1,3K
Mam dla Was błyskawiczne danie idealne na kolację na gorąco lub nawet na obiad. Przygotowanie tego zajmuje kilkanaście minut, ale gwarantuję, że najecie się do syta. Wykorzystać można pozostałości ugotowanego poprzedniego dnia na obiad.
Składniki na jedną (dużą) porcję:
2 jajka
1 kromka chleba tostowego (najlepiej podsuszony lub podpieczony lekko)
2 większe różyczki kalafiora
sól, cukier
odrobina parmezanu
masło do wysmarowania foremki
Zapiekankę najlepiej przygotowywać w pojedynczych foremkach, takich dla jednej osoby. Można wtedy podać ją bez przekładania na talerz.
Kalafiora ugotować w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Dobrze odsączyć z wody i przestudzić. Foremkę wysmarować masłem i na dno położyć kromkę chleba. (Można go opiec lekko na zwykłej patelni.) Na chlebie ułożyć kalafiora, a obok wbić jajka. Całość posypać startym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez kilkanaście minut – do odpowiednio przyrumienionego parmezanu i optymalnie ściętego jajka. Podawać gorące.
Jeśli lubicie kalafiora, to zapraszam również na pyszną zupę kalafiorową z prażonymi orzechami lub kalafiorową zupę krem z czosnkiem.
Dania z serii pyszne i błyskawiczne! Uwielbiam
zrób 🙂 jak lubisz kalafiora to będzie Ci smakowało 🙂
Ale pyszna zapiekanka, z kalafiorem nie robiłam 🙂
Małgorzato to jest pyszne 🙂
Uwielbiam kalafiorka 🙂
Uwielbiam kalafiorka 🙂
Fajne! Lubie kalafiora i wypróbuję
szybko i zapewne pysznie 🙂
Z pewnością wypróbuję 🙂
Ale to musi być pyszne, u mnie właśnie kalafior się piecze z kukurydzą i serem na obiadek 🙂