Ciasto maślankowe ze śliwkami bez miksera – zachwyca prostotą i smakiem. Cudownie pachnie, jest miękkie i delikatne. Spróbuj!
Ciasto maślankowe ze śliwkami bez miksera – brzmi ciekawie, prawda? To jest naprawdę szybki i prosty przepis, który wykorzystać można w każdych warunkach, byle tylko był piekarnik. Do wymieszania wystarczy łyżka, nie potrzeba miksera czy trzepaczki. Ponieważ latem i wczesną jesienią owoce są najsmaczniejsze, ciasta z owocami smakują szczególnie pysznie w tym czasie. Bezsprzecznie jednak takie ciasta mają jedną wadę: zbyt szybko znikają. Dlatego postanowiłam upiec od razu na dużej blasze. Takiej, która jest na wyposażeniu piekarnika. Jedna z nich jest głębsza, więc doskonale nadaje się do pieczenia ciast.
Ciasto ze śliwkami chodziło za mną od dłuższego czasu. Maślankowe, z dodatkiem masła i soczystych śliwek. Nie trzeba do niego używać miksera, wystarczy większa łyżka i widelec do roztrzepania jajek. Ciasto jest długo świeże, ale tak pyszne, że i tak zbyt długo nie postoi ?
Przepis na ciasto maślankowe ze śliwkami bez miksera
Składniki ciasta*:
- 4 szklanki mąki
- 150 g masła
- 1,5 szklanki maślanki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- około 600 g śliwek
Owoce
Śliwki dokładnie wypłukać, osuszyć. Następnie przekrawać na pół i pousuwać pestki.
Jak zrobić ciasto maślankowe ze śliwkami bez miksera
- Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
- Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Jajka roztrzepać w większej misce, wlać do nich maślankę, wsypać cukier i wszystko razem dokładnie wymieszać. Można użyć widelca lub trzepaczki rózgowej.
- Wszystkie składniki wymieszać razem ze stopionym masłem – nie trzeba używać miksera, wystarczy większa łyżka.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto – na cieście poukładać połówki śliwek, a na śliwki wysypać kruszonkę.
- Ciasto piec przez około 45-50 minut, w temperaturze 170 stopni, grzałki góra-dół i termoobieg. Ponieważ termoobieg piecze jakby w pewnym sensie podnosił temperaturę, piekąc bez termoobiegu temperaturę zwiększyć do 180 stopni.
Przepis na kruszonkę na oleju
Składniki:
- 175 g mąki
- 150 g cukru
- 150 ml oleju
Kruszonka na oleju – jak zrobić
Wszystkie składniki przełożyć do miseczki, a następnie rozetrzeć palcami, zagnieść w kulkę, przykryć miseczkę i odstawić w chłodne miejsce.

* Ciasto piekę na blasze o wymiarach 35cm X 40 cm
Kulinarny przelicznik miar i wag
Ponieważ każdy ma swoje ulubione i najbardziej według siebie praktyczne miary i wagi produktów, na blogu znajdziecie prostą aplikację. Przelicznik miar i wag kuchennych pomoże Wam w ogarnięciu nie tylko moich przepisów – zapraszam do korzystania. Wystarczy kliknąć w podświetloną nazwę lub w obrazek.
Proste i szybkie ciasta z owocami
Oczywiście śliwki fantastycznie nadają się do owocowych ciast, warto jednak wykorzystać inne owoce. Niewątpliwie każdy jadł ciasto z jabłkami pod różną postacią: ucierane, drożdżowe, kruche… Zapraszam do wypróbowania moich przepisów na ciasta z owocami – aby otworzyć przepis wystarczy kliknąć w nazwę lub zdjęcie.
Salceson, czyli czekoladowe ciasto z dużymi kawałkami jabłek – soczyste, delikatnie miękkie i puszyste ciasto, które zawsze się udaje i smakuje każdemu. Stary i sprawdzony przez wielu czytelników przepis.

Biszkoptowe, lekkie ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką – warto je robić także z innymi owocami, poza jagodowym sezonem.

Mocno czekoladowe ciasto z gruszkami – doskonałe połączenie smaków – warto spróbować.

niestety wyszedł zakalec 🙁
Ojej 🙁 a nie powinien. Coś musiało pójść nie tak, Dominiko 🙁
Ciasto ze śliwkami jest mega kuszące i próbuję sobie wyobrazić jak pachnie.Tęsknię bardzo za polskimi śliwkami