Buraczkowe kotleciki jaglane z lekką surówką z młodej kapusty to doskonałe danie nie tylko na letni obiad. Na pewno docenią je wegetarianie i osoby na bezmięsnej diecie.
Buraczkowe kotleciki jaglane robię już od dłuższego czasu, bo są naprawdę pyszne i wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Oczywiście zamiast buraczków można dodać do nich inne warzywa, na przykład marchewkę. Bazą jest zawsze kasza jaglana, u mnie dzisiaj pod postacią błyskawicznych płatków, które akurat miałam pod ręką. Do tych kotlecików najsmaczniejsze są surówki i pikantne sosy na bazie naturalnego jogurtu. Niewątpliwie warto poeksperymentować ze smakami, żeby znaleźć najlepsze dla siebie. Ponieważ w składzie kotlecików jest jajko, to nie jest to danie wegańskie lecz TYLKO wegetariańskie. W związku z tym, aby uzyskać w pełni wegańskie danie można zamiast jajka dodać nieco “kleiku” z siemienia lnianego lub aquafaby.

Przepis na buraczkowe kotleciki jaglane z lekką surówką z młodej kapusty
Składniki:
- 200 g błyskawicznych płatków jaglanych
- 3 średnie buraczki
- 1 większa cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Jak zrobić kotleciki jaglane z buraczkami
- Buraki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować (w skórce) do miękkości.
- Następnie wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno pokroić.
- Płatki jaglane ugotować w 500 ml osolonej do smaku wody i przestudzić.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju.
- Ugotowane i przestudzone płatki wymieszać z buraczkami, czosnkiem i cebulą.
- Następnie dodać jajko i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku – wszystko razem dokładnie połączyć.
- Formować dowolnej wielkości kotleciki, lekko je spłaszczając.
- Panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano na średnio rozgrzanym oleju.

Jaglane kotleciki najlepiej podawać z surówkami, ja proponuję prostą surówkę z młodej kapusty, taką która pojawiła się jakiś czas temu na blogu.
Przepis na surówkę z młodej kapusty
Składniki surówki:
- mała główka młodej kapusty
- 3-4 średnie marchewki
- mały pęczek szczypiorku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- sok z cytryny do smaku
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty
- Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować ostrym nożem (lub zetrzeć na tarce) na dowolną ulubioną grubość.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce, a szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać.
- Wszystko razem doprawić solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
- Na koniec wymieszać dokładnie i odstawić na kilka-kilkanaście minut do lodówki, żeby się smaki przegryzły.

Ponieważ kasza jaglana jest bardzo wdzięczna i uniwersalna, można z niej przygotowywać zarówno potrawy wytrawne jak i słodkie. Jakiś czas temu na blogu pojawił się deser właśnie na bazie kaszy jaglanej, z dodatkiem kokosowego mleczka – może przy okazji przygotujecie taki deser i sprawdzicie jak smakuje?

Nie jadłam jeszcze, ale chętnie wypróbuję, wygląda pysznie! Uwielbiam buraczki, a Twój przepis zapisuję!
Nigdy takich nie robiłam, doskonały pomysł.
Bardzo lubię kaszę jaglaną i buraczki.
Samo zdrowie, kolorowo i smacznie. Przepis kradnę 🙂
Taki letni obiad w ogrodzie…Pięknie, pysznie i zdrowo. Wpraszam się!
Do wegetarianina mi daleko a podobaja mi się kotleciki bardzo ?? super pomysł
Gosiu od Ciebie biorę w ciemno te kotleciki, a jeszcze z taką surówką to wszystko bym zjadła i jeszcze poprosiła o dokładkę 🙂 Świetny pomysł na piątkowy obiad 🙂
Genialna sprawa… Nie tylko w domu, ale również na wynos… czujesz coś takiego w ogóle na pikniku? Śpiewają ptaszki siedzisz w lesie obok kosz piknikowy trawa kocyk i można jeść i jeść takie cudowności. Ja sobie ten przepisik wydrukuję i wykorzystam w najbliższej przyszłości…
Przepis który trafił do mojego podniebienia od razu 🙂 ale po kilku dniach w kraju jestem opchana po kokardki. Przepis wykorzystam jak tylko wrócę do domu 🙂
Ale pyszny przepis, dlatego uwielbiam szperać po kulinarnych blogach, bo przecież sama bym tego nie wymyśliła. Kaszę gotuję do owoców na śniadanie i mi zostaje. więc tylko buraczki musze ugotować, a bardzo je lubię. Dziękuję i pozdrawiam:)
Jesteś lepsza jak książka kucharska, co strona to inspiracje ?
Świetny pomysł na obiad w takie upały