Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków z dodatkiem soku (wody) z ogórków małosolnych.
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków może nie wygląda zachęcająco, ale smakuje naprawdę pysznie. Świeże ogórki także nadają się na zupę, co pokazywałam Wam już 3 lata temu! (Jak ten czas leci!) Tamta zupa była z dodatkiem grzanek i delikatnie kremowa. Dzisiejsza zupa ogórkowa jest z ryżem. Można ją ugotować na rosole lub bulionie, albo na wodzie. Dobrze przyprawiona zawsze smakuje, co Wam gwarantuję. Smak tej zupy podkręca woda, która pozostała mi po ogórkach małosolnych. Szkoda mi ją wylewać, bo przecież zawiera sporo soli mineralnych, tak potrzebnych przy upałach. Pomysł okazał się naprawdę trafiony i ta zupa gości w mojej kuchni zawsze, kiedy kończą się w słoiku ogórki ?

Przepis na zupę ogórkową ze świeżych ogórków
Składniki:około 750 g świeżych ogórków (użyłam gruntowych)około 1 litr wody po ogórkach małosolnych100 g ryżu3 łyżki neutralnej w smaku oliwie lub oleju1 średnia cebula4 większe ząbki czosnkusól do smaku2 większe liście laurowe2/3 łyżeczki ziaren ziela angielskiegomielone suszone płatki chilli lub grubo mielony pieprzwoda lub rosół lub bulion
Jak zrobić zupę ogórkową ze świeżych ogórków – krok po kroku
Z ogórków pościnać lekko końcówki. Połowę pokroić w średniej wielkości kostkę lub przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie na średniej grubości plastry. Drugą połowę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić (mieszając) na średnim ogniu cebulę i czosnek. Dodać ogórki, ziele angielskie i liście laurowe. Mieszając co jakiś czas dusić na średnim ogniu przez około 4-5 minut.
W tym czasie przepłukać ryż i podgotować go w około 1 litrze lekko osolonej wody (rosołu lub bulionu). Ryz powinien być al dente. Razem z wodą przelać go do garnka z ogórkami. Gotować razem do miękkości ryżu i ogórków.
Na koniec wlać wodę z ogórków małosolnych, zagotować, przyprawić solą i mielonymi płatkami chilli (lub pieprzu). Gdyby zupa była zbyt gęsta, można dolać płynu.
Zupę podawać z dobrą kwaśną śmietaną.
Spróbuj także pysznej, lekkiej, kremowej zupy ogórkowej ze świeżych ogórków z dodatkiem chrupiących grzanek:
