Cebula marynowana octem jabłkowym: pokrojona w cienkie piórka i zamarynowana na zimno – doskonały sposób na prostą, szybką i bardzo smaczną przekąskę lub dodatek do potraw.
Cebula marynowana octem jabłkowym przyszła mi do głowy, kiedy szukałam sposobu na zagospodarowanie większej ilości cebuli, a przy okazji chciałam wymyślić jakąś nową, prostą sałatkę z wykorzystaniem ogórków i pomidorów. W ten sposób powstała marynowana na zimno cebulka. Ocet jabłkowy idealnie się sprawdził, gdyż jest znacznie delikatniejszy niż spirytusowy, powszechnie do marynat stosowany. Ta cebulka pasuje do ogórków, pomidorów i innych sezonowych letnich warzyw. Z pizzą, a także innymi wytrawnymi wypiekami sprawdza się również smacznie.
Cebula marynowana octem jabłkowym – przepis
Składniki:
- 250 g cebuli
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki octu jabłkowego 6%
Cebula marynowana octem jabłkowym – jak zrobić
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
- Zasypać cukrem, wymieszać i lekko docisnąć łyżką.
- Przykryć i odstawić na 15-20 minut.
- Co jakiś czas mieszać i ponownie delikatnie dociskać łyżką.
- Kiedy cebulka puści sok i delikatnie zeszkli się, dodać sól i ocet jabłkowy. Wymieszać całość i odstawić na kilka minut.
Cebulka jest idealna jako dodatek do sałatek lub na kanapki np. z wędliną, pomidorem, ogórkiem itp. Pasuje także jako samodzielny dodatek do dań z grilla.
Można ją przechowywać w zamkniętym słoiczku w chłodnym miejscu. Cebulka nie jest pasteryzowana, więc nie traci swoich wartości. Jeśli jednak zależy nam na tym, aby ich nie straciła, to nie należy jej za długo przechowywać. Najlepiej spożywać na bieżąco.
Jeśli lubisz cebulę, to spróbuj także:
(aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub zdjęcie)
Marynowana czerwona cebula – pyszna, prosta i kolorowa. Doskonała do innych dań.
Cebulka prażona – doskonały dodatek do kanapek i sałatek – zamiast kupować zrób ją samodzielnie.
Poczytaj także o właściwościach cebuli ?