907
Dzisiejsza sałatka powstała na bazie przepisu, jaki zamieściła Ania na swoim blogu kuchennymidrzwiami.pl Kiedy zobaczyłam pieczone pomarańcze i cytryny, to wiedziałam, że to będzie coś dla mnie. Nie pomyliłam się: przypieczone pomarańcze i cytryny dostały cudownego posmaku. Portulaki nie zdobyłam, ale poradziłam sobie z tym, co akurat miałam pod ręką. Wyszła sałatka bardzo oryginalna i ciekawa w smaku. Na pewno na stałe zagości na moim stole – może i na Waszym?
Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 czerwona cebula
1 pomarańcza
1 cytryna
spora garść roszponki
1 łyżka pestek z dyni
sok z 1 pomarańczy
sól i pieprz
oliwa
Cytrynę i pomarańczę wyszorować i osuszyć. Pokroić w plastry i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić dokładnie oliwą, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Zapiekać aż cytrusy zaczną się przypiekać. Wyjąć, odstawić do lekkiego przestudzenia.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Awokado obrać, pokroić na kawałki. Razem z cebulą przełożyć do miski i zalać sokiem z pomarańczy.
Opłukaną i osuszoną roszponkę ułożyć na półmisku lub w miseczce. Dodać pieczone plastry cytrusów, cebulę i awokado. Polać sokiem z pomarańczy i odrobiną oliwy. Na koniec posypać pestkami z dyni.
Zapraszam Was na blog Ani, znajdziecie tam wiele pysznych przepisów ?