Chleb naan i pita – czym są i skąd pochodzą?
Chlebki naan
Oryginalnie chlebki naan są świetnym “zamiennikiem” dla sztućców. Jeśli lubicie curry lub gulasz, to spróbujcie nabierać jedzenie własnie przy pomocy tych chlebków.
Pita
Przepis na chlebki naan i pitę
Jak zrobić chlebek naan?
Można naan piec w piekarniku, ale ja piekę je na patelni.
Jak zrobić pitę?
Przygotowując dla Was ten wpis, przypomniałam sobie o sytuacji sprzed wielu lat. Byłam wtedy dzieckiem, a mój tata pracował w Iraku. Był rok 1979, końcówka polskich wakacji. Razem z siostrą i mamą poleciałyśmy w odwiedziny do taty. To było niesamowite przeżycie! Lotnisko, wielki samolot, przesiadka w Atenach… Do dzisiaj mam to w pamięci. W tamtych czasach nie było internetu ani setek kanałów telewizyjnych. To, co dzieje się na innym kontynencie, było bardzo tajemnicze i nieznane. W Iraku byłyśmy miesiąc. Przez ten czas zdążyłam niemal zaprzyjaźnić się z niektórymi lokalnymi dziećmi. W dwóch domach bywałam dość często i jadałam posiłki z tymi rodzinami. O ile jedna z nich była bardzo nowoczesna, to druga żyła chyba dość tradycyjnie. Pamiętam, że siedzieliśmy na podłodze, a na bardzo niskim stoliku stał wielki półmisek pełen pysznego gulaszu. Nie wiem co to dokładnie było, ale smakowało niesamowicie pysznie. To własnie tam pierwszy raz jadłam chlebki naan, choć wtedy nie wiedziałam, że tak się nazywają. Były pyszne 🙂
Macie potrawy, które kojarzą się Wam w jakiś specjalny sposób?