Ciasto drożdżowe z cynamonem i kardamonem – odrywane, aromatyczne o lekko korzennym smaku, puszyste i delikatne.
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kardamonem. Jesienią bardzo często używam przypraw bardziej aromatycznych i rozgrzewających. Kiedy za oknem robi się chłodno, a słońce zachodzi coraz szybciej, wtedy mam ochotę na pachnące ciasta i gorące, aromatyczne napoje. Cynamon i kardamon mam wtedy zawsze pod ręką i dodaję je gdzie się da. Idealnym przykładem jest dyniowa latte z syropem korzennym, a także dzisiejsze ciasto. Maślane, delikatne i puszyste, o cudownym aromacie i smaku. To ciasto ma jedną wadę: znika w oka mgnieniu.
Jak zrobić drożdżowe ciasto z cynamonem i kardamonem?
Składniki:
- 600 g mąki pszennej typ 450
- 50 g cukru (około 4 łyżki)
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g świeżych drożdży
- 200 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
- 100 g masła
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 szklanki cukru
Jak zrobić odrywane ciasto drożdżowe z cynamonem i kardamonem
- Mąkę przesiać do większej miski. Mleko podgrzać, aby było dobrze ciepłe, nie może jednak być gorące. Masło stopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia.
- Na początek należy przygotować zaczyn:
W miseczce średniej wielkości drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, a kiedy się rozpuszczą, wlać połowę mleka i wsypać 2-3 łyżki mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić na kilka-kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować, a zaczyn zaczął rosnąć. - Formę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Gotowy zaczyn przełożyć do miski z przesianą mąką, wlać resztę ciepłego mleka, dodać resztę cukru, sól i roztrzepane widelcem jajko. Na koniec wlać masło i zagnieść elastyczne ciasto – powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia, w którym się znajduje.
- Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić dłonią o wyrabiać przez około 3-4 minuty.
- Masło roztopić w rondelku i lekko przestudzić, aby mnie było zbyt gorące.
- Odkrawać niewielkie kawałki wielkości kurzego jajka. Każdy kawałek formować na kształt kulki, a następnie spłaszczać na placek do grubości około 1 cm.
- Przy pomocy pędzelka smarować lekko masłem, a następnie posypywać cukrem z kardamonem i cynamonem. Składać na cztery części, czyli raz na pół, a potem znowu na pół. Tak przygotowane kawałki układać w formie – jeden obok drugiego, składaniem do góry.
- Kiedy forma będzie już wypełniona, przykryć ją czystą ściereczką i odstawić do lekkiego podrośnięcia na około 20 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (ja ustawiam na grzanie góra-dół). Przed pieczeniem na cieście rozsmarować resztę masła i obsypać resztą cukru z cynamonem i kardamonem. Piec przez około 45 minut. Łasuchy po upieczeniu mogą ciasto obsypać dodatkowo cukrem pudrem.
Sprawdzone przepisy na ciasta drożdżowe i drożdżówki
Słodki chlebek drożdżowy-chałka z migdałami i słonecznikiem – delikatny, puszysty, doskonały na słodkie śniadanie lub podwieczorek.
Najpyszniejsze ciasto drożdżowe z waniliowym serem i cytrynowym lukrem
Drożdżowe ciasto rozetowe z migdałami
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi?
Jeśli nie wychodzi Ci ciasto drożdżowe, albo boisz się zabrać za nie – zerknij do krótkiego poradnika. Na pewno znajdziesz tam wskazówki, porady i odpowiedzi na swoje wątpliwości. To naprawdę nie jest trudne ? Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? – sprawdź ?
W jakiej średnicy tortownicy piekła Pani ciasto?
Ciasto ze zdjęcia jest upieczone w tortownicy o średnicy 24 cm.