DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
PoradyRecenzje

Wędzenie – smaczny sposób na przedłużenie trwałości mięsa, wędlin, ryb i nie tylko

by Małgorzata Kijowska 16 maja 2020
Napisane przez Małgorzata Kijowska 16 maja 2020

Wędzenie jest cenioną i znaną od bardzo dawna metodą na konserwowanie żywności. To także sposób na wyśmienity smak i aromat wielu produktów. Na czym polega wędzenie i czy jest zdrowe?

Wędzone mięsa, wędliny, sery… Wędzić można także między innymi owoce, paprykę, sól… I nie tylko. Kto z nas nie lubi tych smaków? Pewnie niewielu jest takich. Jednak, kiedy sięgamy po ulubioną wędzonkę czy zastanawiamy się nad jej składem i tym jak została uwędzona?

Wędzić można w sposób tradycyjny wykorzystując do tego celu dym powstały przy spalaniu różnych gatunków drewna. Można jednak także użyć specjalnego płynu wędzarniczego (bejcy), który nada produktowi charakterystycznego smaku i zapachu. Jednak czy obie metody różnią się tylko sposobem wykonania? Czy są zdrowe, nieobojętne dla organizmu? Którą metodę wybrać? I czy wędzenie samo w sobie jest zdrowe?

Czy wędzenie jest zdrowe?

Podczas tradycyjnego wędzenia wydziela się benzo(a)piren, jeden z wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Jest to jeden ze związków chemicznych mających wpływ na powstawanie chorób nowotworowych. Benzo(a)piren ma zdolności odkładania się w organizmie, jednak należy pamiętać, że znajduje się on nie tylko w wędzonkach. To także dym papierosowy, spaliny czy zanieczyszczenia przemysłowe. Wędzonki nie zaszkodzą jeśli będą spożywane z umiarem, a także będą to produkty wędzone w “zdrowy” sposób, czyli drewnem, a nie na przykład podkładami kolejowymi czy kawałkami laminowanych mebli. Niestety znam takie przypadki…

Jeśli szczególnie dbasz o zdrowie, to wybieraj wartościowe produkty do wędzenia i wędź czystym drewnem. Jeśli kupujesz wędzonki, wybieraj je starannie ze świadomością jak powstają. Warto zrobić rozeznanie jakie są standardy w firmie, której wyroby kupujesz.

Wędzenie metodą tradycyjną, czyli dymem

Najogólniej ujmując wędzenie polega na poddawaniu danego produktu działaniu dymu o różnej temperaturze. Z tego właśnie względu można wędzić na zimno (w temperaturze 16-22°C i wilgotności 90- 95%), na ciepło (23-40°C, wilgotność 70-90%), na gorąco (40-90°C), a także wędzenie z jednoczesnym pieczeniem.

Wybór drewna do wędzenia nie jest przypadkowy, gdyż różne gatunki charakteryzują się czymś innym i do innych produktów pasują najlepiej. Poszczególne rodzaje pasują do następujących mięs:

  • ryby: klon cukrowy (słodkawy posmak i lekko złoty kolor), winorośl (słodki, głęboko owocowy smak), buk (złota barwa), olcha (kolor mięsa od ciemnego żółtego do brązowego), dąb biały (delikatny posmak i aromat, ciemny żółty kolor), orzech (mocno aromatyczny smak i zapach, ciemny żółtawy kolor mięsa);
  • wieprzowina: akacja (nadaje cytrynowego koloru), buk, olcha;
  • drób: jabłoń (nadaje lekkiej słodyczy i barwi na brązowo), grusza, wiśnia (delikatnie gorzkawa, barwi na ciemny brązowy kolor), winorośl, akacja, dąb biały, olcha, orzech;
  • dziczyzna: olcha, jesion (złocista barwa, lekki smak);
  • wołowina: klon cukrowy, dąb biały, olcha;
  • baranina: bez, olcha;

Każdy produkt przeznaczony do wędzenia musi być uprzednio przygotowany w odpowiedni sposób. Mięso powinno być zapeklowane specjalnymi mieszankami soli peklowej i przypraw. Każdy, kto wędzi, ma swoje ulubione i sprawdzone proporcje. Dlatego właśnie są wędzonki smaczne i mniej smaczne. Oprócz peklosoli dodaje się najczęściej liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, a także czosnek i ziarna kolendry. Po zapeklowaniu mięso należy poddać procesowi ociekania, a następnie dobrze osuszyć. Specjaliści wieszają mięso w wędzarni i ciepłym powietrzem z paleniska osuszają powierzchnię, aby już podczas wędzenia była sucha. Robi się tak dlatego, że do mokrego mięsa przyklejają się wszystkie smoliste substancje z dymu – najogólniej ujmując. Taka wędzonka nie jest potem ani apetyczna, ani smaczna.

Wędzenie płynami wędzarniczymi

Wędzenie (a raczej nadawanie smaku) płynami wędzarniczymi stało się modne kilka-kilkanaście lat temu. W znacznie prostszy i szybszy sposób można przy ich pomocy otrzymać wędzonkę. Bez konieczności przygotowywania wędzarni, a potem pilnowania, aby cały proces wędzenia przebiegał prawidłowo, przy użyciu płynu można stworzyć wędzoną szynkę, schab czy kiełbasę. Prosto, szybko i sprawnie. Czym są płyny wędzarnicze? To nic innego jak roztwór wody i sadzy wędzarniczych. Odpowiednio oczyszczony nie powinien zawierać szkodliwych substancji. Jednak czy na pewno jest to wędzenie? Ja osobiście mam obiekcje. Dla mnie to trochę jak porównywać czekoladę z wyrobem czekoladopodobnym. Ja mam także sporo wątpliwości co do prawdziwych składów chemicznych płynów wędzarniczych. Teoretycznie powinny być wolne od szkodliwych substancji, w praktyce jednak nie wiemy do końca z czego są zrobione.

Naturalne wędzenie czy płynami wędzarniczymi – co lepsze? Co zdrowsze?

Nie jestem ekspertem, więc nie chcę wypowiadać się kategorycznie. Nie mam jednak zaufania do substytutów, a takim – w moim odczuciu – jest wędzenie płynem. Teoretycznie nie powinno to być nic niezdrowego, ale czy naprawdę do końca wiadomo jaki jest faktyczny skład płynów? I czy są one obojętne dla zdrowia? Tego nie wiem i nie sądzę, że znajdziemy jednoznaczną odpowiedź. Każdy musi sam sobie przemyśleć i samodzielnie zdecydować. Ja zawsze wybieram produkty naturalnie wędzone.

Wędzone ryby, wędzone kiełbasy, wędzone boczki…

Stali czytelnicy bloga wiedzą, że mięsa i wędlin jem niewiele. Jednak kiedy po nie sięgam, wtedy zawsze wybieram możliwie najlepszej jakości. Nigdy w ciemno, nigdy takie, które mojego zaufania nie budzą. Kilka miesięcy temu trafiłam na Wędzarnię Marózek, niewielką rodzinną firmę, gdzie w naturalny sposób powstają pyszne wędzonki, a także przetwory z ryb. Receptury nie są zaczerpnięte z książek czy internetu, ale są przez lata wypracowane przez rodzinę Zakrzewskich. Wszystkie wyroby są przygotowywane na bieżąco i na świeżo, z najlepszych składników i bez niepotrzebnego pośpiechu. Tradycja i natura to cechy rozpoznawalne Wędzarni Marózek. Nie ufajcie wędlinom z marketów, które kosztują kilka złotych za kilogram. Nie ma możliwości wyprodukowania dobrej kiełbasy czy szynki za takie pieniądze. Mięso kosztuje sporo, dodatki również. Do tego trzeba zawsze doliczyć koszty przygotowania, transportu, opakowania etc. Naprawdę ktoś wierzy, że to kosztuje tak niewiele?… Nie. Jednak jeśli wypełni się masę mięsną wypełniaczami, wtedy cena spada radykalnie. Ja za takie rarytasy dziękuję. Wybieram jakość, nawet jeśli mogę sobie na nią pozwolić rzadziej. Moje zdrowie zależy od tego co jem.

Do końca maja możecie zamówić wyroby z Wędzarni Marózek z 20% rabatem. Warto skorzystać! Wszystkie produkty przyjeżdżają zabezpieczone w styropianowym pudle, które wystarczająco długo trzyma chłód. Zamówić można bezpośrednio na stronie internetowej Wędzarni lub u partnera, w sklepie Frisco.

Gdzie można złożyć zamówienie online?

Sklep internetowy Wędzarni Marózek

Sklep internetowy Frisco

Chcesz zapłacić mniej?

Wykorzystaj kod rabatowy: Wędzarnia Marózek

Do kiedy ważny jest kod?

Do 31. maja włącznie

Obejrzyjcie krótki film, dzięki któremu dowiecie się nieco więcej o Wędzarni Marózek, a także zobaczycie gdzie powstają te naprawdę wyjątkowe wyroby. Ja z całego serca polecam Wam Wędzarnię Marózek 😊

Na blogu znajdziecie przepisy z wykorzystaniem wyrobów Wędzarni Marózek

(aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub zdjęcie)

Makaronowa zapiekanka marózkowa – z dodatkiem wyśmienitej swojskiej kiełbasy Marózkowej

Ciecierzyca z kabanosami w sosie pomidorowym – pyszne marózkowe wieprzowe kabanosy smakują także na ciepło

*zdjęcia wyrobów pochodzą ze strony internetowej Wędzarni Marózek

wędzarnia marózek
13 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
Małgorzata Kijowska

poprzedni wpis
Nowy blog z Opiekunem Bloga
następny wpis
Domowy ocet jabłkowy – przepis, właściwości i zastosowanie

Podobne wpisy

Latkes z kwaśnego mleka według przepisu Fani Lewando...

1 lutego 2021

Puszyste gofry słodkie i wytrawne

4 listopada 2020

Gra planszowa Pizzeria i KONKURS

14 października 2020

Jedz by pokonać chorobę

8 października 2020

Książka “Warzywa, które leczą”

23 września 2020

“Apteka natury ma leki na wirusy” Zbigniewa T....

26 sierpnia 2020

Kiszonki i fermentacje Aleksandra Barona

14 sierpnia 2020

Pij mleko, będziesz zdrowy – czy na pewno?

8 czerwca 2020

Domowy ocet jabłkowy – przepis, właściwości i zastosowanie

19 maja 2020

Kiełki – bomby witaminowe cały rok

14 marca 2020

Oświetlenie podszafkowe Cabinet LED Corner Ledvance

29 lutego 2020

Szybkowar – jakie ma zalety? Jak wybrać?

27 lutego 2020

13 komentarzy

Po prostu MAMA 28 maja 2020 - 22:10

Bardzo lubię wędzone produkty- tak mięsa, wędliny, ryby czy sery! Mój Tatuś wspaniale wędzi mięsa.

Odpowiedź
Felicja 28 maja 2020 - 21:42

Uwielbiam wędzone wędliny, ale w sklepach nie kupujemy raczej. W rodzinie mojego męża są osoby, które same wędzą na drewnie. Opowiadali, że zależnie od drewna to dają inny zapach i posmak przy takim wędzeniu. Fajnie, że o tym piszesz, tyle można się dowiedzieć. Dziękuję Kochana :*

Odpowiedź
AniaM. 28 maja 2020 - 14:28

Uwielbiam różniste wędzonki. Marzy mi się własna malutka wędzarnia. I masz rację jak już kupować produkty wędzone to najlepiej ze sprawdzonych źródeł. Od ludzi którzy to robią z pasją, a nie tylko dla zarobku, byle wiecej.

Odpowiedź
Paulina 28 maja 2020 - 10:34

Dostępność takich smakołyków to teraz rzadkość niestety. Mi na szczęście też się udało i znalazłam perełkę Wędliny z Dębiny jeszcze mniejszą od wędzarni którą polecasz ich produkty tylko u nich praktycznie. Jak jedziesz po zakupy kolejka jest i nie ważne o jakiej porze jesteś. Ryb, co prawda nie mają, ale to mega lokalna firma, a jak wejdziesz do sklepu to ślinotok, bo widzisz i czujesz, co możesz kupić

Odpowiedź
Marzena 28 maja 2020 - 09:42

O fuu podkładami kolejowymi…
A wracając do tematu, mam to szczęście, że mam dostęp do wędzonych wyrobów. Mój brat wędzi doskonale sery i ryby, a ciocia wędliny. I tylko wędzą dymem z palonego drewna. A te bejcowane wyroby od naszych rzeźników to omijam raczej z daleka ☺️ Oby więcej było takich, wspomnianych przez Ciebie rodzinnych wędzarni. I jeśli ktoś nie ma dostępu do swojej wędzarni, to polecam zakupy z takiej z prawdziwego zdarzenia ☺️

Odpowiedź
Cztery Fajery - blog kulinarny 28 maja 2020 - 08:38

Kilka lat temu kupiliśmy wędzarkę, la własne wędliny robimy główni na święta. Brakuje czasu, więc przez większość roku jemy wędliny z takich właśnie niewielkich rodzinnych masarni

Odpowiedź
Anna 28 maja 2020 - 06:08

Uwielbiam te wyroby. Naturalne, pyszne, bez konserwantów. Wiele smaku i satysfakcji z dobrze wydanych pieniędzy.
Bardzo polecam!

Odpowiedź
Iwona Banach 27 maja 2020 - 17:42

O jak ja marzę o tym by móc samemu wędzić… Nieosiągalne, bo nie mam domu a w kuchni sie nie da, wszystko staram się robić sama… Nawet salceson, ale wędzenie to coś wspaniałego, jednak jak już kupować ti z dobrych, pewnych źródeł.

Odpowiedź
Marzena T (Mania) 27 maja 2020 - 16:09

Bardzo wartościowy wpis 😀 Nam się może uda zrobić własną wędzarnie, to dopiero było by coś ! Uwielbiam tradycyjnie wędzone ryby. O zgrozo z wędlinami które są ,,sztucznie aromatyzowane” i od wędzenia im daleko. Najlepiej sięgać po tradycyjne marki

Odpowiedź
Papierowa Łowczyni 27 maja 2020 - 09:52

Oooo nie wiedziałam, że aż jest tyle różnych opcji wędzenia. Dziękuję Ci za ten wpis 🙂

Odpowiedź
Dorota 18 maja 2020 - 19:59

Pojęcia nie miałam, że można wędzić przy użyciu płynnych specyfików. Moi Dziadkowie, a także od czasu do czasu Rodzice, wędzili wieprzowe kiełbasy i szynki przeważnie drewnem owocowym. Smaku tych wyrobów nie zapomnę do końca życia.
Małgosiu, nie zapisuje się nowy adres Twojego bloga na mojej liście blogów. Pojawia się komunikat, że nie można wykryć kanału dla tego adresu URL. Szkoda!

Odpowiedź
Małgorzata 19 maja 2020 - 16:20

Dorotko, nie wiem dlaczego nie da się dodać mojego bloga. Hmm…. dziwne bardzo. Podpytam panów informatyków.

Odpowiedź
Ania 27 maja 2020 - 19:42

Oj tak wedzonki to masz smak, dla mnie to samo dobro i kwintesencja smaku 🙂 całe szczęście mój mąż umie wędzić i sam przygotować wędlinki 🙂 no i co dziwne od kilku lat brst mój się też tego czepił i wędzi przynajmniej raz w miesiącu 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz Usuń odpowiedź

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę stronę internetową.

Przelicznik miar i wag

Kulinarny kalkulator, przelicznik miar i wag kuchennych

PRAWA AUTORSKIE

Wszystkie teksty i podpisane zdjęcia są moja własnością. Nie zgadzam się na używanie ich bez mojej wiedzy i zgody. Uszanuj moją pracę i nie kradnij.

Zdjęcia bez mojego podpisu pochodzą ze źródeł legalnych i są albo przeze mnie kupione, albo wykorzystywane na zasadach licencji CC0.

Newsletter DayliCooking.pl

Nie chcesz przegapić nowych wpisów?

Zapisz się na newsletter.

Jeszcze chwileczkę...

Rejestracja udana. Od teraz będę informować Cię o nowych wpisach na blogu!

Wędliny, wędzone ryby i przetwory

Oliwa najlepszej jakości

Archiwum

Instagram

daylicooking

Małgorzata Kijowska
Sąsiadka przyniosła mi ser własnej roboty. Pysz Sąsiadka przyniosła mi ser własnej roboty. Pyszny! Smakował i wyglądał zupełnie jak  ricotta. Okazało się, że zrobiła go z mleka, śmietany i...jajek! To, co zostało po naszej degustacji pokroiłam i zalałam oliwą od @oliwaimiod . Coś pysznego! 🤩 Jutro nastawię mój serek 😉😁
__________________________
#ser #domowyser #serek #domowyserek #ricotta #homemade #tojestpyszne #blogerkakulinarna #blogkulinarny #skwierzyna #daylicooking #foodie
Mój pierwszy chleb na pierwszym moim własnym zak Mój pierwszy chleb na pierwszym moim własnym zakwasie. 
Pieczenie na zakwasie jest trochę inne niż na drożdżach. Jest to także inne pieczywo. Przede wszystkim drożdżowe znacznie szybciej traci świeżość, a smak też jest inny. Sam zakwas robi się około tygodnia i przyznam się, że długo zbierałam się do niego. W końcu jednak powstał! Mój własny zakwas od początku do końca 🤩 Tak oto wieczorem upiekłam chleb żytni z pestkami dyni, kminkiem i kolendrą. Pyszny i pachnący 🤩
_____________________
#chleb #swiezepieczywo #swojskichleb #pieczywo #nazakwasie #zakwas #zakwasnachleb #tojestpyszne
Jutro tłusty czwartek, więc będziemy zajadać s Jutro tłusty czwartek, więc będziemy zajadać się pączkami i faworkami. A może spróbujecie jak smakują tureckie mini pączki w syropie? Ciasto jogurtowe na proszku do pieczenia sprawdza się rewelacyjnie 👍😍 a do tego szklaneczka dobrej herbaty po turecku i mamy pyszną ucztę 🤩 smacznego! Link do przepisu w bio 😉
________________________
#pączki #tureckie #tureckieprzysmaki #tureckaherbata #herbatapoturecku #herbata #szklaneczki #tulipanki #tojestpyszne
Latkes z kwaśnego mleka, czyli po prostu placuszk Latkes z kwaśnego mleka, czyli po prostu placuszki według przepisu Fani Lewando z bestsellerowej książki "Dietojarska kuchnia żydowska". Książka dość długo leżała na mojej półce w oczekiwaniu na recenzję. Jest niesamowicie starannie wydana, ma ciekawą szatę graficzną, która doskonałe pasuje do tematyki. Książka wydana pod koniec roku zniknęła błyskawicznie. W chwili obecnej można chyba jeszcze dostać jej drugie wydanie. Bardzo polecam 👍☺️
__________________________
#książka #książki #stareprzepisy #fanialewando #dietojarskakuchniażydowska #polecam #blogkulinarny #blogerkakulinarna #ksiazkazprzepisami #kuchniażydowska #znakliteranova #dobraksiążka #latkes #placki #placuszki #nowywpis #nowyprzepisnablogu
#domowy #ocet jabłkowy sprawdza się nie tylko w #domowy #ocet jabłkowy sprawdza się nie tylko w kuchni. To także doskonały preparat #kosmetyczny. Ocet jabłkowy można kupić, ale znacznie lepiej jest go zrobić w domu. 
🔜 Przepis na domowy ocet jabłkowy
Składniki:
🔺 #jabłka
🔺 woda
🔺 miód lub cukier.
Potrzebne przedmioty:
🔺słoik przynajmniej litrowy
🔺 naczynie do wymieszania wody z miodem lub cukrem
🔺gaza lub cienka bawełniana tkanina ze sznurkiem lub gumką recepturką do przewiązania słoika.
🔜 Jak zrobić #ocetjabłkowy ?
Wszystkie naczynia i łyżki, czyli umyć i wyparzyć.
Wodę zagotować i wystudzić, aby była lekko ciepła.
#jablka dokładnie umyć i sunąć ewentualne nadpsute miejsca. Pokroić na mniejsze kawałki. Można pozostawić gniazda nasienne, ale usunąć ogonki. Do przygotowania octu można także użyć jabłkowych obierek.
Kawałki jabłek przełożyć do słoika. Należy pozostawić około 2-3 cm do brzegu słoika, aby woda mogła dokładnie zalać owoce.
W wystudzonej wodzie rozpuścić miód lub cukier. Na 1 litr wody dodać 4-5 łyżek miodu lub cukru.
Wodą z miodem (lub cukrem) zalać jabłka w słoiku. Wody powinno być więcej niż jabłek, gdyż jabłka muszą być całkowicie zanurzone. Jeśli będą wystawać poza ponad poziom wody, wtedy mogą spleśnieć.
Słoik przykryć gazą i obwiązać sznurkiem lub zacisnąć gumką recepturką. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 tygodni.
Codziennie należy drewnianą łyżką wymieszać jabłka, ale aby nie wprowadzić niepożądanych bakterii, za każdym razem najpierw przelać wrzątkiem łyżkę. Mieszanie zapewni równomierne “dotlenianie” owoców i przyspieszy fermentację. Po wymieszaniu ponownie dociążyć lekko jabłka i obwiązać słoik gazą. (Metal wchodzi w reakcje z kwasem, dlatego zaleca się używanie do mieszania drewnianej lub w ostateczności plastikowej łyżki.)
Kiedy jabłka zaczną fermentować, wtedy w słoiku pojawi się piana, a przy mieszaniu zaczną się uwalniać malutkie bąbelki powietrza. Proces fermentacji trwa tak długo, jak widać pianę i “bąbelkowanie” wody.
Kiedy skończy się wtedy gotowy ocet należy przecedzić przez gazę do umytych i wyparzonych buteleczek. Przechowywać w chłodnym miejscu. Co jakiś czas odkręcać i lekko potrząsać aby uwolnić gaz z ewentualnej dalszej fermentacji.
W piekarniku wygrzewa się ciasto na kajzerki. Daw W piekarniku wygrzewa się ciasto na kajzerki. Dawno już nie piekłam czysto pszennego pieczywa. Kajzerki chodziły za mną od parunastu dni. Przepis jest doskonały i zawsze się sprawdza 👍🤩 Już nie mogę się doczekać tego smaku i zapachu 🥰😍🤩
________________________
#piekarnik #domowapiekarnia #domowepieczywo #pieczywo #pieczywodrożdżowe #pszennebułki #bulki #buleczki #bułki #bułeczki #kajzerki
#zapraszam na #nowy #przepis 🆕 Ponieważ zimę #zapraszam na #nowy #przepis 🆕
Ponieważ zimę mamy ma całego, to dzisiaj proponuję rozgrzewające i aromatyczne danie #jednogarnkowe: wołowinę z czerwoną fasolą i kawałkami świeżej papryki. Może być zupą - wtedy trzeba wlać więcej wody - lub gęstym daniem w rodzaju gulaszu. Danie jest aromatyczne i dobrze przyprawione, ale jeśli lubisz naprawdę ostre smaki, wtedy wystarczy zwiększyć nieco ilość przypraw. Zapraszam po przepis i życzę #smacznego 🥰 aktywny link w bio 👍
_________________________
#nowywpis #nowyprzepis #daniejednogarnkowe #cospysznego #mniam #obiad #foodblog #conaobiad #pomyslnaobiad #narozgrzewkę
Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie 🤩 Jeszc Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie 🤩 Jeszcze długa droga przede mną do doskonałości, ale od czegoś trzeba zacząć ☺️ 
_________________________
#domowychleb #chleb #domowapiekarnia #pieczywo #blogerkakulinarna #blogkulinarny #swiezepieczywo #daylicooking
Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna nie Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna niesamowicie! Taką zupą można odczarować szpinak 🥰
____________________________
#zupa #zupaszpinakowa #szpinak #jajko #jajkosadzone #obiad #tojestpyszne #lubieszpinak #szpinakowelove #wtorek #instasoup #foodie #foodies #foodofinstagram #foodofinsta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciow Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciowej w moim niedawno powstałym wymarzonym studiu. Dzisiaj pierwszy przepis z oliwami z fantastycznego sklepu internetowego @oliwaimiod 🤩 Doskonałej jakości oliwy generalnie bronią się same, jednak nie każdy zna akurat ten sklep. Ja znam od jakiegoś czasu, więc mogę i chcę polecać. Jutro na blogu przepis i bazyliowa oliwa 👍🤩 
_____________________________
#backstage #oliwa #oliwaimiod #najlepszaoliwa #polecam #fotostudio #fotografowanie #aparatfotograficzny #instafood #instafoto #foodphoto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drob Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drobnymi perturbacjami, ale finalnie wyszło genialne w smaku. Ciasto dyniowe z kawałkami gruszki, z kremową polewą z twarożku śmietankowego 🤩☺️ Po niedzieli wracam na blog pełną parą, więc wypatrujcie nowości 👍☺️
_______________________________________
#ciasto #dyniowe #pumpkincake #ciastodyniowe #dynioweciasto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #zgruszkami #domoweciasto #tojestpyszne #foodstyling #foodie
Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i bez większego bałaganu. Dawno już go nie robiłam, ale postanowiłam wrócić do tego nawyku. On nie zawsze jest równiutko pokrojony, ale zawsze pysznie smakuje. Kto z Was robi makaron w domu? ☺️
_____________________
#makaron #domowymakaron #swojskimakaron  #walekdociasta #wałekdociasta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy pu To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy punkt obserwacyjny bez szans na oddanie komukolwiek. To nic, że pierwotnym przeznaczeniem tego miejsca było coś innego. Ten facet ze swoim charakterkiem zawsze postawi na swoim 😁
_______________

#kot #naszkot #szogun #kuchnia #kotwkuchni #pieszczoch  #lovethiscat #czarnobiałykot #koteczek
Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Według rady Oli z @czteryfajery.pl najpierw warzywa i kawałki kaczki opiekłam w piekarniku. Od pewnego czasu tak robię i muszę się przyznać, że lepszego rosołu do tej pory nie udało mi się stworzyć 🥰
_____________________________
#rosół #rosol #obiad #wolnowar #zwolnowaru #tojestpyszne #foodblog #foodgasm #instafood #gotowanie #gotujebolubie #kuchnia #mojakuchniamojezasady #smacznego
Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z kuleczkami wołowymi 🤩 Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i bardzo pyszna. Polecam na chłodne dni 👍😍
_____________________________
#zupa #zupazsoczewicy #zuparozgrzewająca #nowyprzepis #nowywpis #nowe #juznablogu #zapraszam #polecam #tojestpyszne #blogkulinarny #blogerkakulinarna #foodblogger #foodblog #instasoup #instafood #foodgasm #daylicooking
Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca życzę Wam na Nowy 2021 Rok przede wszystkim zdrowia, optymizmu i spokoju. Niech wszystkie złe chwile odejdą z tym starym 2020 rokiem. Wszystkiego pięknego na kolejne 12 miesięcy 🤩🍾🥂😍
_______________________________
#szczesliwegonowegoroku #happynewyear #happynewyear2021 #nowyrok #nowyrok2021 #sylwester #sylwester2020 #zfiltrem #idzienowe #31grudnia #31grudnia2020 #zaraznowyrok
Nowość wśród portugalskich win - tym razem z T Nowość wśród portugalskich win - tym razem z Tejo, samego serca tego kraju ♥️
Tejo jest jednym z najstarszych regionów Portugalii. Winorośl jest tam uprawiana od XII wieku. Krajobraz, klimat, a przede wszystkim ekonomię kształtuje rzeka Tag (port. Tejo). Czy wiecie, że Tejo to drugi co do wielkości teren z lasami korkowymi? Blisko połowa produkowanego korka pochodzi właśnie stamtąd. 
Białe wina Ponte Portugal powstają ze szczepu Fernao Pires i szczepu Arinto. Jasna barwa win, kwiatowy aromat z nutami tropikalnych owoców - to musi zachwycać 😍  Dlatego ja wybieram białe, choć i czerwone zasługują na uwagę 😉  Polecam 🤩
Wieczór z planszówką i w dobrym towarzystwie 🥰 to się nazywa miło zakończyć tydzień 🤩 Spokojnej nocy, kochani 😘
__________________________
#viticulture #wino #dobrewino #gra #planszowka #planszówka #graplanszowa #toskania #wieczór #wieczor #kieliszek #czerwonewino #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking #skwierzyna #zmiloscidowina #zmiłościdowina #passiamo
Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a cza Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a czas leci jak szalony 🤷 W takich sytuacjach najlepszym obiadem są pieczone warzywa z dodatkiem sosów jogurtowo-ziołowych. Właśnie do piekarnika wjechała blacha z muszkatołową dynią, ziemniaczkami i czosnkiem 🤩 Wszystko skropione oliwą bazyliową od @oliwaimiod 🥰👍☺️ Cudownie intensywny smak, piękny aromat bez wątpliwości, że to na pewno bazylia 😉 Polecam Wam! Jeśli chcecie jej spróbować to weźcie udział w konkursie i wygrajcie jeden z voucherów na zakup oliwy 👍
______________________________
#dynia #warzywa #oliwa #najepszaoliwa #włoskaoliwa #wloskaoliwa #polecam #oliwaimiod #obiad #smacznego #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Na blogu czeka na Was #urodzinowy #konkurs ☺️👍 do wygrania aż 17 nagród 🤩 Zapraszam!
_________________________
#nagrody #konkursurodzinowy #urodziny #blogoweurodziny #urodzinybloga #urodzinowykonkurs #naurodziny #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Zobacz więcej... Obserwuj

Wiejskie inspiracje

Najnowsze wpisy

  • Pasta i sałatka z makreli wędzonej

  • Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni

  • Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia

DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia