Chleb pszenny na drożdżach z mąką chlebową nazwałam weekendowym, bo długo zachowuje świeżość. Jest miękki, delikatny i nie wysycha tak szybko właśnie dzięki dodatkowi mąki chlebowej.
Chleb pszenny na drożdżach bardzo lubię, chociaż ostatnio piekę go rzadko. Prawdopodobnie dlatego, że odkryłam pieczenie na zakwasie i chwilowo drożdże poszły w odstawkę. Przepis na ten chleb powstał dość przypadkowo. Miałam piec bułki, ale akurat miałam zbyt mało zwykłej mąki pszennej. Postanowiłam więc pokombinować ze zmieszaniem jej z pszenną chlebowa i upiec chleb. W efekcie wyszedł chleb dość miękki, strukturą zbliżony do najzwyklejszego chleba. Dodatek drożdży jest nieduży, więc nie czuć drożdżowego zapachu. Chleb piekłam już kilka razy, więc przepis jest sprawdzony – musi się udać.

Przepis na chleb pszenny na drożdżach z dodatkiem mąki chlebowej
Składniki – u mnie na keksówkę 12 cm X 35 cm:
- 450 g mąki pszennej (użyłam wrocławskiej)
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 250 ml wody
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
- 25 g masła
Przelicz składniki, jeśli używasz innych miar
Jak wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
Jak upiec chleb pszenny na drożdżach z mąką chlebową
- Mąkę pszenną i mąkę pszenną chlebową wsyp do miski. Dobrze jest ją przesiać przez sito, aby była napowietrzona, a ciasto bardziej puszyste.
- Do mąki dodać sól, cukier, suche drożdże – przemieszać lekko.
- Wodę i mleko podgrzej lekko, aby były ciepłe lecz nie gorące.
- Masło podgrzej, aby się stopiło i przestudź lekko.
- Wszystkie składniki połącz razem i zagniataj przez około 5 minut aż ciasto stanie się gładkie.
- Następnie miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstaw, aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
- Formę, w której upieczesz chleb wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto zbij dłonią i przełóż do formy. Ciasto oprósz lekko mąką i odstaw ponownie do wyrośnięcia. Ponownie powinno podwoić swoją objętość.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza, u mnie termoobieg i grzanie góra-dół.
- Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez około 35 minut. Wierzch ciasta powinien być rumiany.
- Upieczone ciasto wyjmij z formy, odklej papier do pieczenia i ułóż na kratce, aby ostygło.

Domowe pieczywo – łatwo je upieczesz samodzielnie
Na moim blogu znajdziesz wiele przepisów na domowe pieczywo drożdżowe jak i na zakwasie. Są to wielokrotnie przeze mnie sprawdzone przepisy, z których chętnie korzystają czytelnicy. Jednym z moich ulubionych przepisów na chlebów na zakwasie jest chleb żytni z pestkami dyni. Cudownie pachnie, długo utrzymuje świeżość i pysznie smakuje.

Jeżeli natomiast lubisz piec bułki, to polecam Ci rewelacyjny przepis na domowe kajzerki. Szybko się je robi, są delikatne i miękkie – polecam.

Wszystkie przepisy na domowe pieczywo znajdziesz w zakładce u góry strony – życzę smacznego.
Domowy chleb nie ma sobie równych. Warto mieć pod ręka sprawdzony przepis gdy w weekend zabraknie chleba.
Coraz mniej chleba kupuję. Zwłaszcza od momentu, kiedy zaczęłam korzystać z zakwasu. Co swój to swój 😉
Ja chleb na drożdżach piekę w rękawie 🙂 Jest super 🙂
Ciekawy sposób, wypróbuję 🙂