Zapiekanka makaronowa z mięsem, cukinią i serem – dla wielbicieli zapiekanek i makaronu.
Zapiekanka makaronowa z mięsem, cukinią i serem ostatnio podbiła moje kubki smakowe. Jednocześnie sycąca i lekka w smaku, z kawałkami schabu i lekko ciągnącym się serem. Przygotowałam ją na obiad, ale doskonale pasuje także na ciepłą kolację czy do podania podczas imprezy. Nie ma chyba nikogo, kto nie lubi makaronu? Jedni mogliby go jeść codziennie, inny co jakiś czas, ale raczej nikt nie odmawia. Zamiast schabu możesz dodać pierś z kurczaka lub udka. Co tylko lubisz i z przyprawami jakie lubisz. Jak większość moich przepisów i ten jest bardziej pomysłem, który ma Ciebie zainspirować 🙂 Zapraszam więc po przepis i życzę baaardzo smacznego 🙂
ps mówiłam już, że nie musisz sztywno trzymać się proporcji?? 😉
Na skróty
Zapiekanka makaronowa z mięsem, cukinią i serem – przepis
Składniki
- 200 g makaronu – u mnie średnie muszle
- 250 g schabu
- 1 nieduża cebula
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1 nieduża cukinia
- garść pomidorków koktajlowych lub 1-2 zwykłe pomidory (jak kto lubi)
- szczypiorek do posypania
- 250 ml naturalnego jogurtu
- 1 jajko
- ok. 70 g mozzarelli (twardej, nie tej w zalewie)
- ok. 100 g ulubionego żółtego sera + trochę sera do ewentualnego obsypania zapiekanki przed zapieczeniem
- 1 opakowanie sera typu feta (ok. 250 g)
- przyprawy: sól, ostra mielona papryka, słodka mielona papryka, pieprz ziołowy, pieprz czarny (orientacyjne ilości podam w opisie wykonania)
- 2-4 łyżki oleju do obsmażenia
Sposób wykonania
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i lekko przelej zimną wodą, aby nie posklejał się.
Schab pokrój w średniej wielkości paski lub kostkę – tak jak wolisz. Dodaj przyprawy: płaską łyżeczkę drobnej soli, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego. Odstaw na kilkanaście minut.
Cebule i czosnek obierz i pokrój – cebulę w kostkę, czosnek posiekaj.
Cukinię umyj, osusz, przekrój wzdłuż na 2 lub 4 części w zależności od tego jak gruba jest cukinia. Następnie pokrój na średniej grubości plastry. Przypraw solą (ok. 1/2 łyżeczki), wymieszaj i odstaw na bok, aby cukinia nieco zmiękła i puściła sok.
Wskazówka: jeśli cukinia ma duże pestki w środku, wtedy należy ją wydrążyć przed pokrojeniem.
Mozzarellę i żółty ser zetrzyj na grubej jarzynowej tarce. Ser feta (lub typu feta) pokrój w kostkę lub pokrusz palcami.
Pomidory umyj, osusz i jeśli są duże, pokrój na pół lub na plastry.
Na patelni rozgrzej olej i na średnim ogniu krótko obsmaż przyprawione kawałki schabu. Chodzi tylko o to, aby mięso “zamknęło się”, nie ma potrzeby długiego smażenia. Dodaj cebulę i czosnek i mieszając smaż około 2 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
Formę do zapiekania lub mniejsze foremki natłuść i ewentualnie obsyp drobną bułką tartą.
Do ugotowanego i przestudzonego lekko makaronu dodaj obsmażony schab, odsączoną cukinię, rozdrobnione sery i wymieszaj lekko.
Jogurt roztrzep z jajkiem, dodaj 1/4 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Wlej do pozostałych składników (czyli do makaronu z dodatkami) i przemieszaj.
Makaron z dodatkami przełóż do formy do zapiekania (lub do mniejszych foremek), na wierzchu powtykaj pomidorki. Opcjonalnie możesz górę obsypać niewielką ilością startego żółtego sera.
Zapiekaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut lub do odpowiedniego dla Ciebie zrumienienia wierzchu zapiekanki.
Wskazówka: jeśli nie lubisz “chrupiącej”, zapieczonej warstwy zapiekanki, przykryj formę przed pieczeniem pokrywką, kawałkiem papieru do pieczenia lub ewentualnie folii aluminiowej.
Przed podaniem możesz obsypać swoją zapiekankę posiekanym szczypiorkiem i dołożyć kilka świeżych pomidorków.
Ciekawostki na temat makaronu
Czy wiesz, że makaron znany był już kilka tysięcy lat temu? Najstarszy, odnaleziony w Chinach miał długość ponad 50 cm, a powstał około 4000 lat temu. Został znaleziony w wiosce z czasów neolitu, leżącej nad brzegami Huang He, czyli Żółtej Rzeki. Jest to jednocześnie najstarsze jedzenie odnalezione przez archeologów. (Źródło Wikipedia)
Zapiekanki makaronowe na różne okazje
Jak już wspominałam, makaron lubi chyba każdy. Doskonale zatem pasuje do tworzenia przeróżnych zapiekanek. Na przykład zapiekanki makaronowej z mielonym mięsem, którą również zrobisz szybko i łatwo. Jest sycąca, pyszna i możesz ją – jak i inne zapiekanki – odgrzewać.
Z kolei zapiekankę makaronową z serowym sosem możesz podać jednocześnie na dwa sposoby: z brokułami lub suszonymi pomidorami. Obie wersje są przepyszne i warte przynajmniej spróbowania 🙂 Ciekawie wyglądają zapieczone w jednym naczyniu 😉
Lubisz takie dania? Lubisz zapiekanki z makaronem?
Oj tak, uwielbiam makaron, a szczególnie w zapiekankach. Twój przepis bardzo mi się podoba, wygląda na to, że to potrawa o wielu smakach. Na pewno wypróbuję 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację
Zapiekanka makaronowa, zwłaszcza sycąca i lekka w smaku doskonale pasuje na każą porę dnia i roku. Zawsze mam na nią ochotę.
To prawdziwy majstersztyk smakowy! Wszystkie składniki robia wrażenie nie tylko na kubkach smakowych, ale także na zmysłach 🙂
Zapiekanki makaronowe od dawna mnie kusza i to z powodu ratowania resztek (czasami coś zostaje) i z powodu zamiłowania do nowinek kulinarnych, kubie kombinować, ale mi nie wychodzą, może coś robię xle, ale są za bardzo mdłe, takie jakbym jadła jednego wielkiego byle jakiego klucha, no ale ta twoja wydaje się o wiele lepsza, taka ciut elegantsza ten schabek też. Feta może doda charrrakteru. spróbuje. na pewno!