2,8K
Z policzkami wieprzowymi poznaliśmy się niedawno. Byłam bardzo ciekawa ich smaku i nie zawiodłam się. Samodzielne przygotowanie ich w domu wymaga cierpliwości i trochę pracy, gdyż niewłaściwie lub niestarannie oczyszczone okażą się kulinarną klapą, a nie przysmakiem. Kupno surowych też nie jest proste, bo niewiele sklepów prowadzi sprzedaż tak nietypowych podrobów. Bez problemu jednak można kupić gotowe policzki, ugotowane metodą sous vide, czyli wolno gotowane w niskiej temperaturze. Zapakowane są próżniowo, i maja dołączoną foremkę do zapieczenia. Wystarczy tylko przełożyć je do tej foremki i wstawić do gorącego piekarnika na około pół godziny. Polecam Wam ten sposób na pyszne i jednocześnie oryginalne danie. Przygotowanie dodatków nie zajmie więcej czasu niż zapiekanie mięsa.
Składniki:
1 opakowanie policzków wieprzowych wolno gotowanych (sous vide) – około 700 g
sos chrzanowy:
150 ml dobrej kwaśniej śmietany
100 ml wody
1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie można zrezygnować)
4 łyżeczki tartego chrzanu
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Policzki upiec w piekarniku według wskazówek na opakowaniu. Przeważnie jest to czas około 30 minut i temperatura 230 stopni.
Sos z upieczonych policzków przelać do garnuszka. Wodę rozmieszać dokładnie z mąką, dodać śmietanę i połączyć. Sos w garnuszku zagotować i wlać do niego wodę ze śmietaną i mąką – cały czas mieszając. Sos gotować przez około pół minuty od zagotowania. Przełożyć do niego upieczone policzki i na minimalnym ogniu gotować przez kilka minut.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami, dowolnymi sałatkami. Ja wykorzystałam sałatkę szwedzką.
Spróbuj także policzków wieprzowych z puree pietruszkowym z nutą rozmarynu.