1,9K
Śniadanie to podstawa udanego dnia. Na ciepło lub na zimno, z warzywami, owocami czy na słodko. Dla każdego coś odpowiedniego i dobrego. Ważne, żeby nie rezygnować ze śniadania.
Tęskniąc za latem i słońcem szukam słonecznych kolorów. Są smaki i zapachy, które właśnie latem zyskują na intensywności. Już niedługo, kiedy słońce przygrzeje mocniej, wyjdę na taras i tam zjem śniadanie. Takie jak to poniżej. Przyłączycie się??
Przepis na jajka sadzone na szpinaku z pieczarkami i pomidorami
Składniki na 1 porcję:
1 jajko
spora garść świeżego szpinaku
3 spore ząbki czosnku
2 pieczarki
3-4 pomidorki koktajlowe
1/3 papryczki chili
2-3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
szczypiorek
Jak zrobić jajka sadzone na szpinaku z pieczarkami i pomidorami – krok po kroku
Papryczkę chili rozkroić, usunąć nasionka i posiekać drobno. Wielbiciele naprawdę ostrych smaków mogą pozostawić pestki.
Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić wzdłuż na 3-4 części.
Pieczarki oczyścić i pokroić na grube plastry.
Szpinak opłukać i osuszyć dokładnie. Najlepiej na papierowym ręczniku.
Pomidorki opłukać, osuszyć i przekroić na pół.
Na patelni rozgrzać oliwę i na większym ogniu przesmażyć krótko pieczarki, papryczkę chili, pomidorki i czosnek.
Wrzucić szpinak, zdjąć patelnię z ognia i przemieszać całość. Szpinak powinien być tylko częściowo sparzony.
Wyłożyć wszystko na talerz.
Na tej samej patelni usmażyć jajko przyprawione lekko pieprzem.
Jajko ułożyć na szpinaku. Całość posolić bezpośrednio przed jedzeniem.
Czas przygotowywania:
10-15 minut
Stopień trudności:
łatwe
10-15 minut
Stopień trudności:
łatwe
Ten przepis znalazła się w 3. numerze magazynu “Życie ze smakiem”. Zachęcam do zerknięcia do tego i wcześniejszych wydań ?