Domowe kajzerki najlepsze bułeczki śniadaniowe – pszenne, delikatne i miękkie, pyszne na śniadanie lub kolację. Zrobisz je samodzielnie i pokochasz.
Domowe kajzerki najlepsze bułeczki śniadaniowe – to najlepszy przepis! Za kajzerki brałam się dość długo, ale jakoś nie po drodze cały czas było, nawet nie wiem czemu. Aż w końcu upiekłam. Oczywiście z przepisu Liski, która jest dla mnie skarbnicą, jeśli chodzi o wypieki. Prosto i bez zbędnego cudowania, tak jak lubię, bo przecież w gotowaniu czy pieczeniu nie chodzi o to, żeby umęczyć się, upaćkać kuchnię i spędzić w niej pół dnia – najpierw na przygotowywaniu, potem na sprzątaniu. Tak mi się zdaje, że większość osób nie lubiących kuchni, musiała sparzyć się na takich właśnie przepisach, które zajmują “pół życia”. Ja gotować lubię, piec też, ale nie koniecznie spędzać cały dzień w kuchni. Zresztą, chyba sami widzicie, że moje przepisy do specjalnie skomplikowanych nie należą. No ale wracajmy do kajzerek, gotowi? Zaczynamy!
Przepis na domowe kajzerki najlepsze bułeczki śniadaniowe
Składniki na 10 sztuk:
- 350 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 20 g cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 230 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 40 g miękkiego masła
dodatkowo do posmarowania:
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
do posypania:
- sól w płatkach
- mak
- czarnuszka
- sezam
- mielona papryka, etc. – ja użyłam czarnuszki, grubo zmielonego kolorowego pieprzu i papryki w płatkach.
Przelicz składniki, jeśli korzystasz z innych miar
Jak wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
Jak zrobić domowe kajzerki
- Świeże drożdże przełożyć do miski i rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą.
- Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sito.
- Do miski z drożdżami i mlekiem dodać sól, jajko, przesiane i wymieszane ze sobą obie mąki.
- Na końcu dodać miękkie masło i wszystko razem zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, przesmarować ją delikatnie tłuszczem – może to być odrobina oleju lub masła.
- Przykryć i odstawić do wyrastania na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków i z każdego formować wałek o długości około 30 cm. Następnie zwijać kajzerki trzymając koniec wałeczka i robiąc podwójną pętlę, a końce wałka zawinąć pod spód.
- Gotowe bułeczki układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – zawiniętymi końcówkami do dołu.
- Kajzerki odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
- Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować śmietaną z jajkiem i posypać ulubioną posypką.
- Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut – do zrumienienia.
Kajzerki zjadaliśmy jeszcze ciepłe. Były pachnące, miękkie i delikatne w środku, a na zewnątrz chrupiące. Ze świeżym zimnym masłem lub domowym dżemem są po prostu pyszne!
Do domowych kajzerek doskonale pasują domowe dżemy i powidła
Lekki dżem z dyni i pomarańczy – można go jeść także z naleśnikami czy plackami albo dodać do deserów.
Czekoladowe powidła śliwkowe, nazywane przez niektórych domową Nutellą – są doskonałe!
Jak to zawijać? Jakaś technika?
Adamie, nie ma w tym tajemnej wiedzy 😉 Spróbuję opisać to ponownie, może uda się lepiej.
Z kawałka ciasta roluje się cienki wałek, a następnie wiąże się go w podwójny supełek. Najpierw przewlekasz jeden koniec jak do zwyczajnego wiązania, a następnie ten sam koniec przeplatasz ponownie. Końce zakłada się pod spód bułeczki. Węzełek nie musi być jakoś szczególnie ciasny, gdyż pieczywo rosnąc wypełni ewentualne luki. Jeśli nie wyjdzie okrągła kajzerka, to uformuj ją dłońmi na blasze.
Mam nadzieję, że sensownie wytłumaczyłam 😉 Życzę smacznego 🙂
Kajzerki….pyyycha! Przepis na pewno się przyda 😀
Buźka!
czekam aż sama upieczesz 🙂
uwielbiam takie bułeczki!
ja też 🙂
…aż mi się Małgosiu wieczorem zachciało śniadania 🙂
mmm…takie wieczorne śniadanie…to jest coś ;)))
Zrobiłam 🙂 o wyglądzie nie mówię bo to przy tym smaku jest bez znaczenia :), ale same bułeczki boskie w smaku i warte polecania dalej 🙂
zrobiłaś pięknie 🙂 nie tylko ja zachwyciłam się Twoimi kajzerkami 🙂
może kiedyś spróbuję sama zrobić 😉
zrób, to wbrew pozorom łatwe 🙂
świeże kajzerki rano na śniadanie, mmm pcha 🙂
idealne dla tych, co mają problem z jedzeniem śniadania 🙂
Wyglądają super! A to ciasto drożdżowe to jakiej konsystencji powinno być? Chodzi mi o to, jak długo je trzeba wyrabiać. Ile razy robię drożdżowe, tyle razy dosypuję mąki więcej niż w przepisie bo ciągle jest lejące 🙁
ciasto drożdżowe powinno być dość miękkie, ale oczywiście nie lejące 🙂 najlepiej trzymać się podanych proporcji, a po kilku udanych wypiekach sama dojdziesz do wprawy 🙂 podczas formowania bułek można lekko podsypać mąką, ale nie za dużo 🙂
Wyglądają meeega apetycznie!!! Ciekawe, jak wyjdą na mące kukurydzianej (u nas musi być wersja bezglutenowa, oby wyszła)… 🙂
nie mam wprawy w pieczeniu z mąką kukurydzianą, ale jeśli upieczesz i wyjdą to pochwal się 🙂
Słodkie pieczywo to jest to 🙂
muszę drożdże kupić, mam tylko suszone 🙂
kajzerki nie są słodkie, są takie akurat do dżemiki i do szyneczki 😉
Małgosiu bułeczki przecudne, wydaje mi się, że czuję ich zapach 🙂 dobrze, że nikogo nie ma w domu i nikt ich nie widzi – pewnie codziennie musiałabym piec 🙂
własnie piekę kolejną porcje, tym razem z podwójnej ilości 😉 są naprawdę pyszne a i dość proste w wykonaniu 🙂
Małgoś….bez owijania w bawełnę. Dawaj bułę i znikam pracować. :))
Elciu, własnie piekę świeże – za chwilę podrzucę kilka 😉
Akurat zabieram się do śniadania. Porywam wszystkie Małgosiu. Pozdrawiam serdecznie.
smacznego Basieńko :****
Plan jest taki, że dzisiaj ja sprawdzę jak mi wyjdą bo Twoje od rana mnie zauroczyły 🙂
rób zdjęcie i przysyłaj na konkurs 😉
jutro biorę się do roboty, są cudowne 🙂
daj znać jak wyszły i jak smakowały 🙂 a może weźmiesz udział w konkursie od razu? 🙂
Wow jakie piękniutkie <3
…i pyszniutkie 🙂
Kocham bułeczki wszelkie i te malutkie i te wielkie! 😉
ja też Dorotko 🙂 dlatego eksperymentuję z różnymi przepisami 🙂
Wyglądają przesmacznie 😉
zapraszam do stołu zatem 😉
Wyglądają pysznie 🙂
i tak smakują 🙂
pycha 🙂
bardzo pycha 🙂