Kotleciki z tuńczyka i jajek – lekkie, puszyste i pyszne. Doskonała przekąska, która zasmakuje każdemu.
Kotleciki z tuńczyka i jajek – do ich przygotowania zainspirowałam się podczas warsztatów w Akademii Kulinarnej Whirlpool prowadzonych przez Marco Ghia. Wtedy to było coś troszkę innego: olive ascolane, czyli oliwki smażone w panierce z tuńczyka. Mam oryginalny przepis i na pewno kiedyś pojawi się na blogu. Dzisiaj jednak kuleczki-kotleciki jajeczno-tuńczykowe. Bardzo lekkie i puszyste, mimo smażenia w głębokim tłuszczu. Idealnie komponują się z śmietanowymi czy jogurtowymi sosami ziołowymi. Jest to też smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc.
Przepis na kotleciki z tuńczyka i jajek
Składniki:
- 4 jajka
- 150 g tuńczyka w oleju
- niewielka bułka kajzerka
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo do panierowania:
- bułka tarta
- 1 jajko
Jak zrobić kotleciki z tuńczyka i jajek
- Bułkę namocz w wodzie lub mleku. Namoczoną odciśnij dobrze.
- Jajka umyj i 3 z nich ugotuj na twardo. Następnie obierz ze skorupek.
- Tuńczyka lekko odsącz z oleju.
- Zmiel w malakserze lub przy pomocy maszynki do mielenia: odsączonego z oleju tuńczyka, namoczoną i odciśniętą bułkę i jajka na twardo.
- Masę przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodaj 1 surowe jajko i całość dobrze wymieszaj. Gdyby masa była zbyt luźna, możesz dosypać odrobinę bułki tartej.
- Dłonie zwilż wodą i formuj niewielkie kuleczki z masy.
- Każdą kuleczkę panieruj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Rozgrzej głębszą patelnię, wlej olej i na średnim ogniu (w głębokim tłuszczu) obsmażaj opanierowane kuleczki na złoty kolor.
Podawaj z lekkimi sałatkami i sosami na bazie śmietany lub jogurtu. Ja przygotowałam śmietanowy sos szczypiorkowy.
Przepis na śmietanowy sos szczypiorkowy
Składniki:
- 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- mały pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
Śmietanę dokładnie rozmieszaj z majonezem, dodaj posiekany szczypiorek. Na koniec przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem – wymieszać wszystko dokładnie.
Jak ugotować jajka na twardo
Do garnka wlej zimna wodę, włóż do niej jajka. Garnek postaw na średnim ogniu, zagotuj i od tego momentu gotuj jajka przez 7-9 minut w zależności od tego jak są duże. Jeśli chcesz, aby jajka były delikatne, a nie twarde i zbite, gotuj je na niewielkim ogniu. Sprawdź także mój wpis na temat jajek Czy wiesz co siedzi w jajku?