Turecki chlebek bazlama: proste do zrobienia tureckie pieczywo pod postacią puszystych placków pieczonych na patelni.
Turecki chlebek bazlama to od jakiegoś czasu jeden z moich ulubionych chlebków. Wypróbowałam wiele przepisów z internetu, ale te dwa poniższe otrzymałam od mojej tureckiej czytelniczki, pani Renaty. Są to więc prawdziwe przepisy na turecki chlebek bazlama, w żaden sposób nie poprawione w Polsce.
Do czego można wykorzystać te puszyste placki? Turecki chlebek bazlama można podawać jako zamiennik naszego tradycyjnego, polskiego chleba. (Porównywany jest do naszych polskich podpłomyków, choć jest od nich grubszy.) Sprawdza się również jako spód do szybkiej pizzy lub substytut pity. Po rozcięciu można go nafaszerować dodatkami i zjeść jak kanapkę, także po podpieczeniu. Możliwości jest więc sporo, choć ja najczęściej zjadam go jako dodatek do zup lub samodzielnie po posmarowaniu stopionym masełkiem czosnkowo-pietruszkowym. Jak zrobić takie masełko – sposób znajdziesz pod przepisami na turecki chlebek bazlama.

Na skróty
Turecki chlebek bazlama – przepis podstawowy
Składniki
Z poniższych proporcji wychodzi 7-9 sztuk.
- 500 g mąki pszennej – ja użyłam typ 450
- 1/2 opakowania suchych drożdży (czyli ok. 3,5 g)
- ok. 250 ml wody
- 1/2 łyżeczki drobnej soli
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiej przez sito do większej miski. Przesiewanie nie jest obowiązkowe, ale świetnie napowietrza mąkę, co finalnie przekłada się na większą puszystość ciasta.
Do mąki wsyp drożdże, przemieszaj wszystko razem.
Wodę lekko podgrzej, aby była ciepła. Uważaj jednak, aby nie wlewać gorącej, bo możesz zaparzyć ciasto i zabić drożdże.
Mąkę z drożdżami połącz z wodą i dopiero wtedy wsyp sól. Zagnieć jednolite ciasto – najwygodniej przy pomocy robota. (Jeśli jednak robisz to ręcznie to podpowiadam mój sposób na klejące się do rąk ciasto: nałóż jednorazowe rękawiczki.)
Kolejne kroki są takie same, jak w przepisie poniższym, więc możesz przejść od razu do części JAK ZROBIĆ CHLEBEK TURECKI BAZLAMA. Przy obu przepisach dalsze postępowanie jest identyczne.
Chlebek turecki bazlama -przepis z mlekiem i jogurtem
Składniki
Z poniższych składników wychodzi około 12-14 sztuk.
- 250 ml mleka
- ok. 125 ml naturalnego jogurtu (powinno mieć temperaturę pokojową)
- 1 łyżka suchych drożdży
- ok. 700 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiej do miski, dodaj suche drożdże i cukier, wymieszaj lekko.
Mleko podgrzej lekko, aby było ciepłe – nie gorące.
Do mąki z cukrem i drożdżami wlej mleko oraz jogurt – wszystko razem wymieszaj do połączenia. Na koniec dodaj sól i zagnieć ciasto. Może się lekko kleić do rąk, więc i w tym przypadku z pomocą przychodzą jednorazowe rękawiczki lub robot planetarny.
Jak zrobić chlebek turecki bazlama
Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, a następnie uformuj w kulkę. Pozostaw w misce, ale przykryj ją kawałkiem folii spożywczej lub czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. (Ciasto może lepić się do rąk, więc w razie potrzeby podsypuj je lekko mąką.)
Kiedy ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość, przełóż je na blat podsypany lekko mąką. Podziel na kawałki o wielkości małej pomarańczy, uformuj w kulki i układaj na czystej ściereczce. Przykryj ją, aby ciasto nie wysychało – wystarczy druga ściereczka.
Formowanie i pieczenie
Bierz po jednej kulce ciasta i rozwałkuj ją na delikatnie podsypanym mąką blacie, na grubość małego palca. Pozostaw na kilka minut do ponownego, lekkiego podrośnięcia.
Rozgrzej patelnię; musi być sucha, bez dodatku tłuszczu i rozgrzana nie za mocno, ale i nie za słabo. Ja w mojej płycie ustawiam moc na 6 w skali od 1 do 9.
Na gorącą patelnie przełóż rozwałkowany placek i od razu przykryj pokrywką. (Najlepiej szklaną, bo widać, co się dzieje.) Piecz przez kilka (3-5) minut, do czasu aż placek podrośnie, a spód lekko się przyrumieni. Po tym czasie przełóż go na drugą stronę, ponownie przykryj i piecz kolejne kilka minut.
W czasie, kiedy jeden placek będzie się piekł, formuj kolejny, bo nie ma potrzeby, aby wyrastały długo.
Upieczone placki układaj na czystej ściereczce i przykrywaj, aby nie wysychały.
Turecki chlebek bazlama doskonale pasuje jako dodatek do zup, zwłaszcza tych rozgrzewających i gęstych. Na poniższym zdjęciu w towarzystwie zupy z czerwonej soczewicy z wędzoną papryką – sprawdź jak smakuje.

Masełko czosnkowo-pietruszkowe
Składniki
- ok. 100 g masła
- 2-3 średnie ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki (po posiekaniu mniej więcej 1 lekko czubata łyżka)
- duża szczypta soli
Czosnek obierz, posiekaj drobno i rozetrzyj z solą.
Natkę pietruszki wypłucz pod bieżącą (zimną) wodą. Osącz dokładnie na papierowym ręczniku i posiekaj drobno.
Masło przełóż do garnuszka i na niewielki ogniu rozpuść je – nie podsmażaj, powinno tylko stopić się. Do stopionego dodaj czosnek i natkę pietruszki – wymieszaj.
Upieczony, jeszcze gorący turecki chlebek bazlama smaruj z obu stron stopionym masełkiem czosnkowo-pietruszkowym. Najłatwiej robić to przy pomocy pędzelka. Gdyby masło zaczęło zastygać, po prostu lekko je podgrzej.
Chlebki z masełkiem najlepiej smakują jeszcze ciepłe – smacznego!
Pyszny i łatwy dodatek do posiłków. Od rana do wieczora. często robię i u mnie głownie sprawdza się do wszelkich past i hummusu.
Ale super przepis na chlebek. Od jakiegoś czasu poszukuję przepisu na podpłomyki, jakie jadłam kiedyś w górach. Może nie są to idealnie takie chlebki, ale na pewno wypróbuję!
Te tureckie pieczywo jest bardzo dobre. Tu w Norwegii kupuje gotowe jeszcze cieple, bo mieszka tu sporo obcokrajowcow ktorzy je robią 🙂