Wartość odżywcza jajek nie przez wszystkich jest doceniana. W jednych domach są spożywane rzadko, a w innych uwielbiane – kto ma rację?
Wartość odżywcza jajek nie zawsze jest doceniana. Nie jedz tyle jajek, bo to niezdrowe! Jeszcze niedawno był to popularny pogląd. Jajka najczęściej obwiniano za podwyższony cholesterol i właśnie w nich upatrywano największego zagrożenia miażdżycą. Od pewnego czasu naukowcy przekonują nas jednak, że jajko to prawdziwa skarbnica białka, mikroelementów i witamin. Nie powinno go więc zabraknąć w prawidłowej diecie.
Na skróty
Wartość odżywcza jajek – co wiesz o jajkach?
Nie wszyscy zdają sobie sprawę jak cenne są jajka i ich skład. Nie bez powodu jest to jeden z pierwszych ważnych produktów wprowadzanych do diety niemowląt. To z wykorzystaniem jajek przygotowuje się sałatki, aby były bardziej odżywcze i dodaje do niektórych zup, aby je wzbogacić lub zrównoważyć działanie na przykład szczawianów. Co sprawia, że jajka są tak cenne?
Białko wzorcowe
Jajka to źródło pełnowartościowego białka, które jest bardzo łatwo przyswajane przez ludzki organizm. W 1965 r. białko jaja zostało uznane przez WHO za tzw. białko wzorcowe. To znaczy, że według niego określa się proporcje aminokwasów w produktach roślinnych i zwierzęcych, a więc ich dużą lub małą wartość dla człowieka. Duża wartość biologiczna białka z jajek polega także na tym, że jest ono źródłem niezbędnych aminokwasów egzogennych, a więc takich, których ludzki organizm sam nie wytworzy, takie aminokwasy musimy dostarczyć z pożywieniem.
Wartość odżywcza jajka – co siedzi w jajku?
Najwięcej białka znajduje się w żółtku -16,6%. Białko jajka zawiera go 10%.
Żółtko to także fosfolipidy, przede wszystkim lecytynę tak ważna dla naszego organizmu. Natomiast luteina chroni nasze oczy, zapobiegając uszkodzeniom siatkówki i chroniąc ją przed szkodliwym działaniem światła niebieskiego. Oprócz tego zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (beta-karoten, A, E) i minerały: selen, cynk, fosfor, żelazo, a także cholinę.
Jajka są niskokaloryczne
Jajka są świetnym uzupełnieniem diety odchudzającej. 100 g jajek (czyli mniej więcej 2 średnie jajka) to ok. 150 kcal i ok. 12,5 g czystego białka. Najbardziej wartościowe w jajku i bardziej kaloryczne jest żółtko. Białko oddzielone od żółtka to tylko około 14 kcal. Podczas obróbki termicznej jajka niewiele tracą na wartości. Tylko podczas gotowania jajek na twardo dochodzi do dezaminacji aminokwasów. Podczas każdej obróbki cieplnej dochodzi do niewielkich strat witamin z grupy B. Co oznacza zielona obwódka wokół ugotowanego żółtka? Jeśli jajka są zbyt długo gotowane, to zawarte w jajku siarka i żelazo łączą się, a żółtko na brzegach nabiera takiej sino zielonej barwy.
Ile jajek powinniśmy zjadać?
Mimo licznych badań prowadzonych przez naukowców i lekarzy, nie ma jedynej i słusznej teorii. Przyjmuje się od 3 do 10 jajek tygodniowo na osobę, wliczając w to jajka zawarte w już przetworzonych produktach. Niektórzy specjaliści twierdzą, że cholesterol zawarty w jajkach działa niekorzystnie, ale jak do tej pory żadne miarodajne badania tego nie potwierdziły w sposób kategoryczny. Zaleca się więc zdrowy rozsądek i prawidłowo zbilansowaną dietę. Dzieci, młodzież, rekonwalescenci i sportowcy powinni je szczególnie uwzględniać w swojej diecie.
Podczas badań przeprowadzonych w 1999 r. w Harvardzkiej Szkole Zdrowia Publicznego (Harvard School of Public Health) stwierdzono, że ci, którzy jedzą codziennie jajko nie są zagrożeni chorobą wieńcową. Dotyczy to oczywiście osób zdrowych. W przypadku osób z cukrzycą, nowotworami i schorzeniami układu krążenia i metabolicznymi, spożycie jajek powinno być ograniczone. I na pewno konsultowane z lekarzem lub dietetykiem. Optymalnie można zrezygnować z żółtek, a zjadać tylko białka jaj.
Uwaga. Ponieważ jajko to silny alergen, nie powinno się podawać ich dzieciom poniżej 1. roku życia, a także – oczywiście – osobom uczulonym na nie.
Wartość odżywcza jajek, a różne kolory skorupek jajek i kolor żółtka
Kolor skorupki zależy od rasy kur i rodzaju podawanej paszy. Wbrew niektórym twierdzeniom nie ma on większego związku z wartością odżywczą jajka. Nie należy więc wartościować jajek na podstawie koloru skorupki.
Wiele osób uważa, że czym żółtko ciemniejsze, tym jajko lepsze. I to jest błąd. Na kolor żółtka (podobnie jak w przypadku koloru skorupek) ma duży wpływ głównie sposób karmienia kur. Niektóre pasze sprawiają, że żółtko staje się ciemne. To również nie ma wiele wspólnego z tym, czy jajko jest lepszej, czy gorszej jakości.
Przed włożeniem jajek do lodówki nie należy ich myć
Myjąc jajka narusza się naturalny system ochronny skorupki. Myć je należy dopiero przed jakimkolwiek użyciem. Jajka i tak trzyma się w specjalnych przegródkach czy pudełeczkach, więc nie powinny mieć bezpośredniej styczności z innymi produktami.
Oznaczenia na jajkach
Najwięcej białka znajduje się w żółtku -16,6%. Białko jajka zawiera go 10%.
Żółtko to także fosfolipidy, przede wszystkim lecytynę tak ważna dla naszego organizmu. Natomiast luteina chroni nasze oczy, zapobiegając uszkodzeniom siatkówki i chroniąc ją przed szkodliwym działaniem światła niebieskiego. Oprócz tego zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (beta-karoten, A, E) i minerały: selen, cynk, fosfor, żelazo, a także cholinę.
Jajka są niskokaloryczne
Jajka są świetnym uzupełnieniem diety odchudzającej. 100 g jajek (czyli mniej więcej 2 średnie jajka) to ok. 150 kcal i ok. 12,5 g czystego białka. Najbardziej wartościowe w jajku i bardziej kaloryczne jest żółtko. Białko oddzielone od żółtka to tylko około 14 kcal. Podczas obróbki termicznej jajka niewiele tracą na wartości. Tylko podczas gotowania jajek na twardo dochodzi do dezaminacji aminokwasów. Podczas każdej obróbki cieplnej dochodzi do niewielkich strat witamin z grupy B. Co oznacza zielona obwódka wokół ugotowanego żółtka? Jeśli jajka są zbyt długo gotowane, to zawarte w jajku siarka i żelazo łączą się, a żółtko na brzegach nabiera takiej sino zielonej barwy.
Ile jajek powinniśmy zjadać?
Mimo licznych badań prowadzonych przez naukowców i lekarzy, nie ma jedynej i słusznej teorii. Przyjmuje się od 3 do 10 jajek tygodniowo na osobę, wliczając w to jajka zawarte w już przetworzonych produktach. Niektórzy specjaliści twierdzą, że cholesterol zawarty w jajkach działa niekorzystnie, ale jak do tej pory żadne miarodajne badania tego nie potwierdziły w sposób kategoryczny. Zaleca się więc zdrowy rozsądek i prawidłowo zbilansowaną dietę. Dzieci, młodzież, rekonwalescenci i sportowcy powinni je szczególnie uwzględniać w swojej diecie.
Podczas badań przeprowadzonych w 1999 r. w Harvardzkiej Szkole Zdrowia Publicznego (Harvard School of Public Health) stwierdzono, że ci, którzy jedzą codziennie jajko nie są zagrożeni chorobą wieńcową. Dotyczy to oczywiście osób zdrowych. W przypadku osób z cukrzycą, nowotworami i schorzeniami układu krążenia i metabolicznymi, spożycie jajek powinno być ograniczone. Optymalnie można zrezygnować z żółtek, a zjadać tylko białka jaj.
Uwaga. Ponieważ jajko to silny alergen, powinno się je ostrożnie wprowadzać do diety najmłodszych dzieci. Osoby uczulone na nie powinny z nich zrezygnować lub mocno ograniczyć, w zależności od stopnia nasilenia alergii.
Wartość odżywcza jajek, a różne kolory skorupek jajek i kolor żółtka
Kolor skorupki zależy od rasy kur i rodzaju podawanej paszy. Wbrew niektórym twierdzeniom nie ma on większego związku z wartością odżywczą jajka. Nie należy więc wartościować jajek na podstawie koloru skorupki.
Wiele osób uważa, że czym żółtko ciemniejsze, tym jajko lepsze. I to jest błąd. Na kolor żółtka (podobnie jak w przypadku koloru skorupek) ma duży wpływ głównie sposób karmienia kur. Niektóre pasze sprawiają, że żółtko staje się ciemne. To również nie ma wiele wspólnego z tym, czy jajko jest lepszej, czy gorszej jakości.
Przed włożeniem jajek do lodówki nie należy ich myć
Myjąc jajka narusza się naturalny system ochronny skorupki. Myć je należy dopiero przed jakimkolwiek użyciem. Jajka i tak trzyma się w specjalnych przegródkach czy pudełeczkach, więc nie powinny mieć bezpośredniej styczności z innymi produktami.
Oznaczenia na jajkach
Najwięcej białka znajduje się w żółtku -16,6%. Białko jajka zawiera go 10%.
Żółtko to także fosfolipidy, przede wszystkim lecytynę tak ważna dla naszego organizmu. Natomiast luteina chroni nasze oczy, zapobiegając uszkodzeniom siatkówki i chroniąc ją przed szkodliwym działaniem światła niebieskiego. Oprócz tego zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (beta-karoten, A, E) i minerały: selen, cynk, fosfor, żelazo, a także cholinę.
Jajka są niskokaloryczne
Jajka są świetnym uzupełnieniem diety odchudzającej. 100 g jajek (czyli mniej więcej 2 średnie jajka) to ok. 150 kcal i ok. 12,5 g czystego białka. Najbardziej wartościowe w jajku i bardziej kaloryczne jest żółtko. Białko oddzielone od żółtka to tylko około 14 kcal. Podczas obróbki termicznej jajka niewiele tracą na wartości. Tylko podczas gotowania jajek na twardo dochodzi do dezaminacji aminokwasów. Podczas każdej obróbki cieplnej dochodzi do niewielkich strat witamin z grupy B. Co oznacza zielona obwódka wokół ugotowanego żółtka? Jeśli jajka są zbyt długo gotowane, to zawarte w jajku siarka i żelazo łączą się, a żółtko na brzegach nabiera takiej sino zielonej barwy.
Ile jajek powinniśmy zjadać?
Mimo licznych badań prowadzonych przez naukowców i lekarzy, nie ma jedynej i słusznej teorii. Przyjmuje się od 3 do 10 jajek tygodniowo na osobę, wliczając w to jajka zawarte w już przetworzonych produktach. Niektórzy specjaliści twierdzą, że cholesterol zawarty w jajkach działa niekorzystnie, ale jak do tej pory żadne miarodajne badania tego nie potwierdziły w sposób kategoryczny. Zaleca się więc zdrowy rozsądek i prawidłowo zbilansowaną dietę. Dzieci, młodzież, rekonwalescenci i sportowcy powinni je szczególnie uwzględniać w swojej diecie.
Podczas badań przeprowadzonych w 1999 r. w Harvardzkiej Szkole Zdrowia Publicznego (Harvard School of Public Health) stwierdzono, że ci, którzy jedzą codziennie jajko nie są zagrożeni chorobą wieńcową. Dotyczy to oczywiście osób zdrowych. W przypadku osób z cukrzycą, nowotworami i schorzeniami układu krążenia i metabolicznymi, spożycie jajek powinno być ograniczone. Optymalnie można zrezygnować z żółtek, a zjadać tylko białka jaj.
Uwaga. Ponieważ jajko to silny alergen, nie powinno się podawać ich dzieciom poniżej 1. roku życia, a także – oczywiście – osobom uczulonym na nie.
Wartość odżywcza jajek, a różne kolory skorupek jajek i kolor żółtka
Kolor skorupki zależy od rasy kur i rodzaju podawanej paszy. Wbrew niektórym twierdzeniom nie ma on większego związku z wartością odżywczą jajka. Nie należy więc wartościować jajek na podstawie koloru skorupki.
Wiele osób uważa, że czym żółtko ciemniejsze, tym jajko lepsze. I to jest błąd. Na kolor żółtka (podobnie jak w przypadku koloru skorupek) ma duży wpływ głównie sposób karmienia kur. Niektóre pasze sprawiają, że żółtko staje się ciemne. To również nie ma wiele wspólnego z tym, czy jajko jest lepszej, czy gorszej jakości.
Przed włożeniem jajek do lodówki nie należy ich myć
Myjąc jajka narusza się naturalny system ochronny skorupki. Myć je należy dopiero przed jakimkolwiek użyciem. Jajka i tak trzyma się w specjalnych przegródkach czy pudełeczkach, więc nie powinny mieć bezpośredniej styczności z innymi produktami.
Oznaczenia na jajkach
Najwięcej białka znajduje się w żółtku -16,6%. Białko jajka zawiera go 10%.
Żółtko to także fosfolipidy, przede wszystkim lecytynę tak ważna dla naszego organizmu. Natomiast luteina chroni nasze oczy, zapobiegając uszkodzeniom siatkówki i chroniąc ją przed szkodliwym działaniem światła niebieskiego. Oprócz tego zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (beta-karoten, A, E) i minerały: selen, cynk, fosfor, żelazo, a także cholinę.
Jajka są niskokaloryczne
Jajka są świetnym uzupełnieniem diety odchudzającej. 100 g jajek (czyli mniej więcej 2 średnie jajka) to ok. 150 kcal i ok. 12,5 g czystego białka. Najbardziej wartościowe w jajku i bardziej kaloryczne jest żółtko. Białko oddzielone od żółtka to tylko około 14 kcal. Podczas obróbki termicznej jajka niewiele tracą na wartości. Tylko podczas gotowania jajek na twardo dochodzi do dezaminacji aminokwasów. Podczas każdej obróbki cieplnej dochodzi do niewielkich strat witamin z grupy B. Co oznacza zielona obwódka wokół ugotowanego żółtka? Jeśli jajka są zbyt długo gotowane, to zawarte w jajku siarka i żelazo łączą się, a żółtko na brzegach nabiera takiej sino zielonej barwy.
Ile jajek powinniśmy zjadać?
Mimo licznych badań prowadzonych przez naukowców i lekarzy, nie ma jedynej i słusznej teorii. Przyjmuje się od 3 do 10 jajek tygodniowo na osobę, wliczając w to jajka zawarte w już przetworzonych produktach. Niektórzy specjaliści twierdzą, że cholesterol zawarty w jajkach działa niekorzystnie, ale jak do tej pory żadne miarodajne badania tego nie potwierdziły w sposób kategoryczny. Zaleca się więc zdrowy rozsądek i prawidłowo zbilansowaną dietę. Dzieci, młodzież, rekonwalescenci i sportowcy powinni je szczególnie uwzględniać w swojej diecie.
Podczas badań przeprowadzonych w 1999 r. w Harvardzkiej Szkole Zdrowia Publicznego (Harvard School of Public Health) stwierdzono, że ci, którzy jedzą codziennie jajko nie są zagrożeni chorobą wieńcową. Dotyczy to oczywiście osób zdrowych. W przypadku osób z cukrzycą, nowotworami i schorzeniami układu krążenia i metabolicznymi, spożycie jajek powinno być ograniczone. Optymalnie można zrezygnować z żółtek, a zjadać tylko białka jaj.
Uwaga. Ponieważ jajko to silny alergen, nie powinno się podawać ich dzieciom poniżej 1. roku życia, a także – oczywiście – osobom uczulonym na nie.
Wartość odżywcza jajek, a różne kolory skorupek jajek i kolor żółtka
Kolor skorupki zależy od rasy kur i rodzaju podawanej paszy. Wbrew niektórym twierdzeniom nie ma on większego związku z wartością odżywczą jajka. Nie należy więc oceniać jajek na podstawie koloru skorupki.
Wiele osób uważa, że czym żółtko ciemniejsze, tym większa wartość odżywcza jajek. I to jest błąd. Na kolor żółtka (podobnie jak w przypadku koloru skorupek) ma duży wpływ głównie sposób karmienia kur. Niektóre pasze sprawiają, że żółtko staje się ciemne. To również nie ma wiele wspólnego z tym, jaka jest wartość odżywcza jajek.
Przed włożeniem jajek do lodówki nie należy ich myć
Myjąc jajka narusza się naturalny system ochronny skorupki. Myć je należy dopiero przed jakimkolwiek użyciem. Jajka i tak trzyma się w specjalnych przegródkach czy pudełeczkach, więc nie powinny mieć bezpośredniej styczności z innymi produktami.
Oznaczenia na jajkach
Jajka, które kupujemy w sklepach mają nadrukowane na skorupkach oznaczenia w postaci cyfr. Dotyczą one oznaczeń państwa, z którego jajko pochodzi, systemu chowu kur oraz oznaczeń zakładu produkcyjnego. Co oznaczają cyfry systemu chowu?
- 0 – jajko pochodzi z produkcji ekologicznej,
- 1 – jajko z chowu na wolnym wybiegu,
- 2 – jajko z chowu ściółkowego,
- 3 – jajko z chowu klatkowego.
Jak gotować kurze jajka
Sposobów na gotowanie jajek jest sporo. Ja wkładam je do zimnej wody, a czas liczę od momentu zagotowania. Czas uzależniony jest od wielkości jajka.
- Jajka ma miękko: 3 – 4,5 minuty
- Jajka na półmiękko (tzw. mollet): 4 – 5 minut
- Jajka na twardo: 7-9 minut.
UWAGA:
- Zawsze przed użyciem jajka należy umyć.
- Aby białko nie było zbite i twarde należy jajko gotować na minimalnym ogniu ogniu.
- Nie należy przekraczać 10 minut, gdyż wtedy znacząco spada wartość odżywcza jajek, a dodatkowo stają się twarde, nieapetyczne, a żółtko otacza sina warstwa.
Co zrobić, aby jajko podczas gotowania nie pękało i nie wypływało?
- Jajka wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
- Do wody wsypać garść soli.
- Gotować na niedużym ogniu.
Jajka poszetowe (fr. oeuf poché) czy jajka w koszulkach?
Jajko poszetowe to dokładnie to samo, co jajko w koszulce. Pierwsza nazwa to spolszczone określenie zaczerpnięte z języka francuskiego.
Jajko w koszulce to jako gotowane w wodzie, ale bez skorupki.
Świeże jajko (o temperaturze pokojowej) należy wbić delikatnie do niewielkiej miseczki. W garnku zagotować wodę z octem winnym lub sokiem z cytryny – na 1 litr wody około 2 łyżki. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na minimalny, woda powinna tylko delikatnie wrzeć. Mieszając energicznie łyżka, zrobić wir. W jego środek wlać delikatnie jajko z miseczki. Gotować przez około 3-3,5 minuty. Łyżką cedzakową wyjąc jajko i odsączyć je z wody, na przykład na papierowym ręczniku lub czystej ściereczce.
Jajko po wiedeńsku, czyli jajko w szklance
Niewielką szklaneczkę smaruje się delikatnie od środka masłem, a następnie wbija do niej jajko. Można je przyprawić solą i pieprzem i na wierzch dodać jeszcze odrobinę masła. Szklaneczkę wstawić do garnuszka z wodą i gotować aż białko jajka się zetnie. Uwaga: na dno garnka dobrze jest położyć niewielką ściereczkę czy choćby złożony na 2-3 razy kawałek papierowego ręcznika. W przeciwnym razie szklanka będzie podskakiwać podczas gotowania.
Wartość odżywcza jajek jest nie do przecenienia – warto uwzględniać je w codziennej diecie
Jeśli lubicie jajka, to mam dla Was kilka pysznych przepisów na dania samodzielne jak i sałatki z dodatkiem jajek. Pod zdjęciem są linki do umieszczone w kolejności jak dania ułożone są na banerze. Zapraszam i życzę smacznego 🙂
- Frittata z kabanosami, porem i serem pleśniowym
- Zapiekanka na grzance z kalafiorem i jajkiem z dodatkiem parmezanu
- Jajka faszerowane awokado
- Jajka w sosie musztardowo-chrzanowym
- Opiekane kanapki z serem pleśniowym i jajkiem w koszulce
- Marynowane jajka marmurkowe
- Jajka sadzone na świeżym szpinaku, z pieczarkami i pomidorem
- Puszyste i lekkie kotleciki z jajek i tuńczyka
- Zapiekanka ziemniaczana z jajami i tuńczykiem
- Jajka faszerowane tuńczykiem