z niej wyjdzie ;)))
Ale bombastyczne 🙂 Małgosiu uwielbiam pierogi i szpinak 🙂 Dziękuje, ze zrobiłaś je z myślą o mnie 🙂 🙂
wygląda świetnie:)
Jadłam kiedyś takie, ale kupione. A własnoręcznie przygotowane muszę być pyszne 🙂
Jestem początkująca w pieczeniu ale namówiłaś mnie:)
prezentują się wyśmienicie, chętnie skosztowałabym jednego 🙂
częstuj się 🙂
przepis jest świetny – wypróbuję i to koniecznie!!!
Małgosiu wyślij mi kilka 🙂 Głodna się zrobiłam po tym co zobaczyłam 🙂 O mniam mniam …
najlepszy jest szpinak z własnego ogródka 🙂
staram się kupować świeży, ale nie zawsze jest, tym razem byłam zmuszona użyć mrożonego 🙂
Wygladaja obłędnie! Szpinak lubię. Tylko nie kupowałam jeszcze do domu 🙂