4,K
Najczęściej nazywana jest kolesławem. Nie jest to jednak prawidłowa nazwa. Dlaczego?
Powstanie sałatki szacuje się nawet na czasy starożytnych Rzymian. To od nich rozprzestrzeniła się na cały świat. Nazwa pochodzi od niderlandzkiego słowa koolsla, który jest skrótem od koolsalade, oznaczającym surówkę z kapusty.
Podstawą sałatki jest poszatkowana drobno biała kapusta ze stosunkowo niewielkim dodatkiem marchwi i cebuli. Czasami spotyka się wersje z dodatkami czerwonej kapusty, ananasa, jabłka itp. Jest to właściwie surówka, bo przecież są w niej tylko świeże składniki. Nic gotowanego, duszonego czy smażonego.
W naszym kraju sałatka Coleslaw zyskała popularność wraz z popularnością sieciowych restauracji. To w nich jest dodawana do pizzy, czy serwowana w tzw. barach sałatkowych. Warto jednak robić ją w domu, bo jest prosta, szybka, tania, a przy tym pełna wartości odżywczych.
Składniki:
4 szklanki białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej
1 nieduża cebula pokrojona w drobną kostkę
1/2 szklanki marchwi startej na drobniejszej tarce jarzynowej
Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z sosem. Przed podaniem odstawić na pół godziny do lodówki.
sos:
4 łyżki majonezu
3-4 łyżki mleka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki cukru
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać razem aż do rozpuszczenia soli i cukru.
Lubicie tę sałatkę? Robicie w domu?
To jedna z sałatek, która bardzo często gości u mnie w domu i wszyscy ją lubimy 🙂