Sałatka z młodej kapusty prosta i szybka do zrobienia. Żurawina idealnie pasuje do niej, ale można ją zamienić na inne suszone owoce.
Sałatka z młodej kapusty nigdy mi się nie znudzi. Wystarczy kilka dodatków, aby stworzyć coś pysznego. Ponieważ kapusta jest prawdziwym bogactwem minerałów i witamin, powinna być często uwzględniana w diecie. Jeszcze bardziej ceniona jest za swoją niską kaloryczność, dlatego znajduje się na liście produktów do komponowania diety odchudzającej. Dzisiaj jednak zapraszam Was na sałatkę z dodatkiem majonezu. Niewątpliwie nie jest niskokaloryczny, ale za to pysznie pasuje do młodej kapusty.
Przepis na sałatkę z młodej kapusty z żurawiną
Składniki:
- 1/2 średniej młodej kapusty
- około 15 cm średniej grubości pora (biała część)
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 2/3 szklanki majonezu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka bardzo drobno posiekanego koperku
Jak zrobić sałatkę – krok po kroku
- Żurawinę przełożyć do miseczki. Zalać sokiem z cytryny i octem jabłkowym, wymieszać. Odstawić.
- Kapustę poszatkować na dowolną, ulubioną grubość. Przełożyć ją do większej miski.
- Marchew obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
- Do kapusty dodać marchew, koperek i żurawinę. Wymieszać lekko.
- Dodać majonez, sól i pieprz. Wszystko razem połączyć i odstawić na kilka minut do “przegryzienia” smaków. W razie potrzeby doprawić według własnego smaku.
Chcesz więcej prostych i szybkich sałatek?
(Kliknij w nazwę lub zdjęcie, aby otworzyć przepis.)
Prosta i szybka surówka z młodej kapusty i marchewki – doskonała do obiadu. Ponieważ w wersji podstawowej nie zawiera majonezu, jest doskonała dla osób na diecie.

Lekka sałatka ze świeżych ogórków i cebuli marynowanej octem jabłkowym – sprawdzi się także jako szybka przekąska.
Kultowa sałatka z sieciowych restauracji: Coleslaw, czyli sałatka ze świeżej kapusty. Pasuje do dań mięsnych, do drugiego dania lub fast food’ów takich jak pizza, hotdogi itp.
Do kapusty żurawiny jeszcze nie dodawałam 🙂
Justyna, warto spróbować. Ja mam słabość do żurawiny i dodaję ją gdzie się da 😉
Świetny pomysł, nigdy nie robiłam sałatki z dodatkiem żurawiny.
a to koniecznie musisz spróbować 😉
Zrobiłaś mi smaka. Mam wszystko w domu. Lecę robić i jeść!
życzę Ci smacznego 🙂
Młoda kapusta jest pyszna i delikatna. Twoja sałatka Małgosiu też na pewno taka jest. Wspaniałe wykorzystanie sezonowej świeżości! Żurawinę często dodaję do gotowanej czerwonej kapusty. Ten owoc smakowicie łączy się z kapustą.
Wspaniałości!
Owoce generalnie dobrze łączą się z kapustą, wiec warto było zaszaleć z żurawiną 😉
Ciekawy pomysł. Takiej sałatki jeszcze nigdy nie robiłam
może więc się skusisz 😉
Naprawdę nigdy nie wpadłabym na takie połączenie smaków – muszę spróbować
Marzenko, życzę Ci smacznego 🙂
Bardzo ciekawy przepis. W szczególności intryguje mnie dodanie żurawiny. Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis i przekonam się jak smakuje w takim połączeniu 🙂
Żurawinę dodaję często i obficie 😉 Lubię jej smak i połączenie w sałatkach i surówkach.
Właśnie szukam przez cały czas jakiejś opcji na kapustę lub młodą kapustę i wciąż mi nie wychodzi. Jadłam kiedyś młodą kiszoną w sałatce i była genialna, ale odtworzyć nie potrafię, a to takie zdrowe warzywo, wiem, że ta nie jest kiszona, ale każdy pomysł z kapustą się liczy!
Iwona, spróbuj sałatki Coleslaw z młodej kapusty. Jest genialna!
https://daylicooking.pl/coleslaw-salatka-z-sieciowych-restauracji