Zapiekanka makaronowa z chorizo i serem, cudownie pachnąca i pyszna. Danie na obiad, ciepłą kolację lub do lunchboxa.
Zapiekanka makaronowa z chorizo i serem to kolejne z dań, które za każdym razem może smakować nieco inaczej. Wystarczy, że zmienisz ser mozzarella na cheddar lub dodasz zamiast kukurydzy groszek. Możesz także dosypać kilka innych dodatków i nowa wersja gotowa. Zawsze powtarzam, że smakami warto się bawić, a takie proste dania są do tego idealne.
Podstawą zapiekanki jest oczywiście kiełbasa chorizo, którą ja akurat miałam w kawałku. Możesz jednak wykorzystać taką “kanapkową”, którą kupisz już pokrojoną w plastry. No dobra, kiełbasę też możesz dodać inną, ale wtedy to już nie będzie zapiekanka z chorizo 😉 W każdym razie zapraszam na pyszne danie: zapiekanka makaronowa z chorizo, serem i kukurydzą czeka na Ciebie 🙂
Na skróty

Zapiekanka makaronowa z chorizo i serem – przepis
Składniki
Podane proporcje wystarczą dla przynajmniej 4 głodnych osób 😉
- 200 g suchego makaronu
- 100 g kiełbasy chorizo
- 2 duże ząbki czosnku
- ok. 10 cm średniej grubości pora – odcięte obojętnie z której strony
- 1 nieduża czerwona cebula
- 150 g mozzarelli – w kawałku, nie w zalewie
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania
Makaron ugotuj al dente według wskazówek z opakowania, odcedź i odstaw. (Kiedy makaron będzie się gotował przygotuj pozostałe składniki.)
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Pora przekrój wzdłuż, dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą i posiekaj na średnią grubość. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę,
Mozzarellę zetrzyj na grubej, jarzynowej tarce. Możesz odłożyć trochę do posypania zapiekanki przed pieczeniem.
Chorizo obierz z osłonki i pokrój w cienkie plastry.
Puszkę z kukurydzą otwórz i odsącz z zalewy.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj por i cebulę – mieszając podsmaż krótko. Dodaj czosnek, przemieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Wszystkie składniki (por, cebulę i czosnek z patelni oraz mozzarellę, chorizo i kukurydzę) przełóż do ugotowanego makaronu i wymieszaj razem.
Makaron z dodatkami przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza, u mnie grzanie góra-dół. Wstaw do gorącego i zapiekaj przez około 20-30 minut do odpowiedniego dla Ciebie zrumienienia powierzchni. Jeśli nie lubisz podpieczonego wierzchu, możesz zapiekankę przykryć na czas pieczenia.
Wskazówka: swoją zapiekankę makaronową z chorizo i serem możesz zapiekać w jednej dużej formie lub kilku mniejszych, jednoporcjowych. To także sposób na szybki obiad na 2-3 dni, który można błyskawicznie odgrzać po powrocie do domu.
Wskazówka: To danie możesz również podawać bez zapiekania, gdyż nie ma w nim składników, które muszą być poddane wysokiej temperaturze. Wystarczy więc lekko podgrzać lub zjeść w temperaturze pokojowej.

Zapiekanki nie tylko z kiełbasą w roli głównej
Jeśli lubisz takie dania to polecam Ci także inne moje przepisy na zapiekanki. Jestem pewna, że znajdziesz wśród nich coś dla siebie. Na przykład zapiekanka dyniowo-ziemniaczana z maślakami i jajkiem. Maślaki możesz poza sezonem zastąpić innymi mrożonymi grzybami leśnymi lub w ostateczności suszonymi, które wcześniej ugotujesz lub poddusisz.

Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i jajkami również jest pyszna i sycąca. Ja chyba wszystkie moje przepisy, jest także bardzo łatwa do zrobienia.

A może zamiast klasycznej zapiekanki sprawdzisz jak smakuje brukselka zapiekana w sosie śmietanowym z mozzarellą i boczkiem? To nieco inny sposób na brukselkę – może skusi także sceptyków?

Zaciekawił mnie ten przepis, z dodatkiem chorizo. To akurat składnik, którego w Hiszpanii nigdy nie brakuje 🙂 To przepis idealny dla nas, ponieważ uwielbiamy zapiekanki 🙂 Dziękuję za podpowiedź I zapisuję przepis!
Edyta, jakże ja Ci zazdroszczę tych cudownych smaków 🙂
Uwielbiamy w domu chorizo! Białego nie mogę, więc użyję razowego makaronu i z przyjemnością będę pałaszować zapiekankę w pracy. To fajny pomysł na posiłek na piknik.
Kinga, cieszę się, że przepis przypadł Ci do smaku 😉
Ten makaron z chorizo to pyszne danie na obiad lub obiadokolację. Chętnie je przygotuję. W towarzystwie zielonej sałatki będzie prawdziwą ucztą.
Aniu, masz rację z tą zieloną sałatką. Doskonale pasuje 🙂
No to mam obiad na jutro :)) Szukałam czegoś szybkiego
Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂