Kakaowa tarta ze słodko-cierpkim musem z rabarbaru i melona, przykryta puszystą bezą. Ciasto lekkie, ale pełne smaku. Zrobisz je prosto i szybko.
Rabarbar nigdy nie był tym, za czym przepadałam. Nigdy nie czułam tej zbiorowej fascynacji i szaleństwa rabarbarowego. Kojarzył mi się z niesmacznym kompotem i kwaśnym ciastem. Omijałam go więc szerokim łukiem. Skusiłam się, aby przełamać tę niechęć, dopiero po owsiankowych warsztatach, kiedy przygotowywaliśmy tartę z truskawkami i rabarbarem. Okazało się, że rabarbar może dobrze smakować połączony z odpowiednimi dodatkami. Kupiłam więc kilka czerwonych łodyg i wymyśliłam swoją wersję rabarbarowej tarty. Szybko zniknęła, zdecydowanie zbyt szybko.
Może to ekscentryczne łączyć z nim melona, ale uwierzcie, że smak jest niesamowity.
Przepis na kakaową tartę z rabarbarowo-melonowym musem i puszystą bezą
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Jak zrobić ciasto na kakaową tartę – krok po kroku
- Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać zimne masło i sól. Posiekać całość dużym nożem, żeby masło rozdrobniło się jak najbardziej.
- Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników i szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
- Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim formę zawijając brzegi lekko do góry.
- Ciasto nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na kolejne minimum pół godziny. Po tym czasie podpiec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut.
Przepis na mus z rabarbaru i melona
Składniki:
- 1 większa łodyga rabarbaru
- 1 melon gala
- 2-3 łyżki brązowego cukru
Jak zrobić mus z rabarbaru i melona – krok po kroku
- Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki.
- Melona umyć, obrać ze skórki i również pokroić na mniejsze kawałki.
- Wszystko razem przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować na niewielkim ogniu, często mieszając.
- Owoce powinny rozpaść się, a woda odparować. Jeśli mus będzie zbyt rzadki, można dodać odrobinę mąki kukurydzianej.
Jak zrobić bezę do tarty?
Składniki:
- 3 białka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Białka ubić na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, cukier puder. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
Wykonanie tarty – pieczenie
Na podpieczony kakaowy spód wylać mus, na wierzchu wyłożyć pianę z białek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-160 stopni C i piec przez 40-50 minut, aż beza zarumieni się i zacznie lekko pękać. Dobrze jest piec z termoobiegiem. Ciasto powinno wystygnąć w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Lubicie tarty z owocami? Spróbujcie także innych
(aby otworzyć przepis kliknij w nazwę lub zdjęcie)
Tarta z bananami i bezą, z dodatkiem warstwy dżemu – pyszna na gorąco i na zimno.
Tarta z kremem z białej czekolady, z konfiturą i borówkami – słodka, pyszna, prosta do zrobienia.
Mmmm słodko. Rabarbar z jabłkami <3, a najbardziej lubię wyciskać z nich sok
🙂
Wygląda wspaniale 🙂
dziękuję 🙂
Pyszności 🙂
potwierdzam 🙂
Wspaniale wygląda 🙂
dzięki 🙂
Smakowicie wygląda ta tarta! Musi być przepyszna 🙂
musi i jest 🙂
ja najczęściej z jabłkiem albo truskawkami, ale z melonem na pewno grzeszy smakiem 🙂
powiem Ci, że przygotowując sama byłam ciekawa finalnego smaku 🙂
Propozycja rabarbarowa wspaniała. Wyjazd na warsztaty , to dopiero gratka, czekam z ciekawością i odrobiną zdrowej zazdrości na relację. Miłych wrażeń .
dziękuję 🙂
relacje już zaczynają się pojawiać 🙂
Nigdy za rabarbarem nie przepadałam, ostatnio jednak, z bardzo słodkim ciastem , zjadłam ze smakiem 🙂
no widzisz, mamy podobnie 🙂
Toż to rozpusta na maksa, jednak dość zachęcająca 🙂
raz nie zawsze 😉 czasem można zaszaleć 😉
Wyglada bardzo smakowicie, chetnie bym sprobowala, wiec zrobie i wierze Ci, ze polaczenie rabarbaru z melonem gala jest udane i ma ono niesamowity smak! Kwskowatosc rabarbaru na pewno delikatnie zlagocil slodkawy smak melona, dodajac mu z kolei lekkiego kwaskowego posmaku rabarbaru, wzajemnie sie wymienily swoimi charakterystycznymi smakami, wiec musi to wyjatkowo smakowac! No i na dodatek ta wspaniala beza. To juz nie tylko pychota, to prawdziwa POEZJA i FINEZJA !!
Dzieki za swietny przepis kochana czarodziejko i jak najmilszego pobytu w Londynie Ci zycze:)
P.S. Oliver wiedzial kogo zaprosic, czarodziejke z magicznymi pomyslami na poezje i finezje w kuchnii… Ciesze sie razem z Toba z tego wyjazdu ! Pa kochana Malgosiu:):)
Elu, Twoje słowa podziałały jak talizman: było cudownie 🙂
buziaki :*
Pysznie wygląda Małgosiu 🙂 zjadłabym z chęcią kawałeczek 🙂
będę niebawem ją piec, wiec podrzucę Ci kawałek 😉