Pszenny chleb drożdżowy z pomidorami – prosty, szybki i pachnący. Sprawdź mój przepis.
Dawno nie było na blogu pieczywa, więc postanowiłam to nadrobić. Moim ulubionym rodzajem pieczywa jest pszenne, więc i moje własnoręcznie upieczone chleby czy bułki, też w większości są pszenne. Dzisiaj zapraszam na pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami z oliwy. Chleb pachnący, dość lekki i smaczny. Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że dość długo utrzymuje świeżość. Przygotowuje się go dość prosto i szybko, więc śmiało można go upiec wieczorem, tuż przed spaniem. Na śniadanie będzie jak znalazł. Ilość pomidorów podanych w przepisie jest orientacyjna. Jeśli lubicie pieczywo o bardziej zdecydowanym smaku, dodajecie ich więcej.
Przepis na pszenny chleb drożdżowy z pomidorami w oliwie
Składniki:
700 g mąki pszennej typ 750
200 ml mleka
250 ml wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 saszetka suszonych drożdży (7 g)
10-12 połówek suszonych pomidorów w oliwie
5 łyżek oliwy – najlepsza jest ta z pomidorów
Jak upiec chleb z pomidorami – krok po kroku
Pomidory wyjąć z oliwy i pokroić w średniej grubości paseczki.
Wodę i mleko podgrzać lekko, ale nie za mocno, żeby nie były gorące.
Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać drożdże, cukier i sól, dodać pomidory, wodę z mlekiem oraz oliwę. Wszystko razem połączyć i zagnieść na jednolite ciasto.
Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to około godziny, w zależności jak ciepło jest w domu.
Po wyrośnięciu ciasto zbić dłonią, aby odgazowało się – wyrabiać przez około 2 minuty.
Formę do pieczenia wysmarować oliwą i obsypać mąką – można także wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do formy, górę lekko przesmarować oliwą (najwygodniej przy pomocy pędzelka) i ponownie odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby lekko podrosło.
Wyrośnięte wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C. Po około 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez około pół godziny. Chleb powinien być lekko rumiany. Jeśli chcemy, aby był ciemniejszy, wtedy trzeba go piec kilka minut dłużej.
Upieczony chleb wystudzić na kratce. (Dobrze wypieczony powinien wydawać głuchy dźwięk, kiedy postuka się w niego od spodu.)
*mój chleb został upieczony w kwadratowej formie o boku 23 cm
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.