1,7K
Frittata to włoskie danie, rodzaj omletu z nadzieniem. Jest sycąca i zawsze można ją robić troszkę inaczej. To doskonała propozycja dla kreatywnych w kuchni.
Można ją smażyć na patelni (wtedy w połowie smażenia odwraca się na drugą stronę) lub w piekarniku. Można także podpiec na patelni, a potem dopiec ją w piekarniku. Jest to danie bardzo sycące, pełne wartościowych składników odżywczych. Nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na ciepłą kolację.
Frittatę można przygotowywać z różnymi dodatkami. Ja dzisiaj, jako nadzienie, wykorzystałam kabanosy. Podczas pieczenia nabrały wspaniałej miękkości i delikatności. Idealnie uzupełniły się z serem pleśniowym, który lekko podpiekł się. Polecam Wam frittatę, jeśli szukacie ciekawego sposobu na pyszne danie na początek lub koniec dnia.
Przepis na frittatę
Składniki:
4 jajka
1/4 szklanki mleka
60 g kabanosów
10-12 cm pora
1/2 papryczki chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanych świeżych listków bazylii
150 g ulubionego sera pleśniowego
1 łyżka masła + masło do wysmarowania formy
sól do smaku
Jak zrobić frittatę – krok po kroku
Kabanosy pokroić w kawałki wielkości mniej więcej 2 cm.
Czosnek obrać i posiekać drobno.
Pora pokroić w cienkie talarki.
Papryczkę chilli posiekać.
Na patelni stopić masło, dodać pora, papryczkę i czosnek. Krótko podsmażyć.
W misce roztrzepać dokładnie jajka z dodatkiem mleka i soli.
Dodać kabanosy, bazylię i pora z czosnkiem i chilli (z patelni). Wszystko razem wymieszać i wlać do formy wysmarowanej masłem.
Na wierzchu ułożyć plastry sera pleśniowego.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190℃ na około 15 minut. Góra frittaty powinna być lekko zarumieniona.
Pysznie smakuje z chrupiącym pieczywem, pomidorami i zieleniną.