DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
PoradyPrzetworyWytrawne

Domowy ocet jabłkowy – przepis, właściwości i zastosowanie

by Małgorzata Kijowska 19 maja 2020
Napisane przez Małgorzata Kijowska 19 maja 2020
Przepis na zdrowy domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy – przepis, właściwości, zastosowanie

Domowy ocet jabłkowy oprócz pysznego smaku ma wiele wartości odżywczych i leczniczych. Można go kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu. Nie jest to trudne, tylko nieco czasochłonne, gdyż ocet potrzebuje kilka tygodni, aby nabrać wartości. Przepis na domowy ocet jabłkowy nie jest specjalnie skomplikowany. Wystarczą jabłka, woda i nieco miodu lub cukru. No i czas, bo bez niego nic na szybko nie zdziałamy. W tym wypadku cierpliwość i przestrzeganie zasad jest nieodzowne dla otrzymania naprawdę wartościowego octu jabłkowego. Proces ten można tylko nieco przyspieszyć dodając odrobinę zrobionego wcześniej octu. Mnie proces powstawania octu jabłkowego kojarzy się z wyrastaniem ciasta drożdżowego – tam również nie ma sensu niczego przyspieszać.

Przepis na domowy ocet jabłkowy i wskazówki

Składniki:

  • jabłka
  • woda
  • miód lub cukier

Przedmioty do przygotowania octu jabłkowego

  • umyty i wyparzony słoik
  • umyte i wyparzone naczynie do wymieszania wody z miodem lub cukrem
  • kawałek gazy lub cienkiej bawełnianej tkaniny do przykrycia słoika
  • sznurek lub gumka recepturka do przewiązania słoika
  • wyparzona drewniana łyżka

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy – krok po kroku

  • Na początek należy przygotować wszystkie naczynia i łyżki, czyli umyć i wyparzyć.
  • Wodę zagotować i wystudzić, aby była lekko ciepła. Może być chłodna, nie może być gorąca.
  • Jabłka dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Usunąć ewentualne nadpsute miejsca. Pokroić na mniejsze kawałki. Można pozostawić gniazda nasienne, ale usunąć ogonki. Do przygotowania octu można także użyć jabłkowych obierek.
  • Kawałki jabłek przełożyć do słoika. Należy pozostawić około 2-3 cm do brzegu słoika, aby woda mogła dokładnie zalać owoce.
  • W wystudzonej przegotowanej wodzie rozpuścić miód lub ewentualnie cukier. Na 1 litr wody dodać 4-5 łyżek miodu lub cukru.
  • Wodą z miodem (lub cukrem) zalać jabłka w słoiku. Wody powinno być więcej niż jabłek, gdyż jabłka muszą być całkowicie zanurzone. Jeśli będą wystawać poza ponad poziom wody, wtedy mogą spleśnieć.
  • Słoik przykryć gazą i obwiązać sznurkiem lub zacisnąć gumką recepturką. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 tygodni.
  • Codziennie należy drewnianą łyżką wymieszać jabłka, ale aby nie wprowadzić niepożądanych bakterii, za każdym razem najpierw przelać wrzątkiem łyżkę. Mieszanie zapewni równomierne “dotlenianie” owoców i przyspieszy fermentację. Po wymieszaniu ponownie dociążyć lekko jabłka i obwiązać słoik gazą. (Metal wchodzi w reakcje z kwasem, dlatego zaleca się używanie do mieszania drewnianej lub w ostateczności plastikowej łyżki.)
  • Kiedy jabłka zaczną fermentować, wtedy w słoiku pojawi się piana, a przy mieszaniu zaczną się uwalniać malutkie bąbelki powietrza. Proces fermentacji trwa tak długo, jak widać pianę i “bąbelkowanie” wody.

Koniec fermentacji domowego octu jabłkowego – kiedy i co dalej

  • Kiedy skończy się proces fermentowania, wtedy gotowy ocet należy przecedzić przez gazę do umytych i wyparzonych buteleczek. Buteleczki zakręcać.
  • Gotowy ocet jabłkowy ma żółtawy kolor i jest mętny. Na dnie butelek może pojawić się niewielki osad. W związku z tym, że jest to naturalnie fermentowany produkt, z czasem może nabierać “mocy”, czyli stanie się kwaśniejszy. Nie powinien już jednak fermentować. Gdyby tak się jednak działo, wtedy dobrze jest zamiast nakrętki obwiązać buteleczki gazą, aby był dostęp powietrza i co jakiś czas buteleczką potrząsać.
  • Ocet jabłkowy sam w sobie jest konserwantem, więc teoretycznie nie ma daty trwałości. Najlepiej przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu. Czym niższa temperatura, tym wolniej ocet będzie nabierać większej kwaśności.

Przygotowywanie octu jabłkowego nie jest skomplikowane. Po kilku razach łatwo można “wyczuć” jak trzeba postępować. Ja, kiedy zlewam jedną partię octu do butelek, od razu przygotowuję kolejną i do wody z miodem dolewam odrobinę (2-3 łyżki) gotowego już octu. Znacznie przyspiesza to fermentację.

Czy ocet można robić tylko z jabłek?

Ocet można robić niemal z wszystkiego, co roślinne. Nadają się do tego owoce, warzywa, zioła, a nawet herbata. Ważne jest, aby surowce wolne były od “obcych” bakterii, czyli muszą być umyte i w żadnym wypadku nie należy wykorzystywać ogryzków z resztkami naszej śliny. Wszelkie zanieczyszczenia spowodują pleśnienie. (Jeśli pleśń pojawi się na occie, wtedy należy go wylać.)

Właściwości i zastosowanie octu jabłkowego

  • Ocet jabłkowy to bogactwo witamin, minerałów i enzymów. Zawiera żelazo, wapń, magnez, fosfor, krzem, potas i sód, a także witaminy: B1, B2, B3, B6, C, P, biotynę, kwas foliowy. To bogactwo pektyn i bioflawonoidów.
  • Ocet jabłkowy ma właściwości zakwaszające, a jednocześnie regulujące kwasowość organizmu. Ma wpływ na poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, wspiera procesy odchudzające. Dzięki swoim właściwościom powinno się po niego sięgać przy problemach z migreną, przeziębieniach, infekcjach, zapaleniach stawów. Po posiłku zmniejsza wzrost poziomu insuliny, więc powinien być stosowany przez diabetyków.
  • Przy kłopotach ze zgagą najczęściej mamy do czynienia ze zbyt małą kwasowością żołądka. Jeśli wypicie szklanki wody z 1 łyżeczką octu jabłkowego przyniesie ulgę, będzie to znaczyło, że właśnie mała kwasowość jest przyczyną. Warto wtedy przez jakiś czas rozpoczynać dzień od takiego napoju. Należy jednak pamiętać, że ten sposób nie powinien być stosowany przez osoby z wrzodami żołądka, aby ich nie podrażnić.

Ocet jabłkowy to znakomity naturalny środek kosmetyczny

  • Ocet jabłkowy ma właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i antybakteryjne. Skutecznie wspiera leczenie problemów ze skórą i włosami, trądzikiem, przetłuszczającą się cerą, grzybicą.
  • Wcierany w skórę głowy działa jak preparat przeciwłupieżowy i ograniczający wydzielanie sebum, które odpowiada za przetłuszczanie włosów.
  • Stosowany do przygotowania płukanek do włosów, nada im lekkości, świeżości i wzmocni ich kondycję.
  • Ma właściwości odkażające, więc może być stosowany jako naturalny łagodny preparat dezynfekcyjny.
  • Octem jabłkowym można płukać usta, co ma działanie antybakteryjne. Łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła, leczy pleśniawki i nadżerki w ustach.
  • Stosowany do przemywania drobnych ran i oparzeń ogranicza powstawanie blizn.
  • Okłady z octu jabłkowego i wcieranie go w skórę wspierają leczenie żylaków i zwichnięć.
  • Moczenie nóg w wodzie z octem jabłkowym pomaga usunąć obrzęki.

Jak zrobić tonik do przemywania skóry?

W niewielkiej buteleczce zmieszać 4 części przegotowanej wody z 1 częścią octu jabłkowego. Dokładnie wymieszać, potrząsając (oczywiście zakręconą) buteleczką.

Czy spożywanie octu jabłkowego może być szkodliwe?

Tak, jak wspomniałam wyżej, nie powinny pić octu jabłkowego osoby z wrzodami żołądka. Natomiast osoby z problemami skórnymi nie powinny przekraczać dopuszczalnego stężenia i częstotliwości stosowania, aby nie podrażnić skóry. Stosując ocet jabłkowy do płukania ust należy również przestrzegać zaleceń, aby nie uszkodzić szkliwa na zębach. Między innymi właśnie względu na szkliwo nie powinno się pić octu nierozcieńczonego.

Wszystko stosowane w nadmiarze może być szkodliwe. Należy więc podchodzić z rozsądkiem do ilości i częstotliwości stosowania octu jabłkowego i preparatów z nim. Różne źródła różnie podają, ale dla oczyszczenia organizmu i dietetycznie maksymalnie stosuje się średnio 1 łyżkę 2-3 razy dziennie przed posiłkiem. Ocet jabłkowy wymieszać ze szklanką wody, można dodać odrobinę miodu jednak trzeba pamiętać, że miód traci swoje właściwości w gorących płynach. Taką kurację powinno się stosować przez tydzień, a następnie robić 3-4 tygodniową przerwę.

Ocet jabłkowy jest dobrym dodatkiem do warzyw i sałatek

Cebula marynowana na zimno octem jabłkowym to prosty, szybki i bardzo smaczny dodatek do dań. Może też być samodzielną przystawką dla wielbicieli cebuli – warto spróbować! Aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub zdjęcie.

jabłkajadalne prezenty
10 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
Małgorzata Kijowska

poprzedni wpis
Wędzenie – smaczny sposób na przedłużenie trwałości mięsa, wędlin, ryb i nie tylko
następny wpis
Schab w ciemnym sosie z korniszonami

Podobne wpisy

Pij mleko, będziesz zdrowy – czy na pewno?

8 czerwca 2020

Wędzenie – smaczny sposób na przedłużenie trwałości mięsa,...

16 maja 2020

Kiełki – bomby witaminowe cały rok

14 marca 2020

Szybkowar – jakie ma zalety? Jak wybrać?

27 lutego 2020

Włos ma głos – rozmowa z trychologiem Kamilą...

10 lutego 2020

Lekki dżem dyniowy pomarańczowy

2 grudnia 2019

Grzyby w zalewie z octu jabłkowego

26 września 2019

Zlewozmywak kuchenny – jaki wybrać i na co...

16 lipca 2019

Szczaw – jak go przechować na zimę?

10 czerwca 2019

Jadalne prezenty na święta i nie tylko

17 kwietnia 2019

Cebula – warzywo nie tylko do płaczu

26 stycznia 2019

Imbirowy, piernikowy i dyniowy – 3 rozgrzewające syropy...

23 listopada 2018

10 komentarzy

Marzena 21 maja 2020 - 07:51

Małgosiu, dzięki za przepis. Chętnie przygotuję na swoje potrzeby. Super sprawa.

Odpowiedź
Justyna Borucka 21 maja 2020 - 07:43

Samo zdrówko taki domowy ocet. Kiedyś robiłam, ale już jakoś ostatnio nie było mi po drodze. dziękuję, że mi o nim przypomniałaś, koniecznie muszę zrobić, bo była z niego bardzo zadowolona 🙂 co prawda ciut inaczej, ale tym razem skorzystam z Twojego przepisu 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedź
Dorota 20 maja 2020 - 19:26

We wrześniu przygotowałam tyle octu jabłkowego, że wystarczy go na kilka lat. Ponoć okres jego przydatności do spożycia jest bardzo długi – czytałam, że nawet 5-6 lat.

Odpowiedź
Marzena T (Mania) 20 maja 2020 - 18:34

Bardzo lubię ocet jabłkowy, sama jeszcze nie robiłam. Ale przyznam że często stosuje w kuchni i w domowych kosmetykach

Odpowiedź
Kasia Franiszyn-Luciano 20 maja 2020 - 16:36

Taka fermentacja …a proszę ile cudownych właściwości .We Włoszech szczególnie na Sycylii ocet jabłkowy sprzedawany jest w butelkach półtoralitrowych to musi o czymś świadczyć i jest w domu każdej włoskiej gospodyni. Używają go niemal do wszystkiego . Nigdy nie zapomnę jednego z dań. Przepis prosty jak drut :ziemniaki w kawałkach ugotowane z fasolką szparagową do tego oliwa z oliwek i ocet jabłkowy tyle .Mówię Ci jakie to dobre było!

Odpowiedź
Anna 20 maja 2020 - 14:18

Tak, to jest super dodatek. A domowy najlepszy.!
Mam jeszcze butelkę z ubiegłego sezonu i wezmę się za produkcję, jak tylko będą nowe jabłka.

Odpowiedź
Felicja 20 maja 2020 - 13:03

Uwielbiam ocet jabłkowy. Od lat robiła go najpierw moja babcia, a teraz regularnie robi mama. A i ja będę robić z moją mamą, potem sama i będę uczyć moje dzieci.Dzięki za te przepisy na wykorzystanie octu w inny sposób. My używamy głównie dl sałatek wszelkiego rodzaju i marynowania niektórych warzyw. 😀 Samego nie piję, nawet rozcieńczonego, ale może na skórę pomoże…

Odpowiedź
Papierowa Łowczyni 20 maja 2020 - 10:48

Bardzo Ci dziękuję za ten wpis. Po pierwsze idę zaraz zrobić sobie swój własny ocet, po drugie nie wiedziałam o nie których właściwościach leczniczych, które tu opisałaś. Super !

Odpowiedź
Iwona 20 maja 2020 - 10:43

Ocet jabłkowy jest wspaniały, oczywiście najlepszy domowy, ale i tak warto go używać jak najczęściej. Ja czasami dodaje do rozmrażania mięsa z przyprawami, wtedy jest bardziej kruche… Do sosów, różnie.

Odpowiedź
Cztery Fajery - blog kulinarny 20 maja 2020 - 10:15

Widzę, że idealnie zgrałyśmy się w czasie – mój ocet też już nastawiony 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz Usuń odpowiedź

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę stronę internetową.

Przepisy na dania i przekąski na imprezę

Przelicznik miar i wag

Kulinarny kalkulator, przelicznik miar i wag kuchennych

PRAWA AUTORSKIE

Wszystkie teksty i podpisane zdjęcia są moja własnością. Nie zgadzam się na używanie ich bez mojej wiedzy i zgody. Uszanuj moją pracę i nie kradnij.

Zdjęcia bez mojego podpisu pochodzą ze źródeł legalnych i są albo przeze mnie kupione, albo wykorzystywane na zasadach licencji CC0.

Newsletter DayliCooking.pl

Nie chcesz przegapić nowych wpisów?

Zapisz się na newsletter.

Jeszcze chwileczkę...

Rejestracja udana. Od teraz będę informować Cię o nowych wpisach na blogu!

Wędliny, wędzone ryby i przetwory

Oliwa najlepszej jakości

Archiwum

Instagram

daylicooking

Małgorzata Kijowska
Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna nie Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna niesamowicie! Taką zupą można odczarować szpinak 🥰
____________________________
#zupa #zupaszpinakowa #szpinak #jajko #jajkosadzone #obiad #tojestpyszne #lubieszpinak #szpinakowelove #wtorek #instasoup #foodie #foodies #foodofinstagram #foodofinsta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciow Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciowej w moim niedawno powstałym wymarzonym studiu. Dzisiaj pierwszy przepis z oliwami z fantastycznego sklepu internetowego @oliwaimiod 🤩 Doskonałej jakości oliwy generalnie bronią się same, jednak nie każdy zna akurat ten sklep. Ja znam od jakiegoś czasu, więc mogę i chcę polecać. Jutro na blogu przepis i bazyliowa oliwa 👍🤩 
_____________________________
#backstage #oliwa #oliwaimiod #najlepszaoliwa #polecam #fotostudio #fotografowanie #aparatfotograficzny #instafood #instafoto #foodphoto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drob Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drobnymi perturbacjami, ale finalnie wyszło genialne w smaku. Ciasto dyniowe z kawałkami gruszki, z kremową polewą z twarożku śmietankowego 🤩☺️ Po niedzieli wracam na blog pełną parą, więc wypatrujcie nowości 👍☺️
_______________________________________
#ciasto #dyniowe #pumpkincake #ciastodyniowe #dynioweciasto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #zgruszkami #domoweciasto #tojestpyszne #foodstyling #foodie
Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i bez większego bałaganu. Dawno już go nie robiłam, ale postanowiłam wrócić do tego nawyku. On nie zawsze jest równiutko pokrojony, ale zawsze pysznie smakuje. Kto z Was robi makaron w domu? ☺️
_____________________
#makaron #domowymakaron #swojskimakaron  #walekdociasta #wałekdociasta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy pu To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy punkt obserwacyjny bez szans na oddanie komukolwiek. To nic, że pierwotnym przeznaczeniem tego miejsca było coś innego. Ten facet ze swoim charakterkiem zawsze postawi na swoim 😁
_______________

#kot #naszkot #szogun #kuchnia #kotwkuchni #pieszczoch  #lovethiscat #czarnobiałykot #koteczek
Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Według rady Oli z @czteryfajery.pl najpierw warzywa i kawałki kaczki opiekłam w piekarniku. Od pewnego czasu tak robię i muszę się przyznać, że lepszego rosołu do tej pory nie udało mi się stworzyć 🥰
_____________________________
#rosół #rosol #obiad #wolnowar #zwolnowaru #tojestpyszne #foodblog #foodgasm #instafood #gotowanie #gotujebolubie #kuchnia #mojakuchniamojezasady #smacznego
Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z kuleczkami wołowymi 🤩 Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i bardzo pyszna. Polecam na chłodne dni 👍😍
_____________________________
#zupa #zupazsoczewicy #zuparozgrzewająca #nowyprzepis #nowywpis #nowe #juznablogu #zapraszam #polecam #tojestpyszne #blogkulinarny #blogerkakulinarna #foodblogger #foodblog #instasoup #instafood #foodgasm #daylicooking
Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca życzę Wam na Nowy 2021 Rok przede wszystkim zdrowia, optymizmu i spokoju. Niech wszystkie złe chwile odejdą z tym starym 2020 rokiem. Wszystkiego pięknego na kolejne 12 miesięcy 🤩🍾🥂😍
_______________________________
#szczesliwegonowegoroku #happynewyear #happynewyear2021 #nowyrok #nowyrok2021 #sylwester #sylwester2020 #zfiltrem #idzienowe #31grudnia #31grudnia2020 #zaraznowyrok
Nowość wśród portugalskich win - tym razem z T Nowość wśród portugalskich win - tym razem z Tejo, samego serca tego kraju ♥️
Tejo jest jednym z najstarszych regionów Portugalii. Winorośl jest tam uprawiana od XII wieku. Krajobraz, klimat, a przede wszystkim ekonomię kształtuje rzeka Tag (port. Tejo). Czy wiecie, że Tejo to drugi co do wielkości teren z lasami korkowymi? Blisko połowa produkowanego korka pochodzi właśnie stamtąd. 
Białe wina Ponte Portugal powstają ze szczepu Fernao Pires i szczepu Arinto. Jasna barwa win, kwiatowy aromat z nutami tropikalnych owoców - to musi zachwycać 😍  Dlatego ja wybieram białe, choć i czerwone zasługują na uwagę 😉  Polecam 🤩
Wieczór z planszówką i w dobrym towarzystwie 🥰 to się nazywa miło zakończyć tydzień 🤩 Spokojnej nocy, kochani 😘
__________________________
#viticulture #wino #dobrewino #gra #planszowka #planszówka #graplanszowa #toskania #wieczór #wieczor #kieliszek #czerwonewino #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking #skwierzyna #zmiloscidowina #zmiłościdowina #passiamo
Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a cza Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a czas leci jak szalony 🤷 W takich sytuacjach najlepszym obiadem są pieczone warzywa z dodatkiem sosów jogurtowo-ziołowych. Właśnie do piekarnika wjechała blacha z muszkatołową dynią, ziemniaczkami i czosnkiem 🤩 Wszystko skropione oliwą bazyliową od @oliwaimiod 🥰👍☺️ Cudownie intensywny smak, piękny aromat bez wątpliwości, że to na pewno bazylia 😉 Polecam Wam! Jeśli chcecie jej spróbować to weźcie udział w konkursie i wygrajcie jeden z voucherów na zakup oliwy 👍
______________________________
#dynia #warzywa #oliwa #najepszaoliwa #włoskaoliwa #wloskaoliwa #polecam #oliwaimiod #obiad #smacznego #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Na blogu czeka na Was #urodzinowy #konkurs ☺️👍 do wygrania aż 17 nagród 🤩 Zapraszam!
_________________________
#nagrody #konkursurodzinowy #urodziny #blogoweurodziny #urodzinybloga #urodzinowykonkurs #naurodziny #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Nowe logo ☺️ Stworzyłam je samodzielnie od po Nowe logo ☺️ Stworzyłam je samodzielnie od początku do końca. Biorąc pod uwagę mój artystyczny antytalent wyszło chyba całkiem nieźle, jak sądźcie?? 😉😁😎
__________________________
#logo #nowelogo #nowe #brand #samazrobiłam #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #nowość #nowosc
Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 🤩 Robię kolejne Ciasteczka cytrynowo-lawendowe 🤩 Robię kolejne podejście do sfotografowania ich 🤭🙃😱😁 Są tak kruche, pyszne i pachnące, że trudno powstrzymać się od ich podjadania 😁 Tym razem się uda! Wpadną na blog lada dzień, obiecuję 🤩
__________________________
#ciasteczka #ciastka #zlawendą #lawendowe #krucheciastka #krucheciasteczka #krucheciasto  #tojestpyszne #blogerkakulinarna #blogkulinarny #skwierzyna #daylicooking
Dzbanek mięty na stole i pachnie prawie w całym Dzbanek mięty na stole i pachnie prawie w całym domu 🤩 Do mięty mam wyjątkową słabość od zawsze 😁
__________________________
#mięta #mieta #świeżamięta #swiezamieta #herbatamiętowa #uwielbiam #dzbanek #niedziela #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciasteczka sobie upiekłam 🤩 kruche z cuk Takie ciasteczka sobie upiekłam 🤩 kruche z cukrem, z kruchego ciasta z dodatkiem serka śmietankowego 🤩 są pyszne ale trzeba ich upiec większą ilość...ciekawe dlaczego 😎
_____________________________
#ciastka #ciasteczka #kruche #krucheciasteczka #krucheciastka #tojestpyszne #daylicooking #blogkulinarny #skwierzyna
Gofry słodkie czy wytrawne? 🧇 😎🤔Trudny w Gofry słodkie czy wytrawne? 🧇 😎🤔Trudny wybór, przynajmniej dla mnie 😁 A może na śniadanie wytrawne, a do kawy słodkie? 😊 Kochani, obyśmy w życiu mieli tylko takie dylematy. Udanego dnia 🥰🌞🤩😘
__________________________
#gofry #gofrownica #śniadanie #sniadanie #dziendobry #dzieńdobry #wtorek #daylicooking #tojestpyszne #breville #blogkulinarny #blogerkakulinarna #deser
Pszenne odrywane bułeczki wyrastające w nocy. Cz Pszenne odrywane bułeczki wyrastające w nocy. Czy moze byc cos przyjemniejszego jak świeże gorące pieczywo do poniedziałkowego śniadania? 😊 Dobrego dnia, kochani 🥰
__________________________
#bulki #buleczki #sniadanie #poniedzialek #tobedziedobrydzien #skwierzyna #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #smacznego
Naleśniki na deser to doskonały pomysł! U mnie Naleśniki na deser to doskonały pomysł! U mnie dzisiaj prosty zestaw: z twarożkiem i domowym dżemem pomarańczowo-dyniowym. Jestem chyba uzależniona od tego dżemu 😱😁🤔👍🤩
Lubicie naleśniki? Z czym najchętniej je robicie??
__________________________
#nalesniki #naleśniki #patelnia #patelniadonaleśników #deser #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #tojestpyszne #homemade #niedziela #niedzielnepopołudnie
Dzień dobry w sobotę 😊 Mam nadzieję, że wsz Dzień dobry w sobotę 😊 Mam nadzieję, że wszystko u Was dobrze  i nastroje dopisują. W mojej kuchni dzisiaj wielkie gotowanie. Na pierwszy ogień poszły klopsiki wołowe w sosie porowo-paprykowym. Będzie pysznie i pachnąco 🤩 A jakie zapachy dzisiaj u Was??
__________________________
#sobota #gotowanie #wolowina #wołowina #obiad #daylicooking #klopsy #klopsiki #pysznie #milejsoboty #dobregoweekendu
Zobacz więcej... Obserwuj

Dołącz

Facebook

Wiejskie inspiracje

Najnowsze wpisy

  • Faworki karnawałowe, czyli chrust

  • Zupa szpinakowa z mleczkiem kokosowym i sadzonym jajkiem

  • Labneh serek z jogurtu z czosnkiem, ostrą papryką i bazyliową oliwą

  • Zupa z soczewicy z wołowiną

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia

DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam sięPolityka prywatności